Γήπεδο Παναθηναϊκού: Το Μάιο οι υπογραφές Δήμου - κοινοπραξίας και η εκκίνηση του Βοτανικού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 14:37 Γήπεδο Παναθηναϊκού: Το Μάιο οι υπογραφές Δήμου - κοινοπραξίας και η εκκίνηση του Βοτανικού

Τα πράγματα γύρω απ’ το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού δείχνουν πως έχουν δρομολογηθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν φαίνεται πια κάτι που θα "φρενάρει" την όλη διαδικασία. Τον Μάιο οι υπογραφές ανάμεσα στον Δήμο και την κοινοπραξία.

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού αποτελεί άλλωστε εδώ και δεκαετίες το Νο1 "βάσανο" πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον σύλλογο κι εν συνεχεία για τον κόσμο του.

Τούτη τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα γύρω απ’ το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του "τριφυλλιού" στην περιοχή του Βοτανικού δείχνουν πως έχουν δρομολογηθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν φαίνεται πια κάτι που θα "φρενάρει" την όλη διαδικασία.

Όπως αναφέρει το SPORT24, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, τη διασφάλιση δηλαδή των χρημάτων που απαιτούνται για το σύνολο του πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" (ποδοσφαιρική αρένα, εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, σύνοδα έργα υποστήριξης κι ανάπλασης), τις διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις ανάμεσα σ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και την ανάδειξη της κολοσσιαίας κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡΑ, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου ως προσωρινού αναδόχου ανέγερσης του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το όλο θέμα έχει αρχίσει να "τρέχει" πια με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα.

Σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τις αγκυλώσεις-καθυστερήσεις που υπήρξαν κατά καιρούς σε διάφορα επιμέρους ζητήματα του έργου.

Η ουσία, εντούτοις, είναι πως έχει πλέον αλλάξει η κεντρική στόχευση ως προς την ημερομηνία υπογραφής της τελικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και την κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή της νέας ποδοσφαιρικής αρένας του Παναθηναϊκού.

Κι ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για υπογραφές μέχρι τον Ιούλιο, η όλη διαδικασία είναι πια απολύτως εφικτή για να έχει ολοκληρωθεί πριν απ’ το τέλος Μαΐου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές.

Η τελική έγκριση και το Ελεγκτικό Συνέδριο

Την περασμένη Τρίτης (28/3) η οικονομική επιτροπή του Δήμου ενέκρινε και το δεύτερο σκέλος της εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού για τον ανάδοχο του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Πιο αναλυτικά, το 23ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη "...λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, της ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων έργου άνω των ορίων του Ν.4412/2016 με αξιολόγηση μελέτης και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμή σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν.4412/2016, για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ» προϋπολογισμού 123.000.000,00 ευρώ με ΦΠΑ 24% (εκ των οποίων τα 3.000.000,00 ευρώ σε προαίρεση), που αφορά σε αποδοχή προσφοράς και στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου".

Όλος ο φάκελος με την προσφορά της κοινοπραξίας που έχει πια εγκριθεί και τυπικά απ’ όλες τις επιτροπές του Δήμου Αθηναίων και τους όρους της επικείμενης σύμβασης που θα συνάψει η πλευρά της δημοτικής αρχής με το ανάδοχο σχήμα, θα περάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ένα απ’ τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας), το οποίο αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία και τα εγκρίνει, θα τον "επιστρέψει" στο Δήμο Αθηναίων, για να ετοιμάσει την τελική σύμβαση για να πέσουν οι υπογραφές ως το τέλος Μαΐου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απ’ την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση, ξεκινάει πια κι επίσημα το έργο ανέγερσης του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο βάσει των όρων που θα μπουν, πρέπει να αποπερατωθεί εντός 36 μηνών.

Με απλά λόγια θα είναι πια τυπικά εφικτό να παραδοθεί το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού πριν απ’ τις πρώτες μέρες του Ιουνίου 2026, με το "τριφύλλι" να "μετακομίζει" στον Βοτανικό πριν ξεκινήσει η σεζόν 2026/27. Ένα μεγάλο βήμα κάθε φορά...

Πηγή: SPORT24

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση