Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ: Εσωτερικός έλεγχος, διοικητής μόνο διπλωμάτης ή στρατιωτικός, αποκτά Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 19:58 Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ: Εσωτερικός έλεγχος, διοικητής μόνο διπλωμάτης ή στρατιωτικός, αποκτά Γραφείο Τύπου

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις που τέθηκε σε διαβούλευση.

Στο σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων επιφέρει αλλαγές στις παρακολουθήσεις και στην διαδικασία άρσης απορρήτου (και πολιτικών προσώπων) περιλαμβάνονται και αναδιαρθρώσεις στη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος στρατιωτικός. Παράλληλα, περιορίζονται σε δύο από τρεις που είναι σήμερα, οι υποδιοικητές της ΕΥΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σ/ν έως σήμερα ο διοικητής και οι υποδιοικητές μπορεί να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται από 3 που είναι σήμερα σε 2.

Η ΕΥΠ αποκτά Ακαδημία Πληροφοριών και Γραφείο Τύπου

Επιπλέον, στην ΕΥΠ προστίθενται 3 νέες δομές.

  • Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του.
  • Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ.
  • Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Τέλος στις απόρρητες συμβάσεις στο ΚΕΤΥΑΚ

Ακόμη, η Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC) της ΕΥΠ πλέον καθίσταται αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφαλείας και οδηγιών διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε όλα τα δίκτυα και τους χώρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σε συνεργασία μαζί τους, καθώς και για τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα ασφάλειας. Τέλος, καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.)

πηγή: iefimerida.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση