Μeta: Διαχωρίζει τους λογαριασμούς των ανηλίκων σε Facebook και Instagram - Παίρνει μέτρα για την προστασία τους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 15:07 Μeta: Διαχωρίζει τους λογαριασμούς των ανηλίκων σε Facebook και Instagram - Παίρνει μέτρα για την προστασία τους

Η Meta σχεδιάζει να περιορίσει αυτόματα τους λογαριασμούς των εφήβων στο Instagram και το Facebook από ευαίσθητο περιεχόμενο όπως για παράδειγμα βίντεο και αναρτήσεις για βια, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές. Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή που κάνει ο τεχνολογικός γίγαντας για να διασφαλίσει ότι οι ανήλικοι χρήστες θα έχουν στις πλατφόρμες της μια εμπειρία πιο κατάλληλη για την ηλικία τους. Οι περιορισμοί που θα επιβάλει η Meta έρχονται καθώς περισσότερες από 40 πολιτείες έχουν μηνύσει την εταιρεία υποστηρίζοντας ότι παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν στις πλατφόρμες της για τα νέα παιδιά.

Οι εισαγγελείς των πολιτειών, στη μήνυση που κατέθεσαν τον Οκτώβριο εναντίον της Meta, επικαλέστηκαν εσωτερικά έγγραφα που έδειχναν ότι η εταιρεία σχεδίασε τα προϊόντα της για να εκμεταλλευτεί την προδιάθεση των νεαρών χρηστών σε δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά. Meta δήλωσε τον Νοέμβριο στην Journal ότι δεν σχεδίασε τα προϊόντα της για να είναι εθιστικά για τους εφήβους.

Οι νέοι περιορισμοί

Οι λογαριασμοί εφήβων – δηλαδή χρήστες κάτω των 18 ετών με βάση την ημερομηνία που εισάγουν κατά την εγγραφή τους- θα τοποθετούνται αυτόματα σε μια κατηγορία με περιορισμένες ρυθμίσεις περιεχομένου. Στους έφηβους κάτω των 16 ετών δεν θα προβάλλεται τίποτα σεξουαλικού περιεχομένου.

Στο Instagram ονομάζεται « Sensitive Content Control», ενώ στο Facebook είναι γνωστό ως «Reduce». Με τους νέους κανονισμούς οι έφηβοι δεν θα μπορούν να βλέπουν ευαίσθητο περιεχόμενο ακόμα και αν τα post προέρχονται από ένα άτομο που είναι φίλοι στις πλατφόρμες της Meta.

Σύμφωνα με την Meta, οι έφηβοι δεν θα γνωρίζουν απαραίτητα ποια post δεν είναι σε θέση να δουν λόγω των περιορισμών στον λογαριασμό τους. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι συμβουλεύθηκε ειδικούς για να καθορίσει πιο περιεχόμενο θεωρείται κατάλληλο για την ηλικία τους.

Παράλληλα η Meta υποστηρίζει ότι οι αλγόριθμοι της αποφεύγουν ήδη να δείχνουν επικίνδυνο περιεχόμενο στους έφηβους μέσω των Reels σε Facebook και Instagram. Η επέκταση των αλλαγών εξασφαλίζει τον αποκλεισμό τέτοιου περιεχομένου στην αρχική τους σελίδα αλλά και στις ιστορίες τους.

Οι έφηβοι που είναι ήδη μέλη στις πλατφόρμες της Meta θα μπουν αυτόματα σε περιορισμό από αυτή την εβδομάδα. Αντίστοιχα κάθε νέος λογαριασμός που δημιουργείται από έφηβο θα έχει υλικό ανάλογο με την ηλικία των χρηστών

Η Meta θα προσφέρει βοήθεια στους έφηβους

Σε περίπτωση που ένας έφηβος κάνει αναζητήσεις, εντός των εφαρμογών της Meta, για αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό, η πλατφόρμα δεν θα τους δείχνει σχετικά αποτελέσματα και την ίδια στιγμή θα τους κατευθύνει σε σελίδες ειδικών για βοήθεια. Ήδη η Meta αποκρύπτει τις αναζητήσεις που περιέχουν τις λέξεις «αυτοκτονία» ή «αυτοτραυματισμό» και σκοπεύει να μεγαλώσει τη σχετική λίστα.

Βέβαια πρέπει τονίσουμε ότι όλα τα συστήματα έχουν και κάποιες αδυναμίες. Παρά τους περιορισμούς, οι έφηβοι βρίσκουν τρόπους να τους παρακάμπτουν και να βλέπουν αυτό που θέλουν. Για παράδειγμα γράφουν τις επίμαχες λέξεις ανορθόγραφα ή δημιουργώντας «κωδικές ονομασίες» που μπορούν να ξεγελάσουν τον αλγόριθμο.

Η Meta εισάγει επίσης ένα εργαλείο για να κάνει τις ρυθμίσεις κοινής χρήσης των εφήβων πιο ιδιωτικές στο Instagram. Θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση που θα προσφέρει στους έφηβους χρήστες τη δυνατότητα να «ενεργοποιήσουν τις συνιστώμενες ρυθμίσεις»με ένα πάτημα. Η ειδοποίηση εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπου ο λογαριασμός του εφήβου έχει επισημανθεί από έναν άγνωστο λογαριασμό ή έχει κάποια άλλη αλληλεπίδραση με αυτόν.

Μόλις οι κάτοχοι λογαριασμών ενεργοποιήσουν τις συνιστώμενες ρυθμίσεις, οι λογαριασμοί τους θα περιορίζουν ποιος μπορεί να αναδημοσιεύσει το περιεχόμενό τους, να τους επισημάνει ή να τους αναφέρει ή να συμπεριλάβει το περιεχόμενό τους στα Reels Remixes. Με αυτές τις ρυθμίσεις, μόνο οι οπαδοί των εφήβων μπορούν επίσης να τους στέλνουν μηνύματα.

Πηγή: economistas.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση