Καλαθέα: Ένα φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα που σίγουρα δε θα δυσκολευτείς να φροντίσεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 22:17 Καλαθέα: Ένα φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα που σίγουρα δε θα δυσκολευτείς να φροντίσεις

Η καλαθέα είναι ένα επιβλητικό φυτό εσωτερικού χώρου με πλούσιο φύλλωμα που δίνει εξωτικό τόνο στη διακόσμηση του σαλονιού ή του γραφείου μας.

Πρόκειται για ένα τροπικό φυτό με γυαλιστερά φύλλα και έντονα χρώματα. Τα στενόμακρα μεγάλα φύλλα της καλαθέας καθηλώνουν με τους πλούσιους χρωματικούς συνδυασμούς τους και τα όμορφα ριγέ σχέδια.

Η πυκνή βλάστηση της καλαθέας και τα πλατιά φύλλα της δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Αναπτύσσεται συνήθως σε ύψος περίπου 50 εκατοστών, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 μέτρο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλές φορές η καλαθέα (Calathea sp.) συγχέεται με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η μαράντα (Maranta sp.) και η κτενάνθη (Ctenanthe sp.), τα οποία, αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είναι διαφορετικά είδη φυτών.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της καλαθέας για να απολαμβάνουμε το πλούσιο φύλλωμά της με ζωηρά έντονα χρώματα στο σπίτι και στον επαγγελματικό μας χώρο.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη καλαθέας;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες καλαθέας για να επιλέξουμε με διαφορετικό σχήμα φύλλων, σε πράσινο, ροζ, και μωβ χρώμα, καθώς επίσης με εντυπωσιακούς συνδυασμούς αποχρώσεων.

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά αγαπημένα είδη καλαθέας για να στολίσουμε στο σπίτι και το γραφείο μας:

  • Καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana): Είδος καλαθέας με καταγωγή από τη Βραζιλία, γνωστό στο εξωτερικό και ως φυτό “παγώνι” (peacock plant) λόγω των φύλλων του που θυμίζουν φτερά παγωνιού.
  • Καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata): Χαρακτηριστικό είδος καλαθέας με καταγωγή από την Κολομβία, με στενόμακρο σκουροπράσινα φύλλα που διαθέτουν λεπτές ροζ λωρίδες στο εσωτερικό τους.
  • Καλαθέα ζεβρίνα (Calathea zebrina): Βραζιλιάνικο είδος καλαθέας που ξεχωρίζει από το εντυπωσιακό στενόμακρο φύλλωμα του με σκουρόχρωμες λωρίδες του που θυμίζουν έντονα ζέβρα.
  • Καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata): Είδος καλαθέας με βραζιλιάνικη καταγωγή, γνωστό στο εξωτερικό με την ονομασία “αιώνια φλόγα” (eternal flame plant), που διαθέτει στενόμακρα σκουροπράσινα φύλλα και εντυπωσιακά πορτοκαλί-κίτρινα λουλούδια.

 

 

2. Τι θέση επιλέγουμε για την καλαθέα και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;

Η καλαθέα αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους, σε σημεία που δε κτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως. Ο έντονος ήλιος προκαλεί εγκαύματα και μαυρίσματα στα φύλλα της καλαθέας.

Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη της καλαθέας είναι μεταξύ 18-25°C, ενώ είναι ευαίσθητη σε πολύ χαμηλές ή πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή υγρασία, προστατευμένο από ζεστά και ψυχρά ρεύματα του αέρα.

Τοποθετούμε το φυτό της καλαθέας σε φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι και στο γραφείο. Αν βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, φροντίζουμε να υπάρχει μία λεπτή κουρτίνα που θα παρέχει περισσότερη ασφάλεια στην καλαθέα μας.

Η καλαθέα αντιδρά άμεσα στον δυνατό ήλιο ή στο πολύ κρύο, διπλώνοντας τα φύλλα της.

3. Πώς φυτεύουμε καλαθέα σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της καλαθέας, επιλέγουμε γλάστρα που διαθέτει τρύπες, πήλινη ή πλαστική, με διαμέτρο 20-30 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά το ριζικό σύστημα του φυτού.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με ειδικό φυτόχωμα, κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου, που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να συγκρατεί την απαιτούμενη υγρασία που χρειάζεται το φυτό της καλαθέας.

Συμπληρωματικά, η προσθήκη λεπτής στρώσης χαλικιού ή βότσαλων στη βάση της γλάστρας που φυτέψαμε την καλαθέα, βοηθά ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση μετά το πότισμα.

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλαθέα;

H καλαθέα χρειάζεται σταθερή υγρασία στο χώμα για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος και να διατηρήσει την εντυπωσιακή της όψη.

Ποτίζουμε τακτικά, μια φορά τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες κάθε 3-4 μέρες.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλαθέα;

Η λίπανση είναι απαραίτητη στη φροντίδα της καλαθέας, καθώς ενισχύει την πλούσια ανάπτυξη του φυλλώματος και τον ζωηρό χρωματισμό των φύλλων.

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε δύο εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου και μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

6. Ποιες ασθένειες καιποια έντομα προσβάλλουν την καλαθέα;

Η καλαθέα θεωρείται ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες.

Αν παρατηρήσουμε μικρά έντομα σαν ψείρες (μελίγκρα) ή μικρές κουκίδες σαν πεταλίδες στα φύλλα και τους βλαστούς (ψώρα των φυτών), ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε τα φυτά με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

7. Χρειάζεται κλάδεμα η καλαθέα;

Η καλαθέα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, αρκεί να απομακρύνουμε τα κιτρινισμένα ή ξερά φύλλα μαζί με το μακρύ μίσχο που διαθέτουν από τη βάση του φυτού μόλις τα παρατηρήσουμε να εμφανίζονται.

8. Γιατί η καλαθέα παρουσιάζει ξερά φύλλα στις άκρες;

Η καλαθέα μπορεί να παρουσιάσει χαρακτηριστικό καφέτιασμα στις άκρες των φύλλων, όταν βρίσκεται σε ξηρό περιβάλλον, ειδικά σε περίοδο καύσωνα, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Για να αντιμετωπίσουμε τις ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος, ψεκάζουμε τακτικά τα φύλλα με απεσταγμένο νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του χώρου.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της καλαθέας;

Τα φύλλα της καλαθέας μπορεί να κιτρινίσουν και να παρουσιάσουν καφέ κηλίδες όταν την ποτίζουμε υπερβολικά και όταν δεν έχει καλή αποστράγγιση η γλάστρα για να απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα.

10. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλαθέα;

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της καλαθέας με ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να διατηρούνται γυαλιστερά και να μην κάθεται εύκολα σκόνη πάνω τους.

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα σπρέι την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ίσως στρεσαριστεί το φυτό μας και εμφανιστούν εγκαύματα.

Μπορούμε να καθαρίζουμε μια φορά τη βδομάδα με ένα βρεγμένο πανάκι τα φύλλα της καλαθέας, για να απομακρύνουμε τη σκόνη που κάθεται πάνω τους για να διατηρήσουμε υγιές,, δροσερό και γυαλιστερό το φύλλωμά της.

Αν δούμε ρίζες να εξέρχονται του χώματος της γλάστρας, είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι η καλαθέα χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της καλαθέας είναι στις αρχές τις άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

11. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της καλαθέας;

Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά καλαθέας για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας με αγαπημένες και σπάνιες ποικιλίες και παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Η καλαθέα πολλαπλασιάζεται πολύ απλά, αφαιρώντας ένα μέρος του φυτού και φυτεύοντας το σε άλλη γλάστρα κάνοντας πολλαπλασιασμό με διαίρεση ριζωμάτων.

Συγκεκριμένα, διαχωρίζουμε το αρχικό φυτό σε δύο ή περισσότερα μέρη μαζί με μπάλα χώματος, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τοποθετούμε σε καινούριες γλάστρες τα κομμάτια του φυτού της καλαθέας, ώστε κάθε κομμάτι να διαθέτει περισσότερα από 3-4 φύλλα και πλούσιο ριζικό σύστημα και γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

12. Κι ένα μυστικό για την καλαθέα

Η καλαθέα ανήκει στα “φυτά που προσευχής” (prayer plants) που παρουσιάζουν ένα πολύ ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φύλλα της καλαθέας σήκωνονται προς τα πάνω σαν να προσεύχονται. Την επόμενη μέρα απλώνονται ξανά και επανέρχονται στην κανονική τους διάταξη.

Πηγή: mistikakipou

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση