Νέα "καμπάνα" της ΕΕ στη Meta για την επεξεργασία δεδομένων των χρηστών του WhatsApp

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 12:53 Νέα "καμπάνα" της ΕΕ στη Meta για την επεξεργασία δεδομένων των χρηστών του WhatsApp

Νέο οικονομικό πλήγμα για τη Meta, καθώς της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων με το WhatsApp.

Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στη Meta, μετά από σειρά προστίμων που της έχουν επιβληθεί.

Αυτή τη φορά, η "καμπάνα" του αμερικανικού γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης αφορά τη μη συμμόρφωσή του με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp.

Στη νέα αυτή απόφασή της, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC), η οποία ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ επειδή η ευρωπαϊκή έδρα του ομίλου βρίσκεται στην Ιρλανδία, διαπίστωσε ότι ο ψηφιακός γίγαντας λειτουργούσε «κατά παράβαση των υποχρεώσεών του για διαφάνεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Meta βασίστηκε σε λανθασμένη νομική βάση «για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για σκοπούς βελτίωσης των υπηρεσιών και ασφάλειας», πρόσθεσε, δίνοντας στον όμιλο προθεσμία έξι μηνών για να «προσαρμόσει τις διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων» σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Η κύρωση αυτή βασίζεται σε παρόμοιους λόγους με εκείνη που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου κατά της Meta, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 390 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram.

Ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε αμέσως ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση. Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή είχε ήδη επιβάλει πρόστιμο ύψους 255 εκατ. ευρώ στην WhatsApp τον Σεπτέμβριο του 2021 επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις διαφάνειας, ιδίως όσον αφορά τη διαβίβαση δεδομένων σε άλλες εταιρείες του ομίλου.

Η DPC επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 405 εκατ. ευρώ στη Meta τον Σεπτέμβριο για παραλείψεις στη διαχείριση δεδομένων ανηλίκων και 265 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο για μη επαρκή προστασία των δεδομένων των χρηστών της. Ο νέος γύρος κυρώσεων του Ιανουαρίου ακολουθεί την έκδοση τριών δεσμευτικών αποφάσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή προστασίας δεδομένων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση