Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε ναός μια Αγιά Σοφιά…»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 10:14 Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε ναός μια Αγιά Σοφιά…»

Από Λαμία μέχρι Δομοκό για τη χάρη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης…

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε απ’ άκρου σε άκρο στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, το διήμερο 25 & 26 Ιουλίου, η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προέστη των Ιερών Ακολουθιών στην πόλη της Λαμίας, στη Νέα Άμπλιανη, και στην πόλη του Δομοκού.

Στην πόλη της Λαμίας και συγκεκριμένα στο ΙΝ της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Άμπλιανη, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς τέτοια μέρα πέρυσι ο προκάτοχός του κυρός Νικόλαος πραγματοποιούσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό.

«Θεωρούσα, ότι σήμερα και χθες, με αυτόν τον τρόπο, θα τελούσα το πιο δυνατό μνημόσυνο στον μακαριστό προκάτοχό μου», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε: « Αυτή την ημέρα για τελευταία φορά είπε το «Ευλογία Κυρίου» και συγκινούμαι πραγματικά και καθ’ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσευχόμουν, να με αξιώσει και εμένα ο Θεός, έτσι να τελειώσει η ζωή μου, λειτουργώντας στο Θυσιαστήριο, στην Αγία Τράπεζα».

Το απόγευμα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Θαυμακού, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου και εφόρου της πόλεως του Δομοκού, όπου χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό , εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπο της Αγίας και προηξήρχε της Ιεράς Λιτανείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης.

Στο φωτισμένο λόγο του, αναφέρθηκε στη σημασία των Εκκλησιών του χωριού και τη χαρά που ένιωσε με την αθρόα προσέλευση του κόσμου. Με την άνεση που τον διακρίνει, κατάφερε να προσεγγίσει με ιδιαίτερη προσοχή την επικαιρότητα των ημερών σχετικά με την απρέπεια των Τούρκων να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί, αναδεικνύοντας τη σημασία και της πιο μικρής εκκλησίας για τον Χριστιανό Ορθόδοξο ως μια μεγάλη Αγιά Σοφιά. «Κάθε ναός μια Αγιά Σοφιά…», είπε ο Σεβασμιώτατος και αντιπαρέβαλλε τη γνώση, την ιστορία, τον πολιτισμό, αρχαίο, βυζαντινό και σύγχρονο της Ελλάδας, απέναντι στην προκλητικότητα των γειτόνων, την ειρήνη απέναντι στη φασαρία. «Αυτά είναι τα όπλα μας», είπε υπογραμμίζοντας την ανωτερότητα του Ελληνικού Λαού που έχει το σθένος να αγαπάει και να προσφέρει σε όλον τον κόσμο.

Στο μεθεόρτιο Εσπερινό παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και πολλοί επίσημοι, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Δημάρχου Δομοκού Χαράλαμπου Λιόλιου, ανάμεσα στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση, Στέλιος Πέτσας που είναι από την περιοχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης, οι βουλευτές Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, οι Δήμαρχοι, Αμφίκλειας - Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής, Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κερπινιώτης, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξιάρχος Ιωάννης Ανδριώτης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Δείτε φωτογραφίες:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση