Το κρυμμένο ξωκλήσι στα απόκρημνα βράχια του Παρνασσού - BINTEO

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 08:50 Το κρυμμένο ξωκλήσι στα απόκρημνα βράχια του Παρνασσού - BINTEO
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την Αγία Ιερουσαλήμ (Γερσαλή) που είναι σκαρφαλωμένη στα βράχια του Παρνασσού σε υψόμετρο 920 μέτρων, στην είσοδο χαράδρας, κοντά στην Αμφίκλεια.
 
"Κρυμμένη" στα βράχια του Παρνασσού στην είσοδο της χαράδρας «Βάρσαμο» σε υψόμετρο 920μ. και σε κοντινή απόσταση από την Αμφίκλεια, βρίσκεται η μονή Αγία Ιερουσαλήμ (Γερσαλή).

Το εξωκλήσι φημολογείται ότι κτίστηκε το 12ο αιώνα από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός λειτούργησε ως καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα το μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι, είχε σχεδόν χαθεί από τα πυκνά έλατα, ενώ τα γαϊδουρογκρέμια (σάρες) είχαν αλλάξει την μορφολογία του τοπίου, οπότε η μονή έγινε απροσπέλαστη και δεν μπορούσε να λειτουργηθεί εύκολα. Για το λόγο αυτό, το 1981 κατασκευάστηκε νέα Εκκλησία με δαπάνες πολλών Δαδιωτών, αρκετά πιο χαμηλά, δίπλα στο δρόμο, ώστε να μπορούν να προσκυνήσουν όσοι δεν μπορούσαν να ανέβουν στον παλιό Ναό.
 
Το 1995, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και παρακμής, με απόφαση του ορειβατικού συλλόγου (Ε.Χ.Ο.Σ.) Αμφίκλειας ο σχεδόν ξεχασμένος ιστορικός Ναός ανακαινίστηκε, από ομάδα Δαδιωτών, με πρωτεργάτες το Δημήτριο Α. Λέφα και τον Ιωάννη Ε. Πανουργιά, οι όποιοι κουβαλούσαν στην πλάτη τους και με μουλάρια τα υλικά που χρειαζόντουσαν, υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
 
Οι υπέροχες λήψεις στο βίντεο που ακολουθεί είναι από τον Γιώργο Καββάλα και η επιμέλεια του μοντάζ από τον Γιάννη Καραστάθη.
 
Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αναρριχητικό Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Λιβαδειάς (Α.Χ.Ο.Λ.) για την πολύτιμη βοήθειά του στην ομαλή και ασφαλή ανάβαση ώστε να προσεγγίσουμε το σημείο, για τις εναέριες λήψεις.
 
Δείτε το βίντεο:
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση