Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές των ΗΠΑ ο Τραμπ - Πήρε πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 18:20 Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές των ΗΠΑ ο Τραμπ - Πήρε πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο

Οι ανώτατοι δικαστές ψήφισαν  υπέρ της προσφυγής του Τραμπ για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο, που του είχε καταλογίσει «ανταρσία» για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο - «Μεγάλη νίκη για την Αμερική», το πρώτο του σχόλιο

Την απόφαση δικαστηρίου του Κολοράντο, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα λόγω των ενεργειών του πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ακύρωσε τη Δευτέρα το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, δίνοντας, έτσι, ένα γρήγορο τέλος σε μια υπόθεση με τεράστιες επιπτώσεις για τις εκλογές του 2024.

Στη σημερινή αποφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (τα μέλη του ψήφισαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας) αναφέρεται πως το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει ότι οι Πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει μιας διάταξης της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το Κογκρέσο, και όχι οι Πολιτείες, πρέπει να θέσει κανόνες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 14ης τροπολογίας.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα, «Truth Social», στην οποία έγραψε: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική».

trump_social

Η απόφαση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την περίφημη «Σούπερ Τρίτη», την ημέρα δηλαδή που διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε 16 κρίσιμες Πολιτειές των ΗΠΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μεταξύ τους και στο Κολοράντο.

Εκτός από τη διασφάλιση ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει παρόμοιες υποθέσεις που έχουν προκύψει. Μέχρι στιγμής δύο άλλες πολιτείες, το Μέιν και το Ιλινόις, έχουν ακολουθήσει τον δρόμο του Κολοράντο.

Τι είχε αποφασίσει το Δικαστήριο του Κολοράντο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας των πράξεών του όταν έγινε η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, απόφαση που χαρακτηρίστηκε πολιτικό σοκ, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες εν μέσω της ήδη θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.

Με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών στους επτά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο επιβεβαίωσε πρωτόδικη απόφαση που αποφαινόταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε «ανταρσία» την 6η Ιανουαρίου 2021, ενώ έκρινε επίσης —ανατρέποντας την αρχική απόφαση— πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, δυνάμει του οποίου αποφάσισε πως δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, είναι πράγματι εφαρμοστέο, παρότι ο ενδιαφερόμενος ήταν πρόεδρος της χώρας όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση