«Η μάχη των πορτοκαλιών»: Το παραδοσιακό έθιμο στην Ιταλία που τα κάνει όλα χάλια (BINTEO)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 15:42 «Η μάχη των πορτοκαλιών»: Το παραδοσιακό έθιμο στην Ιταλία που τα κάνει όλα χάλια (BINTEO)

Αν και οι ρίζες αυτού του εθίμου παραμένουν αδιευκρίνιστες, πιστεύεται ότι αναπαριστούν την εξέγερση των κατοίκων της κατά της οικογένειας Ρενιέ ή Ρανιέρι, που δυνάστευε την πόλη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα.

Σε πεδίο μάχης με πολεμοφόδια, χιλιάδες πορτοκάλια μετατρέπεται μια φορά το χρόνο, για τρεις ολόκληρες μέρες η μικρή πόλη Ιβρέα στη Βόρεια Ιταλία. Πρόκειται για τη γιορτή «Η μάχη των πορτοκαλιών», που πραγματοποιείται στο ετήσιο φεστιβάλ της πόλης.

Οι ομάδες που συμμετέχουν, φορώντας χρωματιστές μεσαιωνικές στολές, εμπλέκονται σε άγριες μάχες πετώντας πορτοκάλια και αφήνοντας ένα απέραντο παχύ χαλί από λιωμένα φρούτα στους δρόμους.

Αν και οι ρίζες αυτού του εθίμου παραμένουν αδιευκρίνιστες, πιστεύεται ότι αναπαριστούν την εξέγερση των κατοίκων της κατά της οικογένειας Ρενιέ ή Ρανιέρι, που δυνάστευε την πόλη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Ο μύθος λέει ότι ένας γόνος της οικογένειας βίασε μία νεαρή κοπέλα τη νύχτα πριν από το γάμο της, εξασκώντας το «δικαίωμα της παρθενοφθορίας» ή «δικαίωμα πρώτης νύχτας», ένα είδος φορολογίας, που συνίστατο στην απώλεια της παρθενίας μιας νιόπαντρης γυναίκας από μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το δικαίωμα αυτό, πάντως, αμφισβητείται από τους ιστορικούς.

Οι κάτοικοι της Ιβρέα επαναστάτησαν κι άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες του βασιλιά. Με τα χρόνια, οι πέτρες αντικαταστάθηκαν με φασόλια. στη συνέχεια με μήλα και σήμερα με πορτοκάλια, που καταφθάνουν από την εσπεριδοπαραγωγό Σικελία και υπολογίζονται σε 300 τόνους κάθε χρόνο.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση