Κυβερνητικές πηγές για υποδιοικητές ΕΥΠ: Αυτός είναι ο λόγος που παύθηκαν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 19:57 Κυβερνητικές πηγές για υποδιοικητές ΕΥΠ: Αυτός είναι ο λόγος που παύθηκαν

Σε διευκρινίσεις προχώρησαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την παύση των υποδιοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), που προβλέπει η νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε σήμερα (09.12.2022) στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η παύση των υποδιοικητών της ΕΥΠ με τον νόμο για την άρση απορρήτου έγινε λόγω του περιορισμού του αριθμού τους από τρεις σε δύο. Ακριβώς -λόγω του περιορισμού- θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή – συγχώνευση αρμοδιοτήτων. Αφού ολοκληρωθεί αυτό, στη συνέχεια θα τοποθετηθούν νέοι υποδιοικητές, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται και από την δεξαμενή των ήδη υπαρχόντων εφόσον είναι επιλέξιμοι.

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών αλλαγών:

– Στο άρθρο 48 προστέθηκε παράγραφος η οποία προβλέπει ότι παύει αυτοδικαιως η θητεία των υποδιοικητων της Ε.Υ.Π – και μέχρι τον διορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής της ΕΥΠ.

– Δεν θα καθορίζει ο Διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ.

Επίσης, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, προστέθηκε το χρονικό επίρρημα «αμελλητί» για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση