Κτήμα Τατοΐου: Οι εργασίες αποκατάστασης μέσα από 8 φωτογραφίες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 14:50 Κτήμα Τατοΐου: Οι εργασίες αποκατάστασης μέσα από 8 φωτογραφίες

Σε εξέλιξη 14 έργα.

Σε εξέλιξη είναι τα έργα για την αποκατάσταση του ιστορικού πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. 

Την παρούσα περίοδο υλοποιούνται 14 έργα στο Τατόι- με συνολικό προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 58 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυτά αφορούν εργασίες σε κτίρια, αλλά και τη διαχείριση των αντικειμένων και του αρχείου του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που καταγράφουν την πορεία των εργασιών.

Τατόι: Τα έργα που υλοποιούνται στο πρώην βασιλικό κτήμα 

Στο Τατόι προχωρά η αποκατάσταση του κτιρίου του θερινού ανακτόρου. Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από το κτίριο και εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών, στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. 

Στο κτίριο του παλαιού βουστασίου (στάβλου Γεωργίου Α΄)- που θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών- έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Το προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης του νέου βουστασίου.

Ικανοποιητικά, σύμφωνα με το υπουργείου Πολιτισμού, εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των δικτύων υποδομών λειτουργικότητας. Επίσης, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία έγκρισης οριστικών μελετών για άλλα κτίρια του κτήματος Τατοΐου (ιπποστάσιο, καταφύγιο, κτίριο φρουράς τάφων, δασονομείο, γαλακτοκομείο, κτίριο εποχικών εργατών).

Επίσης, προχωρά η αποκατάσταση 9 κτιρίων: της οικίας Sturm, της οικίας φροντιστή και της αποθήκη της, της οικίας αρχικηπουρού, του κτιρίου τηλεπικοινωνιών, του συγκροτήματος στάθμευσης 1 και 2, της οικίας των οδηγών 1 και 2. 

Έως τώρα έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτίρια του συγκροτήματος στάθμευσης, όπως και πρόδρομες εργασίες στα κτίρια της οικίας φροντιστή και τηλεπικοινωνιών. Επίσης, εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προσωπικού.

Επιπλέον, σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτιρίων. Αυτό προβλέπει τη μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία- ανάκτορο, παλαιό και νέο βουστάσιο- με προοπτική άλλων δύο (οικία Sturm και κτίριο τηλεπικοινωνιών. 

Σε αυτά τα πέντε κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (παλαιό βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας, εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (νέο βουστάσιο), έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (βασιλική έπαυλη, οικία Sturm και κτίριο τηλεπικοινωνιών).

Τατόι: Καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν πάνω από 22.000 αντικείμενα

Παράλληλα, ψηφιοποιείται το αρχείο και το χαρτώο υλικό από τους χώρους του κτήματος Τατοΐου, ενώ προχωρά η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τέως βασιλικής οικογένειας, όπως και η προετοιμασία εκείνων που πρόκειται να εκτεθούν. 

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των συλλογών του κτήματος Τατοΐου, αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται. Στη συνέχεια, τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.000 αρχικές καταγραφές.

«Η εξέλιξη των εργασιών στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, που έκανε αυτοψία, μαζί με υπηρεσιακό κλιμάκιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εργάζονται εντατικά, προκειμένου «το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας», συμπλήρωσε.  

Στις δηλώσεις της, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε πως ολοκληρώθηκε η μετατροπή της οικίας δασοφύλακα σε κέντρο πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα. Ακόμη, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του κτιρίου των μαγειρείων, όπου θα λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο. Τέλος, σημείωσε, τις επόμενες ημέρες, θα εισαχθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη αποκατάστασης του μαυσωλείου.

(Φωτογραφίες: Υπουργείο Πολιτισμού)

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση