Να μην ξαναζήσουμε το "πάμε κι όπου βγει"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 21:00 Να μην ξαναζήσουμε το "πάμε κι όπου βγει"

Γράφει ο Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου, Υποψήφιος Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

Συμβαίνουν κάποια γεγονότα, όπως η πρωτοφανής κακοκαιρία που βιώνουμε με θλίψη και απογοήτευση, με ακραίες καταστάσεις και φαινόμενα που μας ξεπερνούν και μας κάνουν να νιώθουμε ανήμποροι, αλλά και απροστάτευτοι.

Η πόλη και η περιοχή της Λαμίας, γενικότερα η Φθιώτιδα, όπως και η Ευρυτανία, δέχτηκαν πρωτοφανή όγκο νερού, ενώ κυριολεκτικά πνίγηκε η γειτονική μας Θεσσαλία.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, υπάρχουν 10 νεκροί, ο ένας στη Φθιώτιδα, κινδύνεψαν και άλλοι συμπολίτες μας, καταστράφηκαν περιουσίες και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε όλο τον νομό. Δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει πληγεί.

Αξίζουν μεγάλο θαυμασμό και πολλά μπράβο σε όλους, όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δίνοντας την μάχη. Στο Πυροσβεστικό σώμα, τους αστυνομικούς, τους υπαλλήλους των Δήμων και της Περιφέρειας, των άλλων αρχών, όπως και στους εκατοντάδες εθελοντές που βγήκαν να βοηθήσουν, παρά τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Τώρα είναι ανάγκη οι αρχές να καταγράψουν αμέσως τις ζημιές και τάχιστα το συντομότερο να φροντίσουν για τις αποζημιώσεις. Πρέπει να είμαστε δίπλα σε όσους έχουν πληγεί και έχουν ανάγκη για αρωγή. Ακραίες θερμοκρασίες, καταστροφικές πυρκαγιές ( οι περισσότερες αποτέλεσμα εμπρησμών) τώρα οι πλημμύρες, έρχονται με δραματικό τρόπο να μας κινητοποιήσουν για να ασχοληθούμε υπεύθυνα και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και στρατηγική την κλιματική κρίση. Πρέπει να αντιληφθούμε πως δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε, αντιμετωπίζοντας ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα στο μέλλον, λόγω αυτής της κρίσης.

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της Κλιματικής αλλαγής, η τοπική αυτοδιοίκηση, (Περιφέρειες και Δήμοι) θα έχουν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στο επόμενο διάστημα. Χρειάζεται να ξαναδούμε πρωτόκολλα και να δημιουργήσουμε σύγχρονους σχεδιασμούς, σε νέα επιστημονική και επιχειρησιακή βάση, αξιοποιώντας την τεχνολογία και στελέχη, επιχειρησιακώς ικανά και καταρτισμένα.

Η Πολιτική Προστασία έχει βασικό μέλημα να αντιμετωπίσει κινδύνους και να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και σ’ αυτήν την προσπάθεια, αυτοί που θα ηγηθούν πρέπει να επιλεγούν με γνώμονα όχι τα ρουσφέτια και τις υποχρεώσεις. Όπως και σε άλλους νευραλγικούς και ευαίσθητους τομείς, σε όλα τα επίπεδα και στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιλέξουμε τους άξιους και τους ικανότερους για να μην ρισκάρουμε να ξαναζήσουμε καταστάσεις του παρελθόντος, όπως το “πάμε και όπου βγεί.”

Φάνης Παπαθανασίου 
Δημοσιογράφος 
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος 
"Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας"

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση