Η τέχνη του Slow Jigging vs Light Jigging

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 13:28 Η τέχνη του Slow Jigging vs Light Jigging

Τόσο το ελαφρύ όσο και το αργό είναι εξαιρετικές τεχνικές ψαρέματος και προσφέρουν τη δική τους διασκέδαση και προκλήσεις. Όλοι οι ψαράδες γνωρίζουν ότι ποτέ δεν μπορείτε να έχετε πάρα πολλά καλάμια, οπότε η προσθήκη αυτών των δύο στο οπλοστάσιό σας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όλο και περισσότεροι ψαράδες ανταλλάσσουν το "άσχημο κοντάρι" τους με ένα καλάμι jigging. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κατασκευαστές στοιβάζουν τα ράφια των τοπικών καταστημάτων με όλα τα διαφορετικά στυλ καλάμων jigging. Δύο από τα πιο δημοφιλή στυλ jigging που έχουμε στην Ελλάδα είναι το light jigging (γνωστό και ως micro) και το slow jigging (γνωστό και ως slow-pitch). Έχουμε υπεισέλθει σε βάθος στη διαφορά μεταξύ των δύο και πότε πρέπει να αλλάζετε στυλ.  Έχουμε ξεχωρίσει μερικές βασικές λεπτομέρειες και συμβουλές για να ξεκινήσετε. 

Διαφορές μεταξύ light και slow

Όταν πρόκειται για το ελαφρύ και το αργό jigging μπορεί να υπάρξει κάποια σύγχυση. Οι δύο διαφορετικές τεχνικές είναι και οι δύο πολύ αποτελεσματικές, αλλά έχουν το δικό τους χρόνο και τόπο για μια μέρα στο νερό. 

Το light jigging είναι βασικά το συμβατικό jigging με light jigs και ένα ελαφρύτερο PE. Είναι ένα πολυεργαλείο όταν πρόκειται για διάφορα είδη ψαριών που ζουν στο βυθό μέχρι πελαγικά ψάρια. Οι γρήγορες κινήσεις του jig θα προκαλέσουν την περιέργεια ακόμη και των πιο πεισματάρικων ψαριών.

Το slow jigging είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση μετά από το high-speed jigging όλη την ημέρα. Αυτή η τεχνική ενδείκνυται για τις βαθύτερες πτώσεις όταν κυνηγάτε τα είδη που ζουν στον βυθό.

Θα χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους καλαμιών, πετονιών και jigs για αυτές τις δύο τεχνικές jigging, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είδους εξοπλισμό έχετε ή χρειάζεστε!

Light Jigging

Ένα ελαφρύ στήσιμο θα αποτελείται από ένα καλάμι PE 1-4 (συνήθως, ένα egg beater, καθώς είναι πιο εύκολο να κάνετε jig με ρυθμό), knife jigs 40g - 120g ή flutter jigs. Τα ίδια τα light jigging καλάμια κυμαίνονται από κοντά και εύκαμπτα έως μακριά και άκαμπτα. Αυτά είναι γενικά σχεδιασμένα περισσότερο για την πάλη με τα ψάρια παρά για το χειρισμό του ίδιου του jig.

Μπορείτε να σηκώνετε είτε αργά είτε γρήγορα, μιμούμενοι τα μοτίβα ενός τραυματισμένου ή άρρωστου ψαριού. Βασικά, με το light jigging, προσπαθείτε να δελεάσετε ενεργά ψάρια με τις γρήγορες κινήσεις του jig σε όλα τα μέρη της στήλης του νερού από τον πυθμένα του ωκεανού μέχρι την κορυφή.

Slow pitch Jigging

Το slow jigging είναι ένα λίγο διαφορετικό παιχνίδι. Ποτέ δεν θα πετύχετε το 100% από το jig, εκτός αν έχετε το σωστό καλάμι για να δουλέψετε το jig και το σωστό καρούλι με αρκετή χωρητικότητα και σωστό ρυθμό ανάσυρσης. Για να πετύχετε πραγματικά την τεχνική υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, οι οποίοι είναι το καλάμι, το καρούλι και το jig.

Για αρχή θα χρειαστείτε ένα καλάμι slow jigging. Το καλάμι θα πρέπει να είναι ελαφρύ και εξαιρετικά εύκαμπτο. Με τη ραχοκοκαλιά στο κενό να είναι εξαιρετικά ισχυρή, το καλάμι κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Τα καρούλια που χρησιμοποιούνται είναι κατά κύριο λόγο overheads για δύο βασικούς λόγους. Τα jigs που χρησιμοποιούνται με αυτή την τεχνική είναι flutter jigs, οπότε πολλές φορές θα χτυπηθείτε ενώ πέφτετε στον πυθμένα, και κάθε ψαράς που έχει κάνει jigging με egg beater ξέρει πόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσετε να ρίξετε τον βραχίονα του bail και να βάλετε το αγκίστρι σε ένα ψάρι που τρέχει. Με μια υπερυψωμένη μπομπίνα είναι εξαιρετικά εύκολο να ρυθμίσετε την αντίσταση ενώ εξακολουθείτε να τυλίγετε, σε σύγκριση με το να πρέπει να βγάλετε το χέρι σας από τη λαβή για να ρυθμίσετε την αντίσταση όπως θα κάνατε σε έναν egg beater.

Το στυλ των jigs που χρησιμοποιούνται είναι τα flutter jigs και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι όταν σηκώνετε και φορτώνετε το καλάμι προς τα πάνω, πετάει το jig από τον πυθμένα και στη συνέχεια φτερουγίζει πίσω προς τα κάτω. Για τα βαθύτερα είδη, οι ψαράδες αρέσκονται να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα jig σε σχήμα τσαγιέρας και μαχαιριού.

Τα είδη που κυνηγάτε γενικά όταν κάνετε αργό jigging είναι ψάρια που έχουν δομές, οπότε είναι η τέλεια τεχνική, καθώς είναι απλά ένα σήκωμα και ένα τέταρτο έως μισή στροφή στο καρούλι πριν αφήσετε το καλάμι και το jig να κάνουν όλη τη δουλειά. Η ακανόνιστη κίνηση του jig που ακολουθείται από το αργό φτερούγισμα αναπαριστά ένα τραυματισμένο ψάρι, καθιστώντας το ακαταμάχητο για τα ψάρια που κατοικούν στον βυθό και είναι ανενεργά.

Συνοψίζοντας

Συνοψίζοντας, με το ελαφρύ jigging, στοχεύετε σε ενεργά ψάρια που κινούνται μέσα στο νερό και με το αργό jigging στοχεύετε σε ανενεργά ψάρια, πιο κοντά στον πυθμένα. 

Τόσο το ελαφρύ όσο και το αργό είναι εξαιρετικές τεχνικές ψαρέματος και προσφέρουν τη δική τους διασκέδαση και προκλήσεις. Όλοι οι ψαράδες γνωρίζουν ότι ποτέ δεν μπορείτε να έχετε πάρα πολλά καλάμια, οπότε η προσθήκη αυτών των δύο στο οπλοστάσιό σας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση