To απόλυτο Grand Slam στο τένις: ποιοί είναι οι μόνοι πέντε παίκτες που το έχουν καταφέρει;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 09:42 To απόλυτο Grand Slam στο τένις: ποιοί είναι οι μόνοι πέντε παίκτες που το έχουν καταφέρει;

Πέρυσι, οι νίκες του Τζόκοβιτς στο Australian Open και στο Roland Garros τον έφεραν πολύ κοντά στην επίτευξη του πρώτου Grand Slam της καριέρας του. Έχοντας εξασφαλίσει συνολικά 23 τίτλους Slam μέχρι το τέλος του Γαλλικού Όπεν, βρισκόταν σε τροχιά να ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Μάργκαρετ Σμιθ Κορτ με 24 μεγάλα πρωταθλήματα και να πετύχει αυτό που κανείς δεν έχει κάνει τα τελευταία 36 χρόνια, να πάρει το πρώτο του, πολυπόθητο, Grand Slam.

Όμως ο Τζόκοβιτς έχασε στο Γουίμπλεντον από τον Κάρλος Αλκαράθ, κόντρα στις εκτιμήσεις και τις αποδόσεις που θα έβρισκε κανείς σε όλες τις ελληνικές και ξένες στοιχηματικές εταιρίες και παρόλο που έκλεισε τη σεζόν του με τη νίκη στο US Open δύο μήνες αργότερα, έχασε την ευκαιρία να επιτύχει το άπιαστο Grand Slam, κάτι που τελευταία φορά έγινε το 1988. Τότε ήταν που η Steffi Graf κατάφερε να κερδίσει όλα τα Slams του ίδιου ημερολογιακού έτους -συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες- κάνοντας την τελευταία από τους μοναδικούς πέντε στον κόσμο που έχουν πετύχει ένα Grand Slam στη  σύγχρονη ιστορία του τένις.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε στο κοινό ότι δεν εγκαταλείπει το σχέδιό του να γίνει ο έκτος επαγγελματίας τενίστας σε αυτόν τον πλανήτη που θα πάρει και τα τέσσερα majors στην ίδια σεζόν και ότι το έτος 2024 μπορεί κάλλιστα να του δώσει αυτή την ευκαιρία.

Δυστυχώς όμως, το πρώτο Slam της χρονιάς, το Australian Open, δεν ήταν μια πολύ καλή αρχή για τον Σέρβο παίκτη. Παρόλο που οι περισσότερες από τις νέες στοιχηματικές, ελληνικές και ξένες, έδιναν καλύτερες πιθανότητες στον Τζόκοβιτς, αυτός δεν τα κατάφερε.

Το πρωτάθλημα του ΑΟ κατέκτησε ο Ιταλός Γιάνικ Σίνερ, ο οποίος επικράτησε στον τελικό έναντι του Ντανίλ Μεντβέντεφ και ο Τζόκοβιτς έμεινε για άλλη μια φορά πίσω, μένοντας μακριά από τον στόχο του. Αν και αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τους μελλοντικούς στόχους του Σέρβου τενίστα, δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κάνεις κάτι που έχει γίνει μόλις έξι φορές από πέντε παίκτες στην ιστορία του αθλήματος και μόνο τρεις φορές στην εποχή του Open.

Η επίτευξη του Grand Slam σημαίνει την κατάκτηση και των τεσσάρων μεγάλων πρωταθλημάτων μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, ή απλώς μέσα στην ίδια σεζόν. Αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά κάποια φαινόμενα του τένις το έχουν καταφέρει.

Ας δούμε τους παίκτες που το έχουν καταφέρει!

Ο Don Budge ήταν ο πρώτος τενίστας που κέρδισε και τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα το 1938. Ο Αμερικανός επαγγελματίας τενίστας κατάφερε να κατακτήσει το Grand Slam σε ηλικία 23 ετών και έγινε ο πρώτος στην ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Don Budge είναι επίσης ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει έξι συνεχόμενους τίτλους Slam, ξεκινώντας από το πρωτάθλημα του Wimbledon το 1937 και καταλήγοντας στο US Open το 1938, το οποίο σηματοδότησε και το δικό του Grand Slam.

Η Maureen Connolly ήταν η δεύτερη παίκτρια που πέτυχε Grand Slam, αλλά η πρώτη γυναίκα παίκτρια που το πέτυχε. Η κοπέλα από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια πήρε το πρώτο της Slam σε ηλικία 18 ετών και μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1953, όταν ήταν 19 ετών, κατέκτησε και τα τέσσερα πρωταθλήματα, αποτελώντας τη μοναδική γυναίκα μέχρι τότε που είχε κατακτήσει το Grand Slam. Σε ολόκληρη την καριέρα της στο τένις -η οποία ήταν μάλλον σύντομη λόγω του πρόωρου θανάτου της σε ηλικία 34 ετών- η Κόνολι κατέκτησε συνολικά 9 τίτλους Slam.

Ο Rod Laver έγινε ο δεύτερος άνδρας που πέτυχε το Grand Slam, αλλά ο πρώτος που το έκανε δύο φορές! Το πρώτο ως ερασιτέχνης το 1962 και το δεύτερο ως επαγγελματίας στην εποχή του Open το 1969. Ο Αυστραλός παίκτης κατάφερε να κατακτήσει συνολικά 11 μεγάλα πρωταθλήματα στην καριέρα του στο τένις.

Η Margaret Smith Court έγινε η τέταρτη παίκτρια στον κόσμο που πήρε Grand Slam και η δεύτερη γυναίκα που το κατάφερε. Το 1970, η Court κατέκτησε και τους τέσσερις τίτλους μέσα στο ημερολογιακό έτος, αλλά δεν είναι γνωστή μόνο γι' αυτό το επίτευγμα. Εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ -από κοινού πλέον με τον Τζόκοβιτς- έχοντας συνολικά 24 τίτλους Slam στην καριέρα της. Είναι η μοναδική γυναίκα παίκτρια που έχει τόσα πολλά πρωταθλήματα, ξεπερνώντας κατά έναν τίτλο τη Σερένα Γουίλιαμς που έχει 23 Slams.

Η Steffi Graf ήταν η τελευταία από το αποκλειστικό κλαμπ των πέντε που έχουν πετύχει ένα Grand Slam. Η Γερμανίδα τενίστρια έκανε το αδιανόητο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως "Golden Slam". Κατάφερε να κερδίσει και τα τέσσερα majors το 1988 συν το να πάρει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο! Σε ολόκληρη την καριέρα της, η Graf κατέκτησε συνολικά 22 τίτλους Slam, ακριβώς κάτω από την Williams και την Court!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση