Έρχεται νέος χιονιάς...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 13:22 Έρχεται νέος χιονιάς...

Στο στόχαστρο πεδινές περιοχές στην Εύβοια και την Ανατολική Στερεά.

Μετά την ηλιόλουστη διήμερη ανακωχή με την κακοκαιρία, η χώρα θα ξαναδοκιμαστεί από ένα ισχυρό χαμηλό το οποίο θα φέρει χιόνια ακόμη και στα πεδινά ηπειρωτικά και τα νησιά μας, ανάμεσά τους και η Εύβοια.

Στο «μάτι» του κυκλώνα θα μπει σίγουρα και η Βοιωτία, ενώ για τη Φθιώτιδα χιόνι αναμένεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές άνω των 300 μέτρων μετά το απόγευμα της Δευτέρας (7/1).

Όπως σημειώνει ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας, ο νέος χιονιάς θα πλήξει Βοιωτία και Αττική, ενώ την νότια Φθιώτιδα την επηρεάζει... ξυστά. Στη Φθιώτιδα θα εκδηλωθούν φαινόμενα στις περιοχές Τραγάνα, Μαρτίνο, Λάρυμνα και νοτιότερα με ισχνή χιονόστρωση μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Σε ανάρτηση του στο facebook ο γνωστός μετωερολόγος Γιάννης Καλλιάνος προαναγγέλλει ότι «ήρθε η ώρα της Αθήνας», ενώ επισημαίνει ότι χιόνια θα δει τόσο η Βοιωτία όσο και η Ανατολική Φθιώτιδα.

«Θα χιονίσει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και στην Εύβοια, στο Πήλιο, στις Σποράδες, στη Βοιωτία και την ανατολική Φθιώτιδα, στην Πελοπόννησο αλλά και αργότερα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα».

Και ο Σάκης Αρναούτογλου όμως προβλέπει ραγδαία επιδείνωση του καιρού από Δευτέρα «Με το πέρας του χιονιά των τελευταίων ημερών, δύο φαίνεται να είναι οι περιπτώσεις που θα μας απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω το Σαββατοκύριακο!

Η μία αφορά στην Αττική, την Εύβοια και τις Σποράδες και το πόσο αξιόλογες θα είναι οι προβλεπόμενες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα τη νύχτα της Δευτέρας προς τη Τρίτη και η δεύτερη περίπτωση αφορά στο αν τελικά το βαρομετρικό χαμηλό που την Τετάρτη ανεμένεται να φέρει βροχές και νοτιάδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προλάβει εκτός από τα ορεινά να δώσει και αξιόλογες χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που θα προϋπάρχουν».

Τέλος η ΕΜΥ εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για αύριο Δευτέρα (07-01-2019) και την Τρίτη (08-01-2019), με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θάλασσες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους θυελλώδεις βορείους ανέμους στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

α. Πολύ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη Δευτέρα (07-01-2019) και την Τρίτη (08-01-2019) κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (07-01-2019) στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το βραδύ της Δευτέρας (07-01-2019) στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής κυρίως ανατολικής και βόρειας), καθώς και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), οι οποίες την Τρίτη (08-01-2019) αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχειά, επισημαίνεται ότι την Τέταρτη (09-01-2019) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς και θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση