Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 απλοί τρόποι για να κάνετε την καθαριότητα, παιχνίδι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 14:41 5 απλοί τρόποι για να κάνετε την καθαριότητα, παιχνίδι

Η σκούπα, ο κουβάς, η σφουγγαρίστρα, το ξεσκονόπανο είναι από τα δυνατά όπλα της νοικοκυράς στη μάχη για ένα καθαρό σπίτι. Συνήθως όταν μιλάμε για τακτοποίηση του σπιτιού αυτομάτως το μυαλό μας πηγαίνει στην καθαριότητα. Παρόλα αυτά πριν πάμε στο κυρίως μέρος της φασίνας υπάρχουν οι κατάλληλες προεργασίες. Με αυτές πετυχαίνετε και να προετοιμάσετε το σπίτι για την καθαριότητα, χωρίς να χάνετε χρόνο ταυτόχρονα συμμαζεύοντας και να διατηρείτε το σπίτι καθαρό. Ας δούμε τις στρατηγικές κινήσεις, πριν τη φασίνα:

1) Περιορίστε την ακαταστασία. Πριν ξεκινήσετε με τη βαριά καθαριότητα, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Παιχνίδια στο πάτωμα, παπούτσια διάσπαρτα στο σπίτι, μαξιλάρια παντού, πιάτα και ποτήρια σε όλα τα δωμάτια, όλα συνθέτουν συνοπτικά την εικόνα της ακαταστασίας. Βεβαιωθείτε, ότι όλα τα αντικείμενα είναι στη θέση τους. Φροντίστε το πάτωμα και οι πάγκοι να είναι άδεια και απομακρύνετε αντικείμενα κάτω από τα έπιπλα, ώστε να κάνετε ανεμπόδιστα τη δουλειά σας.

2) Δημιουργήστε απόθεμα. Μαζέψτε τα απαραίτητα σύνεργα στην άκρη προτού ξεκινήσετε. Κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα προϊόντα και κρατήστε τα κοντά σας, ώστε να μη χάνετε χρόνο ψάχνοντας:

  • Σόδα,
  • ξεσκονηστήρι,
  • υγρό πιάτων,
  • βούρτσα,
  • πανάκια μικροϊνών,
  • γάντια,
  • πολυκαθαριστικό,
  • σφουγγάρια,
  • σκούπα,
  • τηλεσκοπικό κοντάρι για ξεσκόνισμα,
  • λευκό ξύδι,
  • καθαριστικό για τζάμια,
  • καθαριστικό για ξύλο.

3) Καταρτίστε στρατηγική: Η σιδερώστρα στην παρούσα στιγμή πρωταγωνιστεί. Δεν μπορεί να ξεκινήσετε καθαριότητα και να έχετε τα καθαρά σας ρούχα εκτεθειμένα και ασιδέρωτα. Αυτονόητα η σιδερώστρα έρχεται σε προτεραιότητα. Με την ίδια λογική θα καταρτίσετε τη στρατηγική, που θα ακολουθήσετε για την καθαριότητά σας.

Βρείτε από ποια δωμάτια θα περάσετε και πόση ώρα θα χρειαστείτε για να τα καθαρίσετε αποτελεσματικά. Αυτό που συμβουλεύουν οι περισσότεροι είναι να μοιράζετε τις διάφορες εργασίες καθαριότητας μέσα στη βδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνετε με κάθε δωμάτιο, όταν το αναλαμβάνετε και δεν καταβάλετε τον ίδιο κόπο.

4) Κοινά σημεία σε όλο το σπίτι. Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που θα χρειαστεί να φροντίσετε κοινές για όλο το σπίτι. Φροντίστε να συμμαζέψετε μαξιλάρια από κρεβάτια, καναπέδες και πολυθρόνες σε όλα τα δωμάτια.

Συνεχίστε με το ξεσκόνισμα και περάστε με το ειδικό υγρό τα ξύλινα έπιπλά σας. Μια ευρέως διαδεδομένη συμβουλή σχετικά με τις γρατζουνιές στα ξύλινα έπιπλα είναι το να τα τρίβετε με καρύδια για 30 δεύτερα. Αφήστε τα έλαια του καρπού να δράσουν θεραπευτικά για τη γρατζουνιά 2 ή 3 λεπτά. Μετά με τη χρήση ενός απαλού πανιού μικροϊνών σκουπίστε το έπιπλο. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε, ότι αν έχετε ρούχα για πλύσιμο καλό είναι να πλυθούν πριν ξεκινήσετε την καθαριότητα. Έτσι η απλώστρα θα σας περιμένει, όταν θα έχετε τελειώσει με τις υπόλοιπες εργασίες για να απλώσετε και τα φρεσκοπλυμένα ρούχα σας.

Μερικές σύντομες τελικές οδηγίες:

  • Μην ξεχάσετε τις γυάλινες επιφάνειες και τους καθρέφτες. Περάστε αυτές τις επιφάνειες πρώτα με ένα νωπό πανί μικροϊνών και στη συνέχεια με ένα στεγνό.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους νιπτήρες, νεροχύτες. Ψεκάστε τους με το ειδικό καθαριστικό και αφήστε το να δράσει. Αυτό θα σας δώσει το περιθώριο να ασχοληθείτε και με άλλες εργασίες στο μεσοδιάστημα. Επανέλθετε και ξεπλύνετε.
  • Μην παραλείπετε να καθαρίζετε τακτικά τα εργαλεία καθαριότητάς σας. Οι σφουγγαρίστρες, τα πανιά ξεσκονίσματος δε θα είναι αποτελεσματικά στη δουλειά τους, αν δεν είναι καθαρά.
  • Κάντε ομαδική εργασία την καθαριότητα. Όλοι όσοι ζουν σε ένα σπίτι, θα πρέπει να επιμερίζονται τις εργασίες αυτές. Ορίστε από πριν μια μέρα, κατά την οποία όλη η οικογένεια θα συνεισφέρει στην καθαριότητα του σπιτιού.
  • Όταν τελειώσετε με όλες τις εργασίες, έρχεται η στιγμή της απολύμανσης. Αφού έχετε καθαρίσει όλο το σπίτι ασχοληθείτε με τις επιφάνειες στις οποίες μπορεί να συγκεντρώνονται μικρόβια. Τέτοιες είναι οι πάγκοι, οι ηλεκτρικές συσκευές, ντουλάπια, πόμολα, τηλέφωνα και διακόπτες. Tέλος επιστρατεύστε μια συσκευή για πραγματικά καθαρό σπίτι, που ακούει στο όνομα: ατμοκαθαριστής. Εφόσον έχετε καθαρίσει όλο το σπίτι απολυμάνετε το με τον ατμοκαθαριστή απομακρύνοντας μικρόβια.

Όπως και όλα τα άλλα έτσι και η καθαριότητα δε θέλει πολύ προσπάθεια. Με λίγη οργάνωση και η πιο κουραστική εργασία γίνεται παιχνίδι.