Νιγηρία: Οργή για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 20:33 Νιγηρία: Οργή για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών

Οργάνωση ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές - «Μην τα αναγκάζετε να παντρεύονται, δώστε προτεραιότητα στην εκπαίδευση»

Μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων στη Νιγηρία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με στόχο να σταματήσει τα σχέδια θρησκευτικών ηγετών και ενός βουλευτή να πιέσουν 100 κορίτσια και νεαρές γυναίκες να παντρευτούν σε μια ομαδική γαμήλια τελετή την επόμενη εβδομάδα, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Τα σχέδια, τα οποία αποκάλυψε αρχικά ο Αμπντουλμαλίκ Σαρκιντάτζι, πρόεδρος του κοινοβουλίου στη βόρεια πολιτεία Νίγηρας, επικρίθηκαν από την υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων της Νιγηρίας Ούτζου Κένεντι-Οχανένιε, η οποία δήλωσε πως θα επιδιώξει την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει την τελετή και να καθορίσει εάν οποιοδήποτε από τα κορίτσια είναι ανήλικο.

Ο Σαρκιντάτζι είπε ότι τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες είναι ορφανά, οι γονείς των οποίων σκοτώθηκαν σε επιθέσεις συμμοριών που λυμαίνονται τη βόρειο τμήμα της Νιγηρίας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να καταβάλει προίκες στους γαμπρούς.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Concerned Nigerian Citizens, σε μια συλλογή υπογραφών που ξεκίνησε χθες κι η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 7.000 υπογραφές, ανέφερε πως η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση των κοριτσιών αντί να τα αναγκάζει να παντρεύονται.

«Ζητάμε την άμεση ανάληψη δράσης προκειμένου να σταματήσουν οι προτεινόμενοι εξαναγκαστικοί γάμοι κι αντ’ αυτού να εφαρμοστούν μέτρα που θα ενδυναμώσουν αυτά τα κορίτσια προκειμένου να ζήσουν αξιοπρεπείς και γεμάτες ζωές» τονίζει η οργάνωση.

Όμως, ο Σαρκιντάτζι και το Φόρουμ των Ιμάμηδων της Νιγηρίας ανέφεραν πως η γαμήλια τελετή θα πραγματοποιηθεί την 24η Μαΐου.

Οι ηλικίες των κοριτσιών δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστές, όμως ο βουλευτής και οι Ιμάμηδες λένε πως δεν είναι ανήλικες. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να το επαληθεύσει αυτό ούτε να μιλήσει σε οποιοδήποτε από τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες.

Οι γάμοι παιδιών είναι συνήθεις στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου τα επίπεδα φτώχειας είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το σε μεγάλο βαθμό χριστιανικό, νότιο τμήμα της χώρας. Αν και η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, τα νιγηριανά κράτη μπορούν να ορίζουν τη δική τους νόμιμη ηλικία.

Και στην πολιτεία του Νίγηρα η νόμιμη ηλικία για γάμο είναι τα 18 έτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Σαρκιντάτζι Αουάλ Μοχάμεντ, προσθέτοντας, όμως, ότι βάσει του νόμου της Σαρίας, που ασκείται στην πολιτεία, ένα κορίτσι μπορεί να παντρευτεί μόλις φθάσει στην εφηβεία.

Έπειτα από μια συνεδρίαση χθες, το Φόρουμ των Ιμάμηδων γνωστοποίησε ότι θα λάβει νομικά μέτρα σε βάρος της υπουργού Γυναικείων Υποθέσεων εάν εκείνη δεν αποσύρει τη δήλωσή της ότι τα κορίτσια είναι ανήλικα, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο γραμματέας του Φόρουμ Ουμάρ-Φαρούκ Αμπντουλαχί.

«Δώσαμε στην υπουργό προθεσμία επτά ημερών για να αποσύρει τη δήλωσή της σε βάρος μας, σε βάρος του προέδρου μας, σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας… ότι θέλουμε να τους αναγκάσουμε σε γάμο και ότι τα παιδιά είναι ανήλικα», είπε ο Αμπντουλαχί.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση