«Στο πόδι» για τον «Ζορμπά» σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 00:33 «Στο πόδι» για τον «Ζορμπά» σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια

Πως «ταξιδεύει» ο κυκλώνας - Δύσκολη νύχτα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας…

Με τα πρώτα σημάδια του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπά» να αποτυπώνονται στη Βοιωτία, τη Λοκρίδα, την Κεντρική και νότια Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς περιμένει δύσκολη νύχτα ξημερώνοντας Κυριακή.

Τη μανία της φύσης αντιμετώπισε πρώτα η Θήβα με κατακλυσμιαία βροχή και ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ. Το ίδιο κύμα έπληξε το Προκόπι, την Αγία Άννα και στη συνέχεια και το Δήμο Λοκρών και στη νοητή γραμμή μέχρι Αρκίτσα, Θεολόγο, Μαντούδι.

Στις 11 το βράδυ δόθηκε εντολή από τον Περιφερειάρχη ΠΥ Στερεάς Αρχιπύραρχο Νίκο Σπαή για ενίσχυση των δυνάμεων στη Λοκρίδα με οχήματα από Λαμία για άντληση υδάτων από Αρκίτσα.

Ήδη στο Κέντρο της ΠΥ έχουν δεχτεί πάνω από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, όπως στην Κυρτώνη και στο Θεολόγο.

Στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λαμίας όπου βρίσκεται και ο κ. Σπαής έχει δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα και τον Προϊστάμενο Πολύζο Ζώη, αλλά και Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας για το συντονισμό όλων των δυνάμεων που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια προς τους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο απειλεί τη Φθιώτιδα, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να στροβιλιστεί και πάλι πάνω από το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το ευτύχημα για την περιοχή μας είναι ότι ο Σπερχειός βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Μέσα στη Λαμία λίγο μετά τα μεσάνυχτα (12:30') στον Ξηριά μπήκαν κόνοι, αφού κατέβασε αρκετό νερό και έκλεισε ο δρόμος. Πολύ νερό έχει πέσει στη Λοκρίδα που αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Επειδή η νύχτα αναμένεται δύσκολη συνιστούν να ακολουθείτε τις συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα:

• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η πρόβλεψη

Θυμίζουμε και το νέο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ τι προβλέπει σχετικά με τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν:

Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση