Φθιώτιδα: Αυτές είναι οι παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 14:23 Φθιώτιδα: Αυτές είναι οι παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη

Πέντε παραλίες, πέραν όσων πήραν τη γαλάζια σημαία, χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες και υποχρεούνται να πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας…

Πέντε (5) παραλίες της Φθιώτιδας, τρεις (3) στο Δήμο Καμένων Βούρλων και δύο (2) στο Δήμο Στυλίδας, χαρακτηρίστηκαν ως πολυσύχναστες από την αρμόδια Επιτροπή χαρακτηρισμού παράλιων χώρων.

Πρόκειται για τις παραλίες, ISABELLA (Γαλήνη), Ασπρονέρι και Κάλαμος Λογγού στο Δήμο Καμένων Βούρλων, Γλύφα και ανατολική παραλία Ραχών (όχι ο Φάρος) στο Δήμο Στυλίδας.

Ο χαρακτηρισμός ως πολυσύχναστης μιας παραλίας δημιουργεί σημαντικές υποχρεώσεις στους Δήμους, εφόσον λειτουργούν σε αυτές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσουν την παρουσία ναυαγοσώστη. Ειδικότερα η παραλία του Ασπρονερίου λόγω έκτασης θα πρέπει να έχει δύο ναυαγοσώστες οι οποίοι πρέπει να είναι από 18 έως 45 ετών και να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολή ναυαγοσωστικής, διάρκειας περίπου 15 ημερών.

Επιπλέον θα πρέπει να έχουν άδεια χειριστού ταχύπλοου καθώς ο νόμος υποχρεώνει τους Δήμους, μεταξύ άλλων, να τους διαθέτει ναυαγοσωστικό σκάφος εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS – PLOTER – ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΟΡΗΤΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ.

Στη στεριά θα υπάρχει βάθρο για την επόπτευση του χώρου, ενώ το ωράριο του ναυαγοσώστη είναι από 10:30’ έως τις 17:30’. Σύμφωνα με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα η υποχρέωση των Δήμων είναι η πρόσληψη ναυαγοσωστών για την περίοδο 1 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το Λιμενικό δύναται να ξεκινήσει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα μη συμμόρφωσης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη ναυαγοσώστη, με όλα τα προβλεπόμενα, επιβάλλεται και για την απόκτηση «Γαλάζιας Σημαίας», κάτι που σημαίνει ότι για τις παραλίες της Γλύφας και της ISABELLA υπάρχει η ανάλογη υποδομή.

Ομοίως και για τις «Γαλάζιες Σημαίες» του Δήμου Λοκρών που είναι και ο μοναδικός Δήμος που έχει στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαΐου τις προσλήψεις ναυαγοσωστών. Οι παραλίες του Δήμου Λοκρών πάντως δεν χαρακτηρίστηκαν ως πολυσύχναστες. Ο Δήμος Λοκρών θυμίζουμε ότι διαθέτει τις τρεις από τις πέντε «Γαλάζιες Σημαίες» της Φθιώτιδας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ τη νέα χρονιά - που έχει το δικαίωμα - θα είναι έτοιμος να επαναδιεκδικήσει τον συγκεκριμένο τίτλο και για τις παραλίες της Αρκίτσας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση