Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: Οι «τραγικές ελλείψεις» σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας 13 νησιών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 17:52 Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: Οι «τραγικές ελλείψεις» σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας 13 νησιών

«Ανοχύρωτα» φαίνεται πως είναι 13 νησιά, που θα «πλημμυρίσουν» από χιλιάδες τουρίστες ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς, σύμφωνα με την αναλυτική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ, παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς, με αποτέλεσμα η ΠΟΕΔΗΝ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα στις υγειονομικές μονάδες» σχολιάζει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αναλυτικής έρευνας για τα 13 νησιά, στην οποία παρουσιάζονται η υποστελέχωση των νοσοκομείων, τα κίνητρα – που δεν υπάρχουν – για την προσέλκυση και παραμονή των γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ, καθώς και το παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι αμοιβές είναι σχεδόν τριπλάσιες.

«Πώς γίνεται ένας γιατρός να πάει στα νησιά μας, όταν το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο; Ούτε για το ενοίκιο φτάνουν τα χρήματα που παίρνουν. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επισημάνω πως η υγεία είναι υπόθεση όλων μας, και θα έπρεπε να βοηθάει για παράδειγμα η τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε και αυτοί να συμβάλλουν με την κατοικία, και την διατροφή των γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να καταφέρουν να προσελκύσουν αυτούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση, δυστυχώς είναι τραγική.

Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές υγειονομικές μονάδες που δεν έχουν τις βασικές ειδικότητες στο προσωπικό.

Σχετικά με το ΕΚΑΒ, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως στα μεγάλα νησιά λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο την βάρδια, όπως γινόταν και πέρυσι. «Σε πάρα πολλές βάρδιες υπάρχει ένα ασθενοφόρο, και δεν μπορούν να καλυφθούν με 2. Αυτό σημαίνει πως εάν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα περιστατικό, κάποιο άλλο, δεν ξέρουμε τι θα κάνει, λογικά θα περιμένει. Επίσης, όπως φάνηκε το μέτρο με τους ενστόλους δεν βοήθησε καθόλου, καθώς δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι».

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

«Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ.

Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι’ αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τίποτα άλλο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος. Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς. Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος, 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ

Ξέμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω άδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μεγάλα προβλήματα στην παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κέντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από Κέντρο Υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες.

Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ. Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου. Παρ ότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΝΗΣΙΩΝ

Για ακόμη ένα καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη κ την 24ωρη λειτουργία ενός κ μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος, Λέρος).

Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.. Παράνομο και επικίνδυνο.

Στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό μέτρο για να μεταταχθούν από νησί χωρίς αντικατάσταση, καθ’ ότι ο μετατασσόμενος διασώστης με αμοιβαία στο νησί συνταξιοδοτείται».

Το παράδειγμα της ΠΟΕΔΗΝ για την Κύπρο

«Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων.

Τι διαφορά έχει να δουλεύεις σε νησί από την Κύπρο; Η απόσταση και τα έξοδα από το τόπο οικογενειακής κατοικίας ίδια. Ή μάλλον καλύτερα στη Κύπρο γιατί εξασφαλίζεις αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν. Οι αμοιβές στην Κύπρο σχεδόν τριπλάσιες για γιατρούς και νοσηλευτές συν κίνητρα.

Εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων ένας ακόμη λόγος που οδηγεί σε παραιτήσεις από τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας. Προβληματισμός λοιπόν και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας.

Εκεί δεν μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία. Ποιος θα τα κάνει; Ιδιώτες γιατροί ελάχιστοι αποδέχονται τις προσκλήσεις να δουλέψουν στις υγειονομικές μονάδες των νησιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση