18ο Δημοτικό Λαμίας: Βιβλιοπαρουσίαση «Ποταμοκατέβατα!» για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 15:38 18ο Δημοτικό Λαμίας: Βιβλιοπαρουσίαση «Ποταμοκατέβατα!» για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (ΦΩΤΟ)

Μια επίκαιρη εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε από τη Σχολική Βιβλιοθήκη «Ο βιβλιοφάγος»στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. Οι μαθητές/τριες των τάξεων Α΄, Β΄ & Γ΄συμμετείχαν, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό,στην πρώτη σχολική παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ποταμοκατέβατα!» της Τζωρτζίνας Μαντέ, με εικονογράφηση της Αθηνάς-Μαρίας Μιχοπούλου, από τις ΧΡΟΝΟΣ Εκδόσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε με διαδραστικό τρόπο από τη συγγραφέα και την εκδότρια-ποιήτρια Βασιλική Νικοπούλου, για να τιμήσουμε βιβλιοφιλικά την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Παίζοντας με τον τονισμό, μπορούμε να την αναφέρουμε και σαν Παγκόσμια Ημέρα των Ζωών μας, εφόσον τα ζώα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιολογική ισορροπία του πλανήτη καθώς και για την επιβίωση των ανθρώπων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα φυσικά δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωσή τους. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων διοργανώθηκε από τον Χάινριχ Τσίμερμαν στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Παρότι η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα. Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1929 και έκτοτε καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία κάθε έτος.

Το βιβλίο «Ποταμοκατέβατα!» είναι ένα έμμετρο παραμύθι, με πρωταγωνιστές πολλά ζώα της ελληνικής πανίδας, το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2023, κατόπιν έγκρισης της ακαδημαϊκής επιτροπής του εκδοτικού οίκου. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα όσων βιβλίων εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων,για να εκπροσωπήσουν τον εκδοτικό οίκο (τον μοναδικό στην περιοχή μας)στην 39η διεθνή έκθεση βιβλίου LIBER ΜΑΔΡΙΤΗΣ (4-6 Οκτωβρίου 2023) στο ελληνικό περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού.Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι τα ζώα επαναχρησιμοποιούν τα πράγματα που απερίσκεπτα πέταξαν οι άνθρωποι.

Η κόκκινη βαλίτσα της ιστορίας, κατασκευάστηκε από τη συγγραφέα με ανακυκλώσιμα υλικά και χαρίστηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου,για να χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικές δράσεις, ενισχύοντας τα μηνύματα του βιβλίου. Επιπλέον, στο τέλος δόθηκε ένα ωραίο προσωπικό ενθύμιο σε κάθε μαθητή/τρια, το οποίο περιλάμβανε μια σελίδα Α4 με την Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978) και ένα αυτοκόλλητο με το εξώφυλλο του βιβλίου και ιδιόχειρη ονομαστική αφιέρωση της συγγραφέως για κάθε παιδί.

Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας συγχαίρουν θερμά την κα Μαντέ Τζωρτζίνα και την κα Νικοπούλου Βασιλική για την πρωτότυπη διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς και για τα ωραία διδακτικά μηνύματα που ανέδειξαν με τη συνεχή αλληλεπίδραση μαζί τους. Επιπλέον, τις ευχαριστούν εγκάρδια για τα υπέροχα και ουσιαστικά ενθύμια, τα οποία πρόσφεραν στους μαθητές/τριες και στη Βιβλιοθήκη του σχολείου.

Ως επίλογος και τροφή για σκέψη, μια συγκινητική επισήμανση της συγγραφέως κας Μαντέ Τζωρτζίνας:

«Ο βασικότερος εξοπλισμός επιβίωσης βρίσκεται στην κόκκινη βαλίτσα της καρδιάς μας.»

Επιμέλεια κειμένου:
Γιακοβή Γιάννα, Εκπαιδευτικός Αγγλικής & Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση