Έπεσε πολύ χιόνι στη Στερεά - Που χρειάζονται αλυσίδες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2019 17:16 Έπεσε πολύ χιόνι στη Στερεά - Που χρειάζονται αλυσίδες

Στους 70 πόντους το χιόνι στο Γαρδίκι. Πάνω από μισό μέτρο σε πολλές περιοχές. Αναμένουμε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια που θα φτάσουν στη θάλασσα για τη Φθιώτιδα.

«Ραφαήλ» ήταν και πάει!... Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας «χτύπησε» με σφοδρότητα την κεντρική Ελλάδα και κυρίως την Ευρυτανία και κατά μήκος του ορεινού όγκου μέχρι τον Παρνασσό, χωρίς να αφήσει παραπονεμένη την Όθρυ και την περιοχή του Δομοκού.

Με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους, στο Γαρδίκι του Δήμου Μακρακώμης και στα πιο ορεινά χωριά της Ευρυτανίας.

Σε πολλές ακόμη περιοχές όμως το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο με την Περιφέρεια να κάνει τιτάνια προσπάθεια για να μείνει ανοιχτό το εθνικό κυρίως δίκτυο και στη συνέχεια το επαρχιακό.

(Ώρα 14:55’ πμ 1/1/2019): Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό από το Συντονιστικό της Περιφέρειας και την Αστυνομία, από τις 9:30’ περίπου το πρωί δεν ισχύει το απαγορευτικό για τα φορτηγά οχήματα σε όλο το εθνικό δίκτυο, ήτοι προς Δομοκό, Μπράλο και Ράχη Τυμφρηστού, μέτρο που ίσχυσε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Επίσης από το πρωί δεν χρειάζονται καν αλυσίδες για τα λοιπά οχήματα που κινούνται κανονικά στο παραπάνω εθνικό δίκτυο.

Από το πρωί της πρωτοχρονιάς, μηχανήματα της Περιφέρειας ενεργούν στα χωριά του Δομοκού ανοίγοντας το δρόμο προς το εθνικό δίκτυο χωρίς προβλήματα.

Ανοικτός είναι και ο δρόμος από Πλατάνια, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο και Νεοχώρι, όπου το βράδυ της παραμονής έζησαν περιπέτεια μέσα στα χιόνια επισκέπτες του Δασικού Χωριού. Μεγάλοι φορτωτές της Περιφέρειας μετακίνησαν το μεγάλο όγκο του χιονιού που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους 35 πόντους.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισαν τα μηχανήματα στο κομμάτι Ανατολή, Μάρμαρα, μέχρι Κυριακοχώρι, όπου το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο και τα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα!

Αν και πιο δυτικά στα Βαρδούσια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στο Γαρδίκι Ομιλαίων όπου το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους! Εκεί μάλιστα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της Πολιτικής Προστασίας καθώς 50 περίπου επισκέπτες του ξενοδοχείου χρειάζεται να μετακινηθούν με το πέρας των διακοπών τους.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων με την Παύλιανη να δέχεται σημαντικές ποσότητες χιονιού που κόντεψε το μισό μέτρο. Δυστυχώς εκεί είχαμε το τραγικό συμβάν με την απώλεια του 45χρονου επιχειρηματία από την Αθήνα πάνω στο τιμόνι. Η Δάφνη επίσης για μία ακόμη φορά προσεγγίστηκε από την πλευρά της Φωκίδας, όπου κι εκεί το κομμάτι της Γκιώνας και του Παρνασσού δοκιμάστηκε από σφοδρή χιονόπτωση.

Φωκίδα - Βοιωτία - Ευρυτανία

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλες οι συγκοινωνίες στο ορεινό δίκτυο του νομού και ειδικά το κομμάτι από τον Επτάλοφο και το Πολύδροσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης στην επαρχιακή οδό Αράχωβας - Επταλόφου Φωκίδας (1 η χ/θ έως 15 η χ/θ και προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού), χρειάζονται αλυσίδες, ενώ αντίθετα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην ε.ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας.

Τέλος αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Ευρυτανίας, ενώ στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας (12 η χ/θ έως 22 η χ/θ), η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.

Η πρόβλεψη

Χιόνι ακόμη και μέσα στη Λαμία, αναμένεται να πέσει την Πέμπτη, σύμφωνα και με την πρόβλεψη του συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να μας επηρεάζει από την Πέμπτη και λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από το πρώτο, θα φέρει χιόνι μέχρι και τη θάλασσα...

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, την Πέμπτη θα σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο πέλαγος, το οποίο διαμέσου της Στερεάς Ελλάδας θα κινηθεί προς το Αιγαίο.

Το χαμηλό αυτό θα συνδυαστεί με νοτιάδες στην ανώτερη ατμόσφαιρα (εμπλουτισμός με μεγάλες ποσότητες υγρασίας) και ισχυρό επιφανειακό ψύχος λόγω του παγετού που θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη, με αποτέλεσμα στο πέρασμα του να δώσει πυκνές χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά (από το ύψος της Βοιωτίας και πάνω) σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Φθιώτιδας προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια και κεντρική Φθιώτιδα, ακόμη και μέσα στη Λαμία. Στη νότια Φθιώτιδα και σε όλα τα παράκτια τμήματα προβλέπεται χιονόνερο.

Τα φαινόμενα από το βράδυ της Πέμπτης θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δε θα ανέβει πάνω από τους 0 βαθμούς, ενώ τις βραδινές ώρες αναμένεται ισχυρός παγετός.

(χάρτης με τις χιονοπτώσεις της Πέμπτης)

Ισχυρός παγετός την Παρασκευή - Σάββατο

Με την απομάκρυνση του χαμηλού προς την Τουρκία, θα ακολουθήσει το πιο "επικίνδυνο" κομμάτι της κακοκαιρίας, δηλαδή ο πολύ ισχυρός παγετός για τα δεδομένα του νομού. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η πρόβλεψη θερμοκρασίας στη Λαμία θα είναι από -6 έως 0 βαθμούς. Την Παρασκευή ενδέχεται να σχηματιστεί μια ακόμη διαταραχή στο Ιόνιο η οποία πιθανόν να δώσει και πάλι χιονοπτώσεις, αλλά για αυτή την εξέλιξη θα αναφερθούμε σε νεώτερο δελτίο.

Να τονιστεί ότι οι πολικές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας περίπου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, οπότε είναι πολύ πιθανό στο χρονικό αυτό διάστημα να προκύψουν δευτερεύουσες ατμοσφαιρικές διαταραχές, ικανές να δώσουν εκ νέου χιονοπτώσεις έως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση