Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: Ξεχωριστές δράσεις, μοναδικές εμπειρίες από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Μαΐου 2024 15:07 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: Ξεχωριστές δράσεις, μοναδικές εμπειρίες από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας της Π.Ε. Ευρυτανίας σήμερα Σάββατο, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024, συμμετέχοντας στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο, το μουσείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ευρυτανία, αναπόσπαστο κομμάτι της μεγαλύτερης παγκόσμιας γιορτής πολιτισμού.

Φέτος, η εκδήλωση θα έχει τον τίτλο “Ταξίδι στο Διάστημα” και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας  “ΆΡΤΕΜΙΣ”, όπου θα περιλαμβάνονται τέσσερις ξεχωριστές δράσεις, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικότερα οι δράσεις της εκδήλωσης είναι οι εξής:

· Περιοδική έκθεση "Ο Μαγικός Κόσμος του Διαστήματος"

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 18/5/2024, ώρα 18:30

Διάρκεια: 18/5/2024 - 18/6/2024, ωράριο 10:00-18:00

Επιμέλεια έκθεσης: Ζιώγα Ηλιάνα, Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, Αθανάσιος Αθανασιάς.

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας-ARTEMIS θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας περιοδική έκθεση με μοναδικές φωτογραφίες και βίντεο από το διάστημα.

· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  "Ανακαλύπτοντας το Διάστημα"

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 18/5/2024, ώρα 18:00

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Εικαστικό εργαστήριο για μαθητές και ενήλικες στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας. Οι συμμετέχοντες αφού μελετήσουν το πρωτότυπο υλικό που διαθέτει ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας "Άρτεμις" θα δημιουργήσουν το δικό τους ουράνιο σώμα.

· Ημερίδα Αστροφυσικής

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18/5/2024, ώρα 19:00

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα Εκδηλώσεων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας "Άρτεμις" και με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων θα παρουσιαστούν θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής.

Η ημερίδα απευθύνεται σε ερευνητές, ερασιτέχνες αστρονόμους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να γνωρίσει το διάστημα.

Πρόγραμμα Ημερίδας

19:00 Χαιρετισμοί

19:10 "Το Μουσείο ως μέσο για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας"

Ομιλητής: Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας.

19:20 Παρουσίαση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας "ΑΡΤΕΜΙΣ"

Ομιλητής: Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, Ηλεκτρονικός - Τεχνικός  Η/Υ- Οπτικού Εξοπλισμού & Δικτύων, Ερασιτέχνης Αστρονόμος – Αστροφωτογράφος, Συνεργάτης Λήψης Δεδομένων Εξωπλανητικών συστημάτων (EXOCLOCK - ARIEL- E.S.A).

19:30 "Κοσμολογία και Σύμπαν... ένα ταξίδι στα άστρα"

Ομιλητής: Φάνης Σμάνης, Φυσικός - MSc - PhD(c) Πληροφορική και  Υπολογιστική Βιοϊατρική, Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Φ. (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας), Διαχειριστής Κακογιάννειου Αστεροσκοπείου /Πλανηταρίου Υπάτης, Γραμματέας Ε.Ε.Φ. (Ένωση Ελλήνων Φυσικών),παρ.Ανατ.Στερεάς, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Μέλος του Εργαστηρίου Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) , Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

19:40 “Η διδασκαλία της Αστρονομίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση- ανάγκη για φορείς  ενημέρωσης”

Ομιλητής: Κώστας Λούβαρης, Δρ Διδακτικής της Γεωλογίας.

Συντονισμός ημερίδας: Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγος- Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

· "Αστροβραδιά στο Μουσείο"

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 18/5/2024, ώρα 20:30

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας θα "ταξιδέψουμε" στα άστρα με το τηλεσκόπιο και την καθοδήγηση του Συλλόγου Φίλων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας.

Με την ευκαιρία των συγκεκριμένων δράσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ευρυτανίας Άρης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, διοργανώνουμε για έκτη συνεχόμενη χρονιά μια σειρά σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Στόχος μας να βρεθεί το Μουσείο της Περιφέρειας μας στο επίκεντρο της παγκόσμιας γιορτής πολιτισμού.

Σας προσκαλούμε λοιπόν με τον Περιφερειάρχη μας να γίνετε συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας και να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις εορτασμού του πολιτισμού μας για άλλη μια χρονιά.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση