Δύτης βούτηξε σε βάθος ρεκόρ σε παγωμένη λίμνη της Ελβετίας - χωρίς εξοπλισμό, με μία ανάσα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 11:15 Δύτης βούτηξε σε βάθος ρεκόρ σε παγωμένη λίμνη της Ελβετίας - χωρίς εξοπλισμό, με μία ανάσα

Ο Ντέιβιντ Βενκλ, 40χρονος δύτης από την Τσεχία, έσπασε το ρεκόρ της ελεύθερης κατάδυσης με κάθετη φορά.

Δύτης αναδύθηκε από τα βάθη της ελβετικής λίμνης Σιλς, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, αφού κατέβηκε περισσότερα από 50 μέτρα κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό.

Ο 40χρονος Τσέχος δύτης, Ντέιβιντ Βενκλ, έσπασε το ρεκόρ της ελεύθερης κατάδυσης με κάθετη φορά, φτάνοντας σε βάθος 52,1 μέτρων με μία μόνο ανάσα. 

Ο Βενκλ καταδύθηκε μέσα από τρύπα που άνοιξαν για αυτόν τον σκοπό πάνω στο στρώμα πάγου που καλύπτει τη λίμνη χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, για να αναδυθεί στιγμές αργότερα στο ίδιο ακριβώς σημείο, ως κάτοχος ακόμη ενός ρεκόρ. Κάθισε ένα λεπτό να βρει την ανάσα του, και στη συνέχεια το γιόρτασε ανοίγοντας μια σαμπάνια.

Μετά τον σύντομο εορτασμό, επισκέφθηκε το νοσοκομείο, όπου και του επιβεβαίωσαν πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Η κατάδυσή του κράτησε 1 λεπτό και 54 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοργανωτή αυτής της επιτυχημένης απόπειρας, Πάβελ Κάλους. Χρόνος, λίγο περισσότερος από εκείνον που περίμεναν, όπως είπε.

Φάνηκε να το απολαμβάνει, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν λίγο πιο αγχωμένος σε σχέση με άλλες φορές και είχε κάποια προβλήματα με τις αναπνοές του, δήλωσε στο Reuters.

Δεν δυσκολεύεται με τις καταδύσεις και το κολύμπι σε παγωμένα νερά. Η έλλειψη οξυγόνου είναι για αυτόν κάτι το συνηθισμένο. Όμως, αυτή η συγκεκριμένη φορά ήταν διαφορετική από τις άλλες. Ήταν δύσκολο να πρέπει να αποδώσει με τέτοια πίεση στα αυτιά, σε τόσο κρύο νερό, πρόσθεσε. Αν συνδυάσουμε το κρύο νερό, την έλλειψη οξυγόνου και τον τρόπο που δυσκολεύουν αυτά τα δύο σε συνδυασμό την απόδοση του δύτη, μιλάμε για ιδιαίτερες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Το 2021 είχε προηγηθεί άλλη μία καταχώρισή του Ντέιβιντ Βενκλ στο βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες, για το μήκος διάσχισης παγωμένης λίμνης με κολύμπι, στην χώρα του εκείνη τη φορά, την Τσεχία. 

Ο 38χρονος τότε δύτης, είχε βουτήξει φορώντας μόνο το μαγιό του σε νερό με θερμοκρασία που δεν ξεπερνούσε τους 3 βαθμούς Κελσίου. Ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει την άνεσή του να αποδίδει, αλλά και να κατακτά τους στόχους του, κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Πηγή: Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση