Μικρασιατικό τραγούδι... ένας αιώνας μετά στη Λαμία!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 08:50 Μικρασιατικό τραγούδι... ένας αιώνας μετά στη Λαμία!

Στις 7:00΄ το απόγευμα της Κυριακής (4/12) στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την  Μικρασιατική Καταστροφή, το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας και το Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων τιμούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την επέτειο αυτή και πραγματοποιούν μια ιστορική αναδρομή από τις ρίζες της Μικρασιατικής μουσικής ως το νεοελληνικό τραγούδι.  

  Είναι τόσο ισχυρή η πολιτιστική παρακαταθήκη που μας έφεραν οι Μικρασιάτες μουσικοί που ακούγοντας σήμερα, έναν αιώνα μετά, τις μουσικές και τα τραγούδια τους τα αφουγκραζόμαστε και μέσα σε όλη την νεοελληνική μουσική δημιουργία των τελευταίων 100 χρόνων. 

 Το ΛτΕ Λαμίας και το Ωδείο  «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» όντας  ευαίσθητοι μελετητές και αναδημιουργοί αυτής της πλούσιας κληρονομιάς ετοίμασαν μια μουσικοχορευτική εκδήλωση ιδιαίτερου αισθητικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπου θα παρουσιαστεί η ιστορική πορεία που ξεκινά από το ανώνυμο Μικρασιατικό τραγούδι, περνά στην επώνυμη δισκογραφία με σημαντικούς Μικρασιάτες  συνθέτες  που ήρθαν το 1922 στην Ελλάδα και συνεχίζεται με τους μουσικούς απογόνους της τρίτης και τέταρτης γενιάς οι οποίοι αστείρευτα  αναδημιουργούν νέες μουσικές φόρμες και τραγούδια. 

 Τα τραγούδια αυτά έχουν μέσα τους άσβεστη την Μικρασιατική φλόγα και περικλείουν όλη την παρακαταθήκη των Σμυρνιών και Κωνσταντινουπολιτών μουσικών, ξεκινώντας ακόμη κι από την Βυζαντινή και Αρχαία μας παράδοση. 

  Από τους ανώνυμους δημιουργούς ως τον Νταλγκά, τον Σέμση, τον Τούντα αλλά και στους απογόνους τους, τον Μητσάκη, τον Παπαϊωάννου,  τον Χατζηχρήστο, μέχρι τον Μούτση και τον Καλδάρα. 

  Κορυφαίοι εκφραστές της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης όπως  ο μουσικολογιώτατος Χρίστος  Τσιαμούλης, η φωνή του Αιγαίου Καίτη Κουλλιά, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του βιολιού  Κυριάκος Γκουβέντας, ο συνεχιστής της παράδοσης του σαντουριού και σημαντικός σολίστας Βαγγέλης Πασχαλίδης και δυο αξιόλογοι μελετητές της βυζαντινής παράδοσης και όχι μόνο ο Βασίλης Κασούρας στο λαούτο και το τραγούδι και ο δεξιοτέχνης τραγουδιστής και κιθαρίστας Άρης Ντίνας, θα συμπράξουν με καθηγητές και μέλη της γυναικείας χορωδίας του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός». 

   Τμήματα  του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας θα συνοδεύσουν  χορευτικά τις μουσικές και τα τραγούδια,  υπό την διδασκαλία του Ευάγγελου Τσαγανού. 

  Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα γίνονται ιστορικές παρεμβάσεις από τον Διευθυντή του Ωδείου Ανδρέα Ιωακείμ. 

 Μια  εκδήλωση που θα αφήσει την γεύση της ιστορικής αναδρομής στον Μικρασιατικό πολιτισμό, μέσα από την μουσική και τον χορό, στην πορεία του χρόνου. 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση