Επετειακές εκδηλώσεις για τα "80 χρόνια Γοργοπόταμος"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 07:32 Επετειακές εκδηλώσεις για τα "80 χρόνια Γοργοπόταμος"

Πανελλήνιος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώνονται 80 χρόνια από το μεγαλύτερο και εμβληματικότερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) και βρετανούς σαμποτέρ. Η πανελλήνια εμβέλεια του γεγονότος και η σύνδεσή του με τη συμμαχική δράση ανέδειξαν τον Γοργοπόταμο ως σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας της πάλης κατά των κατακτητών.

Για να τιμήσουν την 80η επέτειο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» συνδιοργάνωσαν επιστημονικές, ιστορικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Στόχος τους είναι να αναδείξουν το κορυφαίο γεγονός του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα αλλά και να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα με πολιτιστική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.

Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου για τον εορτασμό του Γοργοποτάμου 2022:

 

 

Την υλοποίησή τους ανέλαβε η οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Στασινό, αντιδήμαρχο  Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Σοφία Βακιρτζηδέλη, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας, Δρ Βασιλική Λάζου, πρόεδρο Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», Λεωνίδα Κωστόπουλο,  αντιπρόεδρο Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και Παρασκευά Φούντα, μέλος του  Σωματείου  «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

Την επιστημονική επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει η Δρ. Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και την αρχειακή επιμέλεια και την επιμέλεια προγράμματος η κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη, βιβλιοθηκονόμος ΜΑ, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 80 χρόνων θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις - δράσεις:

► 19 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2022

  • Έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο: «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης». Εγκαίνια: 19 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19.00. Τοποθεσία: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Λαμιέων.

25 – 26 Νοεμβρίου 2022

  • Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας. Ώρα έναρξης: 16.30.
  • 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης. Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας. Ώρα έναρξης: 17.00.
  • Συναυλία από τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας. Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ώρα 21.00.

► 27 Νοεμβρίου 2022

  • Επίσημος Εορτασμός στον χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ώρα προσέλευσης: 11.00.
  • Ιστορικός Περίπατος Γοργοποτάμου. Ώρα έναρξης: 13.00

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το ιστορικό μονοπάτι, που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ, με τα 11 εμβληματικά σημεία – σταθμούς της διαδρομής. Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε και υλοποιεί έργο ανάδειξης της ιστορικής διαδρομής (εργασίες συντήρησης – σήμανσης) από τη σπηλιά στο χωριό Στρώμη, έως τη γέφυρα Γοργοποτάμου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις – δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση