«Εμπόδια» από τους τεχνικούς στην διασύνδεση ταμειακών με POS

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 19:26 «Εμπόδια» από τους τεχνικούς στην διασύνδεση ταμειακών με POS

Μετ’ εμποδίων προχωρά η διασύνδεση ταμειακών – POS, καθώς μεταξύ άλλων αρκετοί τεχνικοί εγκατάστασης αρνούνται να δεχτούν τα εκπτωτικά κουπόνια που διαθέτουν αρκετοί επαγγελματίες και απαιτούν να πληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες από την τσέπη τους.

 

Οι συγκεκριμένοι τεχνικοί, σύμφωνα με το enikos.gr, επικαλούνται καθυστερήσεις στην εξόφληση των vouchers από πλευράς του Κράτους, δεν τα δέχονται από τους δικαιούχους και απαιτούν από το αρμόδιο υπουργείο να τους πληρώσει για τους προηγούμενους κύκλους.

Το ζήτημα είναι γνωστό στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν υπόλοιπα πληρωμών από προηγούμενους κύκλους του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» μέσω του οποίου καλύπτεται με εκπτωτικό κουπόνι (voucher) μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS με την ταμειακή μηχανή.

Όπως όμως διαβεβαιώνουν πηγές του αρμόδιου Υπουργείου, τα ποσά που οφείλονται στους τεχνικούς θα κατατεθούν έως την Παρασκευή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

 

«Τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς οι διασυνδέσεις

Παρά τα όποια εμπόδια προκύπτουν, πάντως, στην πορεία, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δηλώνει ικανοποιημένο από τους ρυθμούς που έχει καταγράψει η διασύνδεση ταμειακών με POS.

Όπως αναφέρουν ήδη έχουν γίνει 110.000 διασυνδέσεις μέσα σε ένα μήνα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν συνεχίσουν να «τρέχουν» με έναν ρυθμό 5.000 την ημέρα, ως τα τέλη Απριλίου το έργο της διασύνδεσης θα έχει ολοκληρωθεί.

Στην διαδικασία έχει δοθεί παράταση έως την 31η Μαρτίου 2024 για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους, προκειμένου αυτές να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών και να «κλείσουν» την εν λόγω υποχρέωση.

 

Η παράταση αυτή μπορεί να «επεκταθεί» μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

– για τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση των ραντεβού στο Μητρώο Παρεχόμενων Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης της ΑΑΔΕ που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός Απριλίου έχει οριστεί η 1η Απριλίου 2024.Οι τεχνικοί εγκατάστασης και υποστήριξης ΦΗΜ θα πρέπει να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες για διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS.

– Για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις allinone, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερες.

 

Σε ποιους έστειλε ενημερωτικά mail η ΑΑΔΕ

Προκειμένου, να διευκολύνει τη διαδικασία και τη συνεργασία επιχειρήσεων και τεχνικών εγκατάστασης η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει μαζικά ενημερωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

– Στους τεχνικούς εγκατάστασης, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία δήλωσης των ραντεβού με τους πελάτες τους για το μήνα Απρίλιο.

– Στους υπόχρεους διασύνδεσης προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο δήλωσης των ραντεβού από τους τεχνικούς ώστε να γνωρίζουν πως δεν θεωρούνται εκπρόθεσμοι.

– Στους υπόχρεους διασύνδεσης για τους οποίους έχει καταχωρηθεί ραντεβού ενημερώνοντάς τους.

 

Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, εφόσον έγινε η παραγγελία του έως και τις 29 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

 

Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση