Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων – Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δηλώσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 13:20 Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων – Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δηλώσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.

Λήγει την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου η προθεσμία που έχουν οι πολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδά τους, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, πριν από τη δήλωση, θα πρέπει να έχουν πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να καθαρίσουν από ξερά χόρτα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στα οικόπεδά τους, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Η υποβολή των αιτήσεων είναι σχετικά εύκολη και η διαδικασία απλή και γίνεται μέσω της πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δηλώσεις και για ποια ακίνητα

Χρήστες της εφαρμογής ψηφιακής δήλωσης είναι:

α) φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

i) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

ii) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

iii) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περιπτώσεων α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

iv) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Πώς γίνεται η υποβολή των δηλώσεων

Οι υπόχρεοι για την υποβολή της δήλωσης θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή τις συντεταγμένες του οικοπέδου, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση).

Συγκεκριμένα, για να εισαχθεί μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει το πεδίο «Υποβολή Δήλωσης».

Ο υπόχρεος πρέπει να επιλέξει εάν είναι α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής, ενώ στο πεδίο επιλογής ιδιότητας, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε πρέπει να εισαχθεί ο ΚΑΕΚ και να επιλεγεί το κουμπί «Αναζήτηση».

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), τότε ο ενδιαφερόμενος επιλέγει Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87).

Εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισάγουν τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα και στη συνέχεια πατούν «Αναζήτηση». Στον τομέα «Εισαγωγή Συντεταγμένων – Μήνυμα», θα εμφανιστεί το εξής μήνυμα: «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Το μήνυμα αυτό είναι απλά ενημερωτικό και σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοπέδου (Νομός, Δήμος κλπ.) δεν μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο.

Στο πεδίο «Εισαγωγή Συντεταγμένων και στοιχείων οικοπέδου», εάν η δήλωση καθαρισμού αφορά όλο το οικόπεδο τότε στο πεδίο «Η Δήλωση αφορά» επιλέγετε Όλο το οικόπεδο. Διαφορετικά, επιλέγετε Κάθετες ιδιοκτησίες όπου θα πρέπει να εισάγετε τις κάθετες ιδιοκτησίες σας.

Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν, μπορεί να τα εισάγει ο ίδιος.

Στο τρίτο βήμα, ο υπόχρεος δηλώνει τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχει εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσει όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ/ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης, θα πρέπει να συναινέσει στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην ….» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Τέλος, θα πρέπει να επιλέξει «Υποβολή» προκειμένου να εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

Ταυτόχρονα με την επιτυχή υποβολή, η δήλωση, αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη. Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και τη μεταφορά υπολειμμάτων καθαρισμού και εύφλεκτων υλικών.

Σύμφωνα με πηγές, το ζητούμενο από τους πολίτες – σε αυτή την μεταβατική περίοδο – είναι να προβούν στις βασικές αυτές παρεμβάσεις και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα (καθώς ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου) και όχι να επιβληθούν πρόστιμα. Κατ’ επέκταση, όπως φαίνεται, η φετινή περίοδος θα είναι δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον. Και αυτό επειδή η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, ο κανονισμός πυροπροστασίας, όπως ισχύει από το 2023, χρειάζεται τροποποιήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις.

Ο καθαρισμός οικοπέδων αποτελεί έναν ακόμη βασικό πυλώνα της στρατηγικής πυροπροστασίας των ακινήτων και αφορά σαφώς πολύ περισσότερους πολίτες σε σχέση με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.

Οι εργασίες αφορούν σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

  1. περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  2. περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  3. εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
  4. εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση