Η έλλειψη χιονιού απειλεί τις Άλπεις - Προβλήματα στα χιονοδρομικά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 16:45 Η έλλειψη χιονιού απειλεί τις Άλπεις - Προβλήματα στα χιονοδρομικά

Ασυνήθιστα ζεστός και υγρός ο καιρός.

Οι θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς στην Ελβετία έφτασαν το ρεκόρ των 20 βαθμών Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ τον Ιανουάριο βόρεια των Άλπεων.

Αρκετοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν το επόμενο σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο σκι, καθώς οι συνήθεις χιονισμένες πίστες ήταν λάσπη και χορτάρι. Ακόμη και στα 2.000 μέτρα, η θερμοκρασία ήταν πάνω από το 0.

Η διάσημη πίστα Chuenisbärgli πήρε έγκριση για χρήση για τα μεγάλα αγωνίσματα σλάλομ. Επιστρατεύτηκαν κανόνια χιονιού, καθώς και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην κορυφή της πίστας. Όταν, όμως, οι κορυφαίοι σκιέρ θα περάσουν την γραμμή τερματισμού, θα είναι σε τεχνητό χιόνι.

Σε χιονοδρομικά των Άλπεων έχουν ανοίξει μέχρι και τις καλοκαιρινές ποδηλατικές διαδρομές

Σε όλες τις Άλπεις, ο ασυνήθιστα ζεστός και υγρός καιρός αποτελεί τροχοπέδη στην έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου. 

Στην Αυστρία, τα χιονοδρομικά κέντρα γύρω από το Σάλτσμπουργκ είδαν χιόνι για τελευταία φορά πριν από ένα μήνα, ενώ στο Σαμονί της Γαλλίας, τα κανόνια χιονιού βρίσκονται σε αδράνεια επειδή το νερό για την τροφοδοσία τους είναι ανεπαρκές.

Στην Ελβετία, ορισμένα θέρετρα έχουν ανοίξει ακόμη και τις καλοκαιρινές ποδηλατικές διαδρομές τους αντί να γεμίζουν τα χειμερινά σπορ. Άλλα έχουν απλώς κλείσει τους αναβατήρες τους επ' αόριστον.

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος τονίζουν ότι δεν προκαλεί έκπληξη ο καιρός του Ιανουαρίου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιούν εδώ και καιρό, θα προκαλέσει θερμότερους και πιο υγρούς χειμώνες. 

Πριν από λίγα χρόνια, τα ελβετικά χιονοδρομικά κέντρα είχαν δεχθεί προειδοποιήσεις ότι το σκι κάτω από τα 1.000 μέτρα θα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα αδύνατο, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. 

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, το χιονοδρομικό κέντρο Splügen, στα 1.500 μέτρα που θεωρείται «ασφαλές για το χιόνι» έκλεισε μέχρι νεωτέρας.

Για να δείξει το πρόβλημα στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής των αναβατήρων του Splügen, Hacher Bernet, πήρε ένα κομμάτι χιόνι από την πίστα και φαινόταν σαν ένα κομμάτι λάσπης που έσταζε.

Σε όλες τις Άλπεις, η ανησυχία αυξάνεται. Μετά από δύο χρόνια μειωμένων εσόδων λόγω της πανδημίας, τα χειμερινά θέρετρα ποντάρουν στην επιστροφή στην κανονικότητα. 

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα σχολεία στην Ευρώπη διακόπτουν τις διακοπές τους για τη χειμερινή «εβδομάδα σκι». Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναμένεται να κατευθυνθούν στα βουνά περιμένοντας να κάνουν σκι. 

Με πληροφορίες BBC

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση