Φαινόμενο Παύλιανη, Dragon’s Den, Εκλογές και... άλλα πολλά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φαινόμενο Παύλιανη, Dragon’s Den, Εκλογές και... άλλα πολλά!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 08:07
Φαινόμενο Παύλιανη, Dragon’s Den, Εκλογές και... άλλα πολλά!

Η πανέμορφη Παύλιανη τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μια πρωτόγνωρη τουριστική ανάπτυξη. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται ραγδαία, αφού πλέον έχει γίνει προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

«Η Παύλιανη δεν είναι μόνο το πάρκο της»Τα Σαββατοκύριακα "βουλιάζει" κυριολεκτικά από κόσμο, που έρχεται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πίσω από αυτό το φαινόμενο υπάρχουν άνθρωποι. Κάτοικοι και επιχειρηματίες που αγαπούν αυτόν τον τόπο και συνεχίζουν να έχουν όραμα γι αυτόν.

Ένας από αυτούς είναι ο Ηλίας Καλτσάς. Ένα άκρως ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα με καινοτόμες ιδέες και πάνω απ΄ όλα με πολύ πάθος για να πετυχαίνει τους στόχους του. Ο Ηλίας μπορεί να έχει διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ωστόσο η Παύλιανη ήταν και θα είναι μέσα στην καρδιά του, κάτι ξεχωριστό. Πιστεύει πολύ στην περιοχή και τις δυνατότητες που έχει και γι αυτό δεν σταματά να οραματίζεται και να σχεδιάζει.

Η συζήτηση που κάναμε μαζί του έχει πολύ ενδιαφέρον, αφού του ζητήσαμε να μας πει ποιο είναι το νέο project που ετοιμάζει στην περιοχή, αν θα τον δούμε στο Dragon’s Den, αλλά και αν θα είναι υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται.

Συνέντευξη

LR: Ηλία τι είναι αυτό που γίνεται στην Παύλιανη και έχει τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε;

ΑΠ: Κοιτάξτε… Αυτό που κάνει την Παύλιανη να ξεχωρίζει εκτός από τη φυσική της ομορφιά, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Αποτελεί παράδειγμα το πως μια ομάδα ανθρώπων, που αγαπούν τον τόπο τους, μπορούν να τον αναδείξουν και να τον κάνουν πιο όμορφο για την καθημερινότητά τους και πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες του. Η Παύλιανη δεν είναι μόνο το πάρκο της. Είναι τα στενά γραφικά σοκάκια της, οι ζωγραφιές, τα χρώματα, είναι η απίστευτα θετική ενέργεια που τη νιώθει κάθε επισκέπτης και πηγάζει από τους ίδιους τους κατοίκους της, που με την αγάπη τους για τη φύση και τον τόπο τους έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα.

«Ο επισκέπτης σκανάροντας με το κινητό του θα μπορεί να δει που μπορεί να φάει, να κοιμηθεί»Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που θα πρέπει να υπογραμμίσω είναι οι επαγγελματίες της περιοχής. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τη συντήρηση του πάρκου γίνεται από τους ίδιους τους επαγγελματίες. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, για να είναι το πάρκο προσβάσιμο και ασφαλές.  Όλο αυτό προϋποθέτει τεράστια έξοδα και πάρα πολλή δουλειά. Στο πλαίσιο αυτό και για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε, προχωρήσαμε στην ίδρυση συλλόγου με επαγγελματίες από τα χωριά της Οίτης.

Σύντομα θα εγκαταστήσουμε στην είσοδο του πάρκου και σε άλλα σημεία των χωριών καλαίσθητες πινακίδες με QR Code, όπου ο επισκέπτης σκανάροντας με το κινητό του θα μπορεί να δει πού μπορεί να φάει, να κοιμηθεί, πληροφορίες για τα μονοπάτια και άλλα πολλά. Σε συνεννόηση με τα παιδιά που κάνουν τις κατασκευές στο πάρκο, προχωράμε σε διαμόρφωση της παραποτάμιας διαδρομής, ώστε να είναι προσβάσιμη στο μεγαλύτερο κομμάτι της σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερώσουμε όλους τους συλλόγους ΑΜΕΑ της  χώρας. Σκοπός μας είναι αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι ήρωες της ζωής, να μπορούν να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης σε έναν τόπο που θα τους κάνει να νιώσουν ότι στις απολαύσεις της ζωής δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό, στο οποίο στοχεύουμε είναι ο σχολικός τουρισμός. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με μεγάλα τουριστικά γραφεία και συνεργαζόμαστε ώστε να πραγματοποιούνται πολυήμερες σχολικές εκδρομές με διαμονή στη Λαμία και επισκέψεις στα Καμένα Βούρλα, στην Παύλιανη και στην Αράχωβα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς, καθώς αν το εγχείρημα αυτό πετύχει, θα δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στην τοπική κοινωνία και ειδικά στους επαγγελματίες και θα αναδείξει τις ομορφιές, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον το 1ο Thermopylae Forum σχετικά με την ανάπλαση της περιοχής των Θερμοπυλών. Το πάντρεμα της αρχαίας ιστορίας με τη μυθολογία, με τη δημιουργία του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Παύλιανη με τα Πυρά Ηρακλέους και το μαντείο των Δελφών, αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία να προσελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι τουρισμού από όλο τον κόσμο. Στο σημείο αυτό και για να κλείσω το κεφάλαιο Παύλιανη, τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά που δημιούργησαν το πάρκο είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την όποια τεχνογνωσία και εμπειρία έχουμε τη δημοτική αρχή, ώστε η πόλης μας να γίνει πιο φιλική και με περισσότερο χρώμα. Φανταστείτε για παράδειγμα πόσο όμορφο θα ήταν κάτι παρόμοιο, να δημιουργηθεί στο λόφο του Αγίου Λουκά , στο Ισιαδάκι, όπου θα υπάρχουν διαδρομές χαραγμένες μέσα στο πράσινο, με πρωτότυπες κατασκευές και οθόνες με διαδραστικά παιχνίδια όπου μικροί και μεγάλοι θα απολαμβάνουν τη φύση και ταυτόχρονα θα ενημερώνονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τη βιοποικιλότητα και άλλα πολλά.

LR: Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή;

ΑΠ: Σίγουρα ναι! Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω το Θύμιο Καραΐσκο, το Γιάννη Ζωγράφο και τους υπόλοιπους στη δημοτική αρχή, γιατί έχουν σταθεί δίπλα μας και όποτε τους χρειαστήκαμε ήταν εκεί. Υπάρχουν όμως σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα κυρίως σε θέματα υποδομών όπως parking, δημόσιες τουαλέτες, σταθμός φόρτισης, ανακύκλωση και το πιο σημαντικό, παρουσία αγροτικού γιατρού και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί αυτός ο τεράστιος όγκος επισκεπτών. Πρέπει όλοι οι φορείς με αφετηρία το παράδειγμα της Παύλιανης, να δώσουν στη Φθιώτιδα τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτης της Ελλάδος.

LR: Θα σε δούμε τελικά στους Dragons και τι είναι το Pavliani Project που διαβάσαμε στα social;

ΑΠ: Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Το  Pavliani Project είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που το δουλεύει μία ομάδα ανθρώπων από τη Λαμία και την Αθήνα και φαίνεται, αν όλα πάνε καλά, ότι μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πολυχώρου μέσα σε ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, ενός πεντάστερου κάμπινγκ που θα περιλαμβάνει από ειδικές σκηνές, όπου ο επισκέπτης θα είναι σε άμεση επαφή με τη φύση, έως πολυτελή καταλύματα με έντονο το πράσινο αποτύπωμα και έξυπνη διαχείριση μέσω εφαρμογών.

Θα παρέχει εναλλακτικές μορφές δράσης και άθλησης και θα περιλαμβάνει εστιατόριο με έμφαση στα τοπικά προϊόντα της Φθιώτιδας καθώς και γήπεδα ποδοσφαίρου για προετοιμασία ομάδων.

LR: Στους επενδυτές θα είναι και ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου όπως ακούγεται;

ΑΠ: Σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται το project δεν μπορώ να πω ποιος συμμετέχει και ποιος όχι. Με τον Πανουργιά μας συνδέει βαθιά φιλία και αμοιβαίος σεβασμός. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά θαυμάζω, όχι για αυτά που έχει καταφέρει σε επαγγελματικό επίπεδο ή με την ομάδα της Λαμίας. Τον θαυμάζω για το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο και την προσφορά του στην κοινωνία.

Η υιοθεσία της ΜΕΘ του νοσοκομείου, όταν έμεινε ορφανή μέσα στην πανδημία ζημιώνοντάς τον με πολλές χιλιάδες ευρώ, η κάλυψη των εξόδων θέρμανσης σε δεκάδες συμπολίτες μας που δε μπορούν να ανταποκριθούν, η οικονομική βοήθεια που προσφέρει σε πολλούς συνανθρώπους μας με προβλήματα υγείας και πολλά άλλα. Καταστάσεις που πολύς κόσμος δε γνωρίζει, γιατί αυτό είναι επιθυμία του ίδιου του Πανουργιά. Να προσφέρει από αγάπη και ανιδιοτέλεια χωρίς διαφημίσεις. Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο εγώ τον θεωρώ ευλογία για τον τόπο μας.

Όπως επίσης ευλογία θεωρώ και την παρουσία ενός άλλου ανθρώπου στον τόπο μας, του Μητροπολίτη μας κ. Συμεών. Ενός ακούραστου εργάτη, ενός πρεσβευτή της αγάπης και της ορθοδοξίας με τεράστιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, που αντανακλά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Αισθάνομαι ευγνώμων γιατί η γνωριμία, η συνεργασία και η συζήτηση μαζί του δεν ξέρω αν με έκαναν καλύτερο χριστιανό, νιώθω όμως πως με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

LR: Αληθεύει το ότι θα είσαι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου και ότι θα συμμετέχεις στην ανανεωμένη ομάδα του Φάνη Σπανού; 

ΑΠ: Πιστεύω πως η ενασχόληση με τα κοινά και κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι μια απόφαση που παίρνεται «ελαφρά τη καρδία». Για μένα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν χρώματα. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και φιλοδοξίες. Από τους αρχαίους Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς και όπως είπε ο Αριστοτέλης η φιλοδοξία μας πρέπει να φτάνει στην αθανασία, πάντα στο μετρό του δυνατού.

Για μένα ο Φάνης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Εργασιομανής, ευφυέστατος, με χαμηλό προφίλ, όραμα και φιλοδοξία να προσφέρει στον τόπο. Έργα όπως η ανάπλαση του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου πλέον θα μπορούν αποβιβάζουν κόσμο μικρά κρουαζιερόπλοια, το υπερδιπλάσιο νέο ΕΣΠΑ σε σύγκριση με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται και που δίνει την ευκαιρία για αύξηση των επενδύσεων στην Περιφέρεια, η επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις αλλά και η ανασύσταση της ΠΕΛ που υλοποιεί η Περιφέρεια μαζί με το Δήμο Λαμιέων και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, είναι έργα με τεράστια σημασία για όλη την περιοχή. Αν με ρωτάτε αν φτάνουν αυτά θα σας πω με σιγουριά όχι. Η περιφέρεια και ειδικά η Φθιώτιδα έμειναν πολύ πίσω τις τελευταίες δεκαετίες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα υποδομών και ανάπτυξης. Πιστεύω όμως ότι ο Φάνης Σπανός και η ομάδα του βρίσκονται στο σωστό δρόμο και θα φέρουν την Περιφέρεια και τη Φθιώτιδα στη θέση που τους αξίζει.

Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις μεταξύ μας για το πως θα μπορέσω να βοηθήσω και εγώ στην προσπάθεια αυτή, το θεωρώ όντως μεγάλη μου τιμή και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον κύριο Σπανό πολύ σύντομα.

LR: Τελικά δε μας είπες… Θα σε δούμε στους Dragons;

ΑΠ: Θέλω να σας πω, ότι όταν το όραμά σου έχει σωστές βάσεις, δε χρειάζεται να βρεις εσύ τους Dragons. Έρχονται αυτοί σε σένα!

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ