Βουλγαρία: Τα μοιραία λάθη που στοίχισαν τη ζωή στον σκιέρ - Νέα στοιχεία και μαρτυρίες για την τραγωδία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 11:26 Βουλγαρία: Τα μοιραία λάθη που στοίχισαν τη ζωή στον σκιέρ - Νέα στοιχεία και μαρτυρίες για την τραγωδία

«Περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων...», αναφέρει μέλος της ομάδας διάσωσης.

Θλίψη έχει σκορπίσει στη Φλώρινα η είδηση του θανάτου του 36χρονου Έλληνα σκιέρ, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία.

Ο Κωνσταντίνος Μόμτσης ήταν λάτρης της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ. Ταξίδευε συχνά σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και του εξωτερικού, όπως έκανε πρόσφατα και βρέθηκε με τρεις φίλους του στη γειτονική Βουλγαρία.

Το ταξίδι αυτό όμως έμελλε να ολοκληρωθεί με τον πιο τραγικο τρόπο…

Μία χιονοστιβάδα, που εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα, καταπλάκωσε τον ίδιο και την παρέα του και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης»

Οι τρεις φίλοι του κατάφεραν να απεγκλωβιστούν. Δυστυχώς όχι και ο 36χρονος, που άφησε την τελευταία του πνοή στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς.

Τα δύο μοιραία λάθη

Όπως αναφέρουν βουλγαρικά ΜΜΕ, το πρώτο λάθος που έκαναν οι Έλληνες σκιέρ ήταν ότι βρέθηκαν εκτός πίστας του χιονοδρομικού κέντρου και μάλιστα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το δεύτερο ήταν ότι δεν είχαν μαζί τους τον ειδικό πομποδέκτη για τις χιονοστιβάδες. Ο πομποδέκτης είναι ο Μηχανισμός Εντοπισμού Θυμάτων Χιονοστιβάδων, που επιτρέπει την ανίχνευση ενός θύματος χιονοστιβάδας θαμμένου κάτω από το χιόνι και είναι υποχρεωτικός στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να βγει εκτός πίστας.

Ο εντοπισμός του 36χρονου σκιέρ

Την σορό του Έλληνα σκιέρ εντόπισε ομάδα διάσωσης που έσπευσε στο σημείο. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο bTV πως «η παρέα κατέβηκε το πιο απότομο μέρος της πλαγιάς».

Πάνω από 25 διασώστες με 4 σκυλιά αναζήτησαν τον εγκλωβισμένο Κωνσταντίνο Μόμτση σε μία περιοχή δύσκολα προσβάσιμη, όπου ο κίνδυνος χιονοστιβάδας ήταν υψηλός όλη την ημέρα.

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε ο Stefan Hristov μέλος της ομάδας διάσωσης και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της κατάβασης ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς», πρόσθεσε.

«Στο περιστατικό ενεπλάκησαν Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και έχουν αναλάβει σκόπιμα ρίσκο εκεί. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε με τη σειρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

Μετά το περιστατικό, η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης εξέδωσε προειδοποίηση, με την οποία συμβούλευε τους πολίτες να αποφεύγουν τις ελικοειδείς βόρειες, βορειοανατολικές και ανατολικές πλαγιές του Μπόροβετς, ενώ όλες οι πίστες παραμένουν κλειστές.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση