Λαμία: Οι φετινές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 10:09 Λαμία: Οι φετινές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι

Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης υλοποιεί και φέτος τις δικές του θεατρικές παραγωγές: Το μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό με τίτλο «Με Οικογένεια» για την παιδική/νεανική σκηνή, αλλά και τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία του Joe Orton, «LooT/ η Αρπαχτή».

Καθώς επανερχόμαστε στη θεατρική κανονικότητα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη διεύρυνση του καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης.

Το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης πιστό στην καταστατική του αποστολή να υλοποιεί τις δικές του θεατρικές παραγωγές ανακοινώνει δύο έργα για τη φετινή χειμερινή σεζόν 2022-23.

► Παιδική/Νεανική Σκηνή

Μετά από αρκετά χρόνια, υλοποιούμε το ανέβασμα μιας εξ’ ολοκλήρου νέας παραγωγής, προορισμένη για τους μικρούς θεατές της πόλης μας, αλλά και για το σύνολο του κοινού.

Τίτλος έργου: «Με Οικογένεια» του Hector Malot.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό, που πρωτοεκδόθηκε το 1893, το έργο έρχεται σε ανανεωμένη απόδοση και σκηνοθεσία, νέα εντυπωσιακή σκηνογραφία, μουσική και ενορχηστρώσεις και έναν 7μελή θίασο επί σκηνής, με 4 Λαμιώτες ηθοποιούς και
επιπρόσθετους συντελεστές.

Το αριστουργηματικό έργο του Hector Malot μιλά για τους απόκληρους και τους βασανισμένους της ζωής, καθώς και για τη δύναμη της παιδικής ψυχής απέναντι στην κακία του κόσμου. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της οικογένειας και την πίστη στην αγάπη, γεμάτη
έντονα συναισθήματα και μοναδική ατμόσφαιρα, μια περιπέτεια ζωής ενός κοριτσιού να βρει μια οικογένεια σε συνθήκες δύσκολες. Σε μια εποχή τόσο αβέβαιη όπως και η σημερινή, οι ήρωες του Μαλό εμπνέουν και υπενθυμίζουν πόσο η οικογένεια, ως φάρος αγάπης, είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται.

Στη σκηνοθεσία η έμπειρη Αθανασία Καλογιάννη, μια σκηνοθέτης και παιδαγωγός αφοσιωμένη στο θέατρο για παιδιά και νέους.

Υπόθεση του έργου:

Η μικρή Περίν χάνει τους γονείς της σε ηλικία έντεκα ετών. Με μόνη συντροφιά τη φιλάσθενη μητέρα της και το κάρο τους, που σέρνει αγόγγυστα ο γαϊδαράκος τους Παλληκαράς, χωρίς λεφτά και φαγητό, αποφασίζει να ξεκινήσει από το Παρίσι με προορισμό το Μαροκούρ,
προκειμένου να συναντήσει τη μοναδική οικογένεια που της έχει απομείνει: την οικογένεια του πατέρα της. Εκεί, με στήριγμα την υπομονή της, την περηφάνια της, την εξυπνάδα της και την εργατικότητά της, καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, παραμερίζοντας συμφέροντα και δυσκολίες. Στο τέλος θα καταφέρει να αλλάξει τη ζωή της και να βρει την ευτυχία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καλογιάννη
Θεατρική διασκευή: Κωνσταντίνος Θάνος
Μουσική: Στάθης Μπίρμπας
Κινησιολογία: Βαγγέλης Πιτσιλός
Σκηνικά/κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Φωτισμοί: Σοφέλπη Στάικου
Video art: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Διδασκαλία τραγουδιών: Μιχάλης Παπαπέτρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πολυμεροπούλου

Ηθοποιοί:

Σοφία Μανωλάκου
Κώστας Πασπάλης
Εύα Βάρσου
Δανάη Σδούγκου
Μαρία Πολυμεροπούλου
Περικλής Κανελλόπουλος
Άσπα Μπατατόλη

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Παραστάσεις καθημερινά για σχολεία έως και Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου αλλά και για όλους τους θεατές.

► Κεντρική Σκηνή

Φέτος αποφασίσαμε να επιλέξουμε ένα έργο τολμηρό για την εποχή του, που διατηρεί τη φρεσκάδα του ακόμη και σήμερα, ώστε να συστήσουμε στο κοινό της Λαμίας έναν πραγματικά πρωτοποριακό συγγραφέα.

Τίτλος έργου: «LooT/ η Αρπαχτή», του Joe Orton.

Το έργο Loot (η λεία, τα λάφυρα) πρωτοανέβηκε στο Λονδίνο το 1966. Αποτελεί τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία του Joe Orton, ενός πρόωρα αδικοχαμένου συγγραφέα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον σύντροφο και συγκάτοικό του του, μόλις ένα χρόνο μετά το ανέβασμα του έργου. Μια κωμωδία που ανανέωσε το Βρετανικό θέατρο, βγάζοντας τη γλώσσα στον συντηρητικό καθωσπρεπισμό της τότε αγγλικής κοινωνίας και πυροδοτώντας μια ολόκληρη γενιά δραματουργών. Ένα έργο ορόσημο, εξαιρετικά μοντέρνο, σε επίπεδο γραφής, πλοκής και χιούμορ.

Υπόθεση του έργου:

Στο καθιστικό των Μακλήβυ στα περίχωρα του Λονδίνου, μόλις έχει πεθάνει η κυρία Μακλήβυ και όλοι ετοιμάζονται για την κηδεία της. Παρόντες ο σύζυγός της, η Φαίη, η νοσοκόμα που τη φρόντιζε και ο γιος της Χάρολντ. Οι δύο πρώτοι αγνοούν ότι ο Χάρολντ, σε συνεργασία με
το φίλο του Ντένις, υπάλληλο στο γραφείο κηδειών, έχουν κάνει ριφιφί στην τράπεζα που βρίσκεται μεσοτοιχία με το γραφείο τελετών και έχουν βάλει τα χρήματα στο φέρετρο και το πτώμα στη ντουλάπα. Στόχος τους να θάψουν τα χρήματα, ώστε κατόπιν να τα μοιραστούν. Τα σχέδιά τους θα ανατρέψει η νοσοκόμα Φαίη που θα τους καταλάβει και θα μπει στο κόλπο τους. Η Φαίη δεν είναι φυσικά τυχαίο πρόσωπο, αλλά μια επαγγελματίας προικοθήρας που έχει ξεπαστρέψει επτά συζύγους ώστε να τους πάρει την περιουσία. Στην παρέα προστίθεται και ο επίμονος επιθεωρητής Τζιμ Τράσκοτ που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τα κλοπιμαία. Έρμαιο ο “δύστυχος” πατέρας Μακλήβυ, που προσπαθεί να μη χάσει την πίστη του στις αγγλικές αξίες.

Ένα φέρετρο που πάει κι έρχεται γεμάτο λεφτά και πέντε πρόσωπα που αν και νομοταγή, κατά τα φαινόμενα, μέλη της κοινωνίας, είναι έτοιμα να αρπάξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για εύκολο πλουτισμό. Με θανατηφόρες ατάκες, ανατρεπτικούς διαλόγους και απρόσμενους χαρακτήρες, ένα έργο που ξετυλίγεται γεμάτο ανατροπές, σαν αστυνομική κωμωδία.

Συντελεστές:

Απόδοση/σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός
Σκηνικά/κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε
Φωτισμοί: Σοφέλπη Στάικου
Video art: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Κουραβάνα

Παίζουν:

Μακλήβυ: Ζαχαρίας Ρόχας
Φαίη: Σοφία Παυλίδου
Τράσκοτ: Γιώργος Χουλιάρας
Χάρολντ: Δημήτρης Ροΐδης
Ντένις: Μιχάλης Παπαδημητρίου
Μέντοουζ: Κωνσταντίνος Μέρρας

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00, μέχρι Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.

Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων:12 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο (το μειωμένο αφορά φοιτητικό/ανέργων/65+)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/loot-dipethe-roumelis/?lang=el

Ώρες ταμείου θεάτρου για τις ημέρες των παραστάσεων 18:00-21:00 | Τηλ. 22310 46773

Δημοτικό Θέατρο Λαμίας: Υψηλάντη 24| Λαμία Τ.Κ. 35131 |Τηλ.22310 46773

Ιnfo: Γραφεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης| Υψηλάντη 17 | Λαμία Τ.Κ. 35131 |Τηλ.22310 33325

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση