Τι κρύβεται πίσω από τα απειλητικά email στα σχολεία - Πονοκέφαλος στις αρχές από τις αναφορές σε τζιχαντιστές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 09:20 Τι κρύβεται πίσω από τα απειλητικά email στα σχολεία - Πονοκέφαλος στις αρχές από τις αναφορές σε τζιχαντιστές

Η ΕΛΑΣ δεν χαρακτηρίζει ως σοβαρή την απειλή, όμως εξετάζει αν πίσω από τις λέξεις κρύβεται κάποιο στοιχείο που ενδεχομένως συνδέει την ενέργεια με επικίνδυνα πρόσωπα.

"Ας θάψουμε το κράτος κάτω από ένα βουνό από πτώματα. Θα μετατρέψουμε τις πόλεις σας σε ερείπια του Μαράουι. Θα σε ανατινάξουμε όπως έκαναν τα αδέρφια μας στο Παρίσι.

Εμπνευστήκαμε από τον Abdelhamid Abaaoud, Σαλάχ Αμπντεσλάχ, Ισνιλόν Χαπιλόν, οι Αδελφοί Μάουτ και όλοι οι άλλοι. Ο θάνατος σας περιμένει μαζί μας... ".

Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί μέρος από το απειλητικό e-mail, το οποίο έλαβαν το πρωί της Τετάρτης 35 σχολεία στην περιοχή της Αττικής.

Οι αναφορές στους τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν περάσει τα Ελληνικά σύνορα, προκαλούν ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικές αρχές, αναζητά τον κοινό αποστολέα του απειλητικού Ηλεκτρονικού μηνύματος από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής η απειλή δεν χαρακτηρίζεται ως σοβαρή, όμως εξετάζεται αν πίσω από τις λέξεις κρύβεται κάποιο στοιχείο που ενδεχομένως συνδέει την ενέργεια με επικίνδυνα πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι πανομοιότυπα mail, είχαν σταλεί πριν από δυο εβδομάδες σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία της Κύπρου και της Σλοβακίας, ακριβώς από τον ίδιο πάροχο (gmail, hotmail κλπ).

"Υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί..."

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ", ήταν οι πρώτες λέξεις του mail, που εστάλη σε σχολεία σε Γέρακα, Γαλάτσι, Χαϊδάρι και Νέα Ιωνία. Μετά την μαζική ενημέρωση της Άμεσης Δράσης για τις απειλές, υπήρξε εκκένωση των κτηρίων, με κλιμάκια των ΤΕΕΜ να προχωρούν σε επιτόπιους ελέγχους για προληπτικούς λόγους.

Το κείμενο φαίνεται να έχει μεταφραστεί πρόχειρα μέσω διαδικτύου καθώς παρουσιάζει εκφραστικά και συντακτικά λάθη, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι ο αποστολέας θέλησε να προκαλέσει αναστάτωση ενόψει του αποψινού τελικού του Conference League.

Μάλιστα η ονομασία του αποστολέα είναι: "Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.". "Θα εισβάλουμε στο συντακτικό γραφείο κάθε μέσου ενημέρωσης και θα κόψουμε λαιμούς στα ψεύτικα γράμματά σας", αναφέρει σε άλλο σημείο το mail, ενώ κλείνει με την απειλή: "Θα κάψουμε το γήπεδό σας".

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, ανέφεραν: "το υπουργείο από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κακόβουλη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε ορισμένα σχολεία της Αττικής, κίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ήδη στις έρευνες ενεπλάκη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρόκειται για spam – ψευδές – μήνυμα και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας".

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωση της σημειώνει: "Το μήνυμα εμφαίνεται να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, ενώ η μαζικότητα αποστολής του, ακόμη και σε σχολικές μονάδες οι οποίες σήμερα δεν λειτουργούν, καταδεικνύει ότι σκοπός του μηνύματος είναι η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών".

Αμπαούντ και Αμπντεσλάμ

Στο μικροσκόπιο των ερευνών, έχει μπει η αναφορά μέσα στις γραμμές του απειλητικού κειμένου, σε τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εμπλέκονται στις αιματηρές επιθέσεις έξω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς, στο θέατρο Μπατακλάν και σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού, στις 13 Νοεμβρίου του 2013.

Τότε τη ζωή τους είχαν χάσει 131 άνθρωποι και 7 βομβιστές. Ίχνη ενός εκ των βασικών υπόπτων για την οργάνωση των επιθέσεων, του Βελγο-μαροκινού Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, είχαν εντοπιστεί σε Παγκράτι και Σεπόλια.

Ο τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους, που σκοτώθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομίας, φέρεται να συντόνιζε τον πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βερβιέ του Βελγίου.

Ένας δεύτερος εμπλεκόμενος το όνομα του οποίου μνημονεύεται στο απειλητικό κείμενο, ο Σαλά Αμπντεσλάμ, είχε αποπλεύσει την 1η Αυγούστου του 2015 από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Πάτρα.

Στελέχη των αρμόδιων ελληνικών αρχών, είχαν εξακριβώσει ότι όλα τα σεσημασμένα μέλη της "παρέας" των τζιχαντιστών που έδρασαν στο Παρίσι, αλλά και σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, είχαν βρει τον "διάδρομο" διέλευσης προς την Ευρώπη από τη Λέρο.

Οι αναφορές στα ονόματα τους, προκαλούν "πονοκέφαλο" στις ελληνικές αρχές που αναζητούν τον αποστολέα των απειλητικών mail.

Πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση