Κυρανάκης: Καταργείται η έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης – Θα αντλούνται από το Gov.gr

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 14:16 Κυρανάκης: Καταργείται η έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης – Θα αντλούνται από το Gov.gr

Το νομοσχέδιο καταργεί την υποχρέωση των πολιτών να εκδίδουν πιστοποιητικά από το δημόσιο - Θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα

Την κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών από τους πολίτες προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Κυρανάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο και το τι προβλέπει, είπε ότι «οι πολίτες επιθυμούν μείωση της γραφειοκρατίας και έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, που καταργεί τα πιστοποιητικά, καταργεί την υποχρέωση των πολιτών να εκδίδουν πιστοποιητικά από το δημόσιο και να τα καταθέτουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, εξηγώντας την ακριβή διαδικασία με την οποία θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιες υπηρεσίες στα δεδομένα πολιτών, ανέφερε ότι «σήμερα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε έναν δημόσιο φορέα να αντλεί τα δεδομένα, που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό και ένας άλλος δημόσιος φορέας, εφόσον εσείς συναινείτε, καθώς θα ενημερώνεστε σχετικά μέσω του wallet, θα διαχειρίζεται τα δεδομένα για λογαριασμό σας χωρίς να χρειάζεται να εκδίδετε ψηφιακά ή εγχάρτως κανένα απολύτως πιστοποιητικό».

«Με το νομοσχέδιο καταργούνται για αρχή τα πιο δημοφιλή από τα πιστοποιητικά, όπως είναι το «γέννησης» και το «οικογενειακής κατάστασης» πρόσθεσε ο κ. Κυρανάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή: τηλεπικοινωνίες, ενεργειακοί πάροχοι, ασφαλιστικές εταιρείες, αντί να σας λένε “για να ανανεώσετε το συμβόλαιό σας ελάτε να υπογράψετε ένα χαρτί”, θα ζητούν μέσω του wallet, εάν συμφωνεί κάποιος να διαχειριστούν συγκεκριμένα δεδομένα και, εάν συμφωνείτε, δεν θα χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση