Σοβαρό πρόβλημα στο Google Drive: Χάθηκαν προσωπικά αρχεία πολλών μηνών - Τι να κάνετε αν λείπουν τα δεδομένα σας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 15:24 Σοβαρό πρόβλημα στο Google Drive: Χάθηκαν προσωπικά αρχεία πολλών μηνών - Τι να κάνετε αν λείπουν τα δεδομένα σας

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα έχει επηρεάσει εκατοντάδες χρήστες του Google Drive, οι οποίοι είδαν προσωπικά αρχεία αρκετών μηνών να διαγράφονται από τους λογαριασμούς τους. Αναφορές που δημοσιεύτηκαν στα φόρουμ υποστήριξης της Google, υποστηρίζουν ότι δεκάδες αρχεία έχουν εξαφανιστεί από προσωπικούς λογαριασμούς χωρίς ίχνος.

Η προέλευση του προβλήματος είναι ακόμη άγνωστη, αλλά η Google έχει πλέον αναγνωρίσει ότι ένα “πρόβλημα συγχρονισμού” επηρέαζε ορισμένους χρήστες του Google Drive στους σταθερούς υπολογιστές.

«Μην αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας»

Εάν διαπιστώσετε ότι λείπουν τα αρχεία σας, δεν πρέπει να κάνετε κλικ στην «Αποσύνδεση λογαριασμού» (Disconnect Account) μέσα από την εφαρμογή και μην επιχειρήσετε να τροποποιήσετε τα δεδομένα της εφαρμογής. Η Google προτρέπει τους χρήστες να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων της εφαρμογής τους τοπικά, ενώ το ζήτημα διερευνάται.

Το πρόβλημα έγινε για πρώτη φορά γνωστό όταν ένας Κορεάτης χρήστης του Google Drive με το όνομα Yeon Joong δημοσίευσε στη σελίδα της Κοινότητας Βοήθειας του Google Drive. Στην ανάρτησή του, ο Joong εξήγησε ότι όλα τα αρχεία του από τον Μάιο του 2023 είχαν διαγραφεί από το Google Drive του.

«Χρησιμοποίησα τo Drive πριν από λίγες ημέρες και χθες το πρωί συνέβη αυτό το φρικτό πρόβλημα. Η εμπειρία ήταν καταστροφική και τα αρχεία είναι πολύ σημαντικά για μένα», δήλωσε ο Joong.

Το πρόβλημα έχει πλέον αναγνωριστεί επίσημα από την Google

«Ερευνούμε αναφορές για ένα πρόβλημα που επηρεάζει ένα περιορισμένο υποσύνολο χρηστών του Drive for desktop και θα ακολουθήσουν περισσότερες ενημερώσεις» ανέφερε ένας υπάλληλος της Google με το όνομα Saitej.

O Saitej προέτρεψε τους χρήστες του Drive να μην αποσυνδεθούν από τον λογαριασμό τους και να μην μετακινήσουν ή διαγράψουν το φάκελο δεδομένων της εφαρμογής. «Εάν έχετε χώρο στον σκληρό σας δίσκο, σας συνιστούμε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του φακέλου δεδομένων της εφαρμογής» ανέφερε.

Μέχρι σήμερα, 274 χρήστες έχουν κάνει tick στο πλαίσιο «Έχω την ίδια ερώτηση». Αρκετοί χρήστες ανέφεραν τα δικά τους παράπονα στα σχόλια, προσθέτοντας ότι τα αρχεία είχαν επίσης εξαφανιστεί από τους δίσκους τους.

«Αυτό συνέβη και σε εμένα σήμερα. Ακόμα και αρχεία που είχαν μεταφορτωθεί μέσω της διαδικτυακής διεπαφής από την ομάδα μου τον τελευταίο χρόνο, όλα εξαφανίστηκαν. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό, καθώς όλα τα αρχεία των εταιρειών μας βρίσκονται εκεί» έγραψε ένας χρήστης.

«Είχα το ίδιο πρόβλημα σήμερα. Αυτό θα μου προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αν δεν μπορέσω να πάρω πίσω τα αρχεία. Είναι όλη η δουλειά μου τα τελευταία 1-2 χρόνια. Όλες οι επαγγελματικές μου εργασίες, όλα τα προσωπικά μου αρχεία. Τα πάντα, απλά εξαφανίστηκαν. Πρέπει να είναι εκατοντάδες αρχεία που εξαφανίστηκαν ξαφνικά» πρόσθεσε ένας άλλος.

Άγνωστο τι προκάλεσε το πρόβλημα

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το πρόβλημα ή αν τα αρχεία θα μπορούν να ανακτηθούν. Όπως και άλλες υπηρεσίες cloud, το Google Drive αποθηκεύει τα αρχεία των χρηστών σε απομακρυσμένους διακομιστές (servers) στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του διαδικτύου όταν χρειάζεται.

Ωστόσο, εάν υπάρξει πρόβλημα με αυτούς τους κεντρικούς διακομιστές, τα αρχεία μπορεί να χαθούν οριστικά. Νωρίτερα φέτος, οι υπηρεσίες Google Cloud για τη Δυτική Ευρώπη και τμήματα των ΗΠΑ τέθηκαν εκτός λειτουργίας όταν πυρκαγιά και νερό προκάλεσαν ζημιές στους διακομιστές.

Αν και αυτές οι διακοπές έθεσαν τις υπηρεσίες εκτός λειτουργίας μόνο για λίγο, περισσότερες διακοπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μόνιμη διαγραφή των προσωπικών αρχείων των χρηστών.

πηγή: FOXreport.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση