Μπορέλ: «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς» -Διχασμός στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Μαΐου 2024 20:22 Μπορέλ: «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς» -Διχασμός στην ΕΕ

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από κάποιες χώρες δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς ούτε αναγνώριση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία».

Μπορέλ: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι δώρο στη Χαμάς

«Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο», σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».

Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία έτοιμες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την επόμενη εβδομάδα, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να ενισχύσει την παλαιστινιακή υπόθεση, επισήμανε το CNN αλλά επίσης να πλήξει τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ.

Τα τρία ευρωπαϊκά κράτη λένε ότι η απόφαση-ορόσημο είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη μαρκοχρόνιας ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά προκάλεσε την ταχεία καταδίκη του Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του διέταξε την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του από τις χώρες αυτές.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αναγνωρίζει ήδη την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Περισσότερα από 140 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν επισημοποιήσει την αναγνώρισή τους. Αλλά μόνο ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μελών είναι ανάμεσά τους.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε την Τετάρτη: «Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης. Καθένας από εμάς θα αναλάβει τώρα τα όποια εθνικά μέτρα είναι απαραίτητα για να τεθεί σε ισχύ αυτή η απόφαση».

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση