Τώρα η κηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν το όνομά του - Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 14:38 Τώρα η κηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν το όνομά του - Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα

Τελέστηκε σύντομη εξόδιος ακολουθία και η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο - Live εικόνα από την κηδεία - Δείτε εικόνες από τη συγκέντρωση

Ξεκίνησε λίγο πριν από τη 1.30 το μεσημέρι της Παρασκευής η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι.

Λίγο μετά από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, η ομάδα των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι μία νεκροφόρα με τη σορό του, κατευθυνόταν προς την εκκλησία, όπου πρόκειται να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον σφοδρότερο επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλανίμιρ Πούτιν. 

Μετά από μία σύντομη λειτουργία η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Μπορισόβσκογε όπου πρόκειται να ταφεί, όπως σχολίασε και ο Ιβάν Ζντάνοφ, εκ των συνεργατών του Αλεξέι Ναβάλνι.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τον χώρο της κηδείας του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη θέα της σορού του Αλεξέι Ναβάλνι, οι παρευρισκόμενοι φώναξαν το όνομά του.

Εικόνες από τη συγκέντρωση για την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι

Τώρα η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι - Να συλλάβει τους παρευρισκόμενους απειλεί η Μόσχα

Τώρα η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι - Να συλλάβει τους παρευρισκόμενους απειλεί η Μόσχα

Τώρα η κηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν το όνομά του - Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα

Τώρα η κηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν το όνομά του - Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα

Τώρα η κηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν το όνομά του - Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα

Τώρα η κηδεία Ναβάλνι: Συγκεντρωμένοι Ρώσοι φωνάζουν το όνομά του - Με συλλήψεις απειλεί η Μόσχα

Περίπου μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της κηδείας, οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι Ναβάλνι είπαν ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί. Εικόνες με συγκινημένους Ρώσους που συγκεντρώθηκαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον άνθρωπο-σύμβολο ενάντια στην καταπίεση και την καταστολή του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συγγενείς έφτασαν στο νεκροτομείο στις 10 το πρωί, όταν έπρεπε να τους δοθεί η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι, όμως η σορός δεν έχει ακόμη δοθεί. Το πρόγραμμα δεν άλλαξε με την πρόβλεψη να λέει ότι η ταφή θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 τοπική στο νεκροταφείο του Μπορισκόγε.

Το Reuters αναφέρει ότι η ένταση είναι υψηλή ενόψει της κηδείας του Ναβάλνι επειδή οι ρωσικές αρχές έχουν θέσει εκτός νόμου το κίνημά του ως εξτρεμιστικό και κατηγόρησαν τους ως ταραχοποιούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για να υποκινήσουν την επανάσταση.

Αρκετές εκκλησίες της Μόσχας αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν την εξόδιο ακολουθία, προτού η ομάδα του Ναβάλνι λάβει άδεια από την περιοχή Maryino της πρωτεύουσας. Εκεί έζησε κάποτε το 2020 πριν από τη δηλητηρίασή του, τη θεραπεία του στη Γερμανία και την επακόλουθη σύλληψη κατά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Δύο ώρες πριν από τη λειτουργία, μια ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν ορατή γύρω από την Εκκλησία της εικόνας της Μητέρας του Θεού, στη συνοικία Maryino, όπου ζούσε ο Ναβάλνι. Το Associated Press αναφέρει ότι οι αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν σε όλο το μήκος από έναν κοντινό σταθμό του μετρό προς την εκκλησία από νωρίς την Παρασκευή.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι - που υποσχέθηκαν να μεταδώσουν ζωντανά τα γεγονότα της ημέρας στο Διαδίκτυο - κατηγόρησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για δολοφονία του επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην ανεχόταν τη σκέψη να ελευθερωθεί ο Ναβάλνι σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Δεν έχουν δημοσιεύσει αποδείξεις για να στηρίξουν αυτήν την κατηγορία, αλλά σε βίντεό της η Κίρα Γιάρμις υποσχέθηκε να εξηγήσει το πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την ανάμειξη του κράτους στον θάνατό του και είπε ότι δεν γνωρίζει καμία συμφωνία για την απελευθέρωση του Ναβάλνι. Το πιστοποιητικό θανάτου του - σύμφωνα με τους συμμάχους - ανέφερε ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, με την οποία είχε δύο παιδιά και η οποία είπε ότι δεν είναι σίγουρη αν η ίδια η κηδεία θα γίνει ειρηνικά ή αν η αστυνομία θα συλλάβει τους παρευρισκόμενους. Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, 69 ετών, αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του.

Η ομάδα του Ναβάλνι συμβούλεψε όσους θέλουν να παρευρεθούν να πάρουν μαζί τους τα διαβατήριά τους και μικρά μπουκάλια νερό και τους είπε να γράψουν τα στοιχεία των δικηγόρων που μπορούν να τους βοηθήσουν σε περίπτωση που συλληφθούν υπό οποιαδήποτε δικαιολογία ή κοπεί το σήμα του κινητού στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν γίνει ήδη αναφορές για συλλήψεις με αρκετούς υποστηρικτές του Ναβάλνι να κρατούνται καθώς έφευγαν από τα διαμερίσματά τους για να παραστούν στην κηδεία.

Ο Ναβάλνι, ένας χριστιανός που καταδίκασε την απόφαση του Πούτιν να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία ως μια τρελή επιχείρηση βασισμένη σε ψέματα, θα κηδευτεί από μία εκκλησία, η οποία έχει δωρίσει στον ρωσικό στρατό και διαφήμισε με ενθουσιασμό την υποστήριξή της στον πόλεμο.

Την Παρασκευή, είπαν ότι δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα προς το παρόν με τη διαδρομή που είχαν σχεδιάσει για τους παρευρισκόμενους και ενθάρρυναν και πάλι τους ανθρώπους που ήθελαν να αποχαιρετήσουν τον Ναβάλνι να προσέλθουν.

Κρεμλίνο: Μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις για τον Αλεξέι Ναβάλνι παραβιάζουν τον νόμο

Το Κρεμλίνο είπε ότι τυχόν μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις υπέρ του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πρόκειται να ταφεί την Παρασκευή στη Μόσχα, θα παραβιάσουν το νόμο, αναφέρει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον Ναβάλνι ως πολιτική προσωπικότητα και είπε ότι δεν είχε τίποτα να πει στην οικογένεια του Ναβάλνι. «Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε έναν νόμο που πρέπει να τηρηθεί. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα είναι κατά παράβαση του νόμου και όσοι συμμετέχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν – και πάλι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο», δήλωσε ο Κρεμλίνο Πεσκόφ.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: lifo.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση