New York Times: «Η Ελλάδα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες 10 χρόνια μετά»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 17:05 New York Times: «Η Ελλάδα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες 10 χρόνια μετά»

Με ένα άρθρο – «ύμνο» για την ελληνική οικονομία, οι New York Times αναφέρονται στη νέα «σελίδα» που έχει γυρίσει η χώρα μας δέκα χρόνια μετά την κρίση, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να προχωρούν σε διαρκείς αναβαθμίσεις.

Η Ελλάδα, η οποία χτυπήθηκε πριν από μια δεκαετία από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Με έναν όγκο χρέους που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πριν από μία δεκαετία. Σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβαθμίζουν την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας και ανοίγουν τον δρόμο για μεγάλους ξένους επενδυτές. 

Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, πυροδοτώντας κατασκευαστική φρενίτιδα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ οι τράπεζες, που είχαν σχεδόν καταρρεύσει, έχουν εξυγιανθεί και παρέχουν και πάλι δάνεια προς όφελος γενικότερα της οικονομίας.

Μπαράζ επενδύσεων

Η Microsoft κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισ. ευρώ στα ανατολικά της Αθήνας. Στο βορρά, η Pfizer δημιουργεί ένα ερευνητικό κέντρο 650 εκατομμυρίων ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρουν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις από τη Cisco, την JPMorgan, τη Meta και άλλες πολυεθνικές αναμένεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα σε συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση.

Η Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, στα οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ο τουρισμός «πρωταγωνιστεί»

Πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αποφέροντας έσοδα που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά πολύ στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, ωθούμενη από μια εκτόξευση της ζήτησης για ξενοδοχεία, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb και ένα πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε ξένους για διαμονή στις χώρες της ΕΕ αν αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση