Geomiso, η πολυβραβευμένη startup στο νέο επιχειρείν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 19:03 Geomiso, η πολυβραβευμένη startup στο νέο επιχειρείν

Η Geomiso έχει εξελιχθεί από μία πολυμελή ερευνητική ομάδα μηχανικών και προγραμματιστών σε πολυβραβευμένη startup, ενώ έχει στελεχωθεί με web developers, οικονομολόγους και marketeers. Η εταιρεία απέσπασε πρόσφατα τιμητική διάκριση ως ένα από τα δέκα καλύτερα projects εφαρμοσμένης έρευνας (μεταξύ 208) στον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» της Eurobank και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Η τελετή βράβευσης διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 23 Φεβρουαρίου 2016. Παράλληλα, έχει τιμηθεί με το πέμπτο βραβείο (μεταξύ 422 εταιρειών) στον Πέμπτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «i-bank, Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς επίσης με βραβείο και τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο. Το υπέροχο ταξίδι της επιχειρηματικότητας ξεκίνησε με το πρώτο βραβείο (μεταξύ 194 συμμετοχών) στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Η Geomiso ολοκλήρωσε με επιτυχία το incubation στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών τον Νοέμβριο του 2014, με την αντίστοιχη επιστημονική επιτροπή να την αξιολογεί ως την καλύτερη startup μεταξύ 149. Η ΘΕΑ προσέφερε επαγγελματική στέγη σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με παροχή γραμματειακής υποστήριξης και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το πιο σημαντικό ωστόσο υπήρξε το γεγονός ότι εντός της θερμοκοιτίδας γνώρισαν ανθρώπους που πίστεψαν στο project και συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέλιξή του με πιο σημαντικό τον μέντορά τους, τον οικονομολόγο και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Χάρη Λαμπρόπουλο.

Από τις σημαντικότερες έως τώρα διακρίσεις αποτελεί η στήριξη από την πρωτοβουλία της Πρέσβειρας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Clinton, η οποία ξεκίνησε με το Angelopoulos CGIU Fellowship 2015 (μεταξύ 227) και συνεχίζεται με το Angelopoulos Fellowship Continuation Grant 2016 (μεταξύ 108). Η ομάδα συνάντησε τον Πρόεδρο Κλίντον στο Clinton Global Initiative University στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2015 και υποστηρίζει πως η στήριξή τους από την Πρέσβειρα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και το Angelopoulos CGIU Fellowship συνέβαλε καταλυτικά στο να σημειώσουν εξέλιξη που ούτε καν είχαν ονειρευτεί.

Geomiso, το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» CAD/ CAE λογισμικό

Το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» Computer-Aided Design/ Computer-Aided Engineering λογισμικό είναι πλέον γεγονός. Το πρωτοποριακό λογισμικό Geomiso αποτελεί ελληνική καινοτομία διεθνούς εμβέλειας και ενοποιεί στο ίδιο πρόγραμμα τον σχεδιασμό με τη μελέτη της συμπεριφοράς έργων μηχανικού (ενδεικτικά πλοίο, αυτοκίνητο, αεροσκάφος, κτιριακά). Ενσωματώνοντας τη ρηξικέλευθη ισογεωμετρική ανάλυση, κατορθώνει να καλύψει την ανάγκη της διεθνούς αγοράς για ένα λογισμικό με διττή φύση σχεδιασμού και ανάλυσης. Έως σήμερα, στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των βιομηχανιών, οποιοδήποτε έργο μηχανικού έπρεπε να σχεδιαστεί με ένα πρόγραμμα σχεδιασμού CAD και στη συνέχεια να αναλυθεί με ένα άλλο πρόγραμμα ανάλυσης μηχανικού CAE. Με το Geomiso οι δύο αυτές χρονοβόρες διαδικασίες (σχεδιασμός και ανάλυση) συγχωνεύονται σε μία ενιαία, το γεωμετρικό σφάλμα εκμηδενίζεται και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης μηχανικού αυξάνεται σημαντικά (ειδικά για σύνθετες γεωμετρίες), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται δραστικά η ποιότητα του τελικού προϊόντος και να μειώνεται κατακόρυφα ο χρόνος (time-to-market) και το κόστος παραγωγής.

Η καινοτομία του Geomiso στην Ελλάδα της κρίσης

Η τεχνολογική καινοτομία του Geomiso έγκειται στην απόλυτα συνυφασμένη του φύση σχεδιασμού (CAD) και ανάλυσης (CAE), η οποία πηγάζει από την πρωτοποριακή ισογεωμετρική μέθοδο. Η ισογεωμετρική μέθοδος συνιστά την ισχυρή γενίκευση της κλασικής μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων (Finite Element Analysis), θεμελιωτής της οποίας υπήρξε ο πρωτοπόρος Έλληνας Ιωάννης Αργύρης, μέντορας του διεθνούς φήμης Καθηγητή Μανόλη Παπαδρακάκη, ο οποίος αποτελεί τον ακαδημαϊκό μέντορα της Geomiso.

Η Geomiso είναι δημιούργημα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και των ευκαιριών που δόθηκαν εντός της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η φοίτησή τους στην κορυφαία διεθνώς Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (η οποία κατετάγη και φέτος 8η στην Ευρώπη και 29η διεθνώς - η μοναδική ελληνική παρουσία στις 50 πρώτες), η συνεργασία τους με κορυφαίους Καθηγητές (Μανόλης Παπαδρακάκης, Χάρης Λαμπρόπουλος), η διάκρισή τους σε Διαγωνισμούς («Η Ελλάδα Καινοτομεί!», ΘΕΑ ΕΒΕΑ, «i-bank», «ideatree») και η στήριξη της Πρέσβειρας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (Angelopoulos CGIU Fellowship) δικαίωσαν την επιλογή τους να μείνουν στην Ελλάδα. Σημαντική για την εξέλιξη της Geomiso υπήρξε η συμβολή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Καλογήρου, στόχος της οποίας είναι να προωθεί την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα και να συνδέει την έρευνα με την αγορά εργασίας και τη βιομηχανία.

Διεθνής παρουσία

Η Geomiso έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτη είναι η σύνδεση με το Harvard και συγκεκριμένα με την Αναπληρώτρια Κοσμήτορα του Kennedy School of Government στο Harvard Miss Holly Sargent μέσω του Angelopoulos CGIU Fellowship, η οποία αποτελεί μία πραγματική μέντορα για την ομάδα και έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη του project και στη δικτύωσή του με τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, έχουν συμμετάσχει στο CGIU 2015 στο Μαϊάμι, στο Pioneers Festival 2015 στη Βιέννη, στο Slush 2015 στο Ελσίνκι και στο Greece-Germany Business Forum 2016 στο Βερολίνο, όπου παρουσίασαν το λογισμικό σε διεθνείς επενδυτές και έθεσαν τα θεμέλια για επικείμενες συνεργασίες με startups ανά την υφήλιο. Το συνολικό κόστος των συμμετοχών καλύφθηκε από την Πρέσβειρα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας.

Μελλοντικά σχέδια

Έπειτα από έξι χρόνια σκληρής μεν δημιουργικής δε εργασίας και πρωτοποριακής έρευνας, η πρώτη έκδοση του Geomiso έχει ολοκληρωθεί και θα διατεθεί εντός των προσεχών μηνών, διεκδικώντας μερίδιο της διεθνούς σχετικής αγοράς CAD/ CAE (τζίρος 12 δις δολάρια το 2014). Άμεσος στόχος είναι η περαιτέρω επέκταση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, καθώς και η πρόσληψη 80 Ελλήνων μηχανικών και προγραμματιστών έως το τέλος του 2019.

«Επιμένουμε Ελληνικά.»

Η ομάδα επιμένει ελληνικά.

«Δε σκεφτήκαμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Πως να το κάνουμε άλλωστε όταν αυτή μας έχει αναδείξει και της οφείλουμε τόσα πολλά.»

Η Geomiso μπορεί να επιμένει ελληνικά, αλλά δε σκοπεύει να περιοριστεί στα ελληνικά εδάφη. Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς στόχος τους είναι να ηγηθούν της παγκόσμιας αγοράς CAD/ CAE με έδρα την Ελλάδα, να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των μηχανικών διεθνώς και να αναδείξουν τη νέα γενιά μηχανικών (η οποία θα είναι πιο εξειδικευμένη με το CAD). Ευελπιστούν να αποτελέσουν εναλλακτική για προγραμματιστές και μηχανικούς, προκειμένου να τους κρατήσουν στην Ελλάδα και να σταθούν εμπόδιο στο Greek brain drain.

«Συμβουλεύουμε νέους με όραμα και καινοτομία να ακολουθούν τα όνειρά τους, αψηφώντας τις δυσκολίες της εποχής. Η σκληρή δουλειά, το πάθος και η πίστη στο project τους, αργά η γρήγορα θα τους δικαιώσουν».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση