Η αλήθεια για το κρούσμα που δόθηκε στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 08:10 Η αλήθεια για το κρούσμα που δόθηκε στη Φθιώτιδα

Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Καμένων Βούρλων…

Για μία ακόμη φορά, η προχειρότητα αντιμετώπισης των θετικών κρουσμάτων από πλευράς ΕΟΔΥ, έθεσε σε λάθος συναγερμό έναν ολόκληρο νομό.

Με την υποτυπώδη καταγραφή που γίνεται στα στοιχεία όσων δίνουν δείγμα στα κλιμάκια του Οργανισμού, ανακοινώνονται λάθος διευθύνσεις κατοικιών, ενώ και η όποια ειδοποίηση των αρμοδίων για τη τήρηση της καραντίνας, γίνεται με καθυστέρηση πολλών ωρών ή ακόμη και ημερών.

Στην ανακοίνωση της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου με τα δύο θετικά κρούσματα στη Φθιώτιδα το ένα επιβεβαιώθηκε νωρίς ότι επρόκειτο για την 47χρονη γυναίκα από το Θεολόγο, παρά το γεγονός ότι η καταγραφή του κρούσματος περάστηκε στην Ενότητα Μαρτίνου.

Για το θετικό όμως δείγμα του 25χρονου που αρχικά δόθηκε στο Μώλο Φθιώτιδας, προέκυψαν δύο αλλαγές, πριν καταλήξουμε τελικά ότι ο τόπος καταγωγής του δεν είναι καν στο Δήμο Καμένων Βούρλων (καμία σχέση με Αγία Τριάδα), αλλά σε Κοινότητα του Δήμου Λαμιέων.

Το βασικό ωστόσο είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει πατήσει καθόλου στη Φθιώτιδα, εργάζεται στη Μύκονο και κατοικεί πλέον στην Αθήνα, με τον ίδιο να μπαίνει αυτοβούλως σε 14ημερη καραντίνα μετά την ανακοίνωση του θετικού δείγματος.

Για την αναστάτωση που προκάλεσε η ειδοποίηση του ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Καμένων Βούρλων και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Παπαγρηγορίου αναγκάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και αναγνωρίστηκε ότι ο 25χρονος δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή τους, να βγάλει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σχετικά με το κρούσμα COVID-19 στις 04/09/2020 που αναφέρονται πολλά  ειδησεογραφικά μέσα ότι βρέθηκε στη Δ.Ε Μόλου και ειδικά στη Τ.Κ. Αγίας Τριάδας σας ενημερώνουμε ότι λανθασμένα αναφέρεται ο Δήμος μας καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής δεν κατοικεί στα όρια του δήμου μας.

Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και η μέριμνα όλων μας είναι να προστατεύσουμε τους δημότες  και τους επισκέπτες μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο καθένας  από εμάς οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας.

Φοράμε τη μάσκα όπου χρειάζεται.»

Οι λάθος και καθυστερημένες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ

Εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες και ειδικά με την έξαρση των κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ μονίμως στέλνει λάθος ειδοποιήσεις και μάλιστα καθυστερημένα. Κάποιοι εκεί στον Οργανισμό υποστηρίζουν ότι με τη δημοσιοποίηση στοιχείων των ανθρώπων που μολύνθηκαν από covid-19 αποτελεί μέσο στοχοποίησής τους και κρυμμένοι πίσω από το ιατρικό απόρρητο δεν δίνουν επίσημες πληροφορίες.

Αυτό όμως, μέχρι να ειδοποιούνται λανθασμένα αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την Προστασία του συνόλου (δεν εννοούμε τα ΜΜΕ), απέχει πολύ. Η κακή ενημέρωση συνεπάγεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ μεγάλη χρονική καθυστέρηση ελέγχου της κοινωνικής συμπεριφοράς του κρούσματος. Όπως και στην περίπτωση των λιγοστών «ανόητων» που αρέσκονται να στοχοποιούν έναν άνθρωπο που νόσησε από covid-19, υπάρχει ποσοστιαία αντιστοιχία σε «ανόητα κρούσματα» που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία με την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους.

Για αυτό χρειάζεται η σωστή ενημέρωση γιατί όταν γνωρίζεις την αλήθεια και αντιδράς σωστά, αλλά δεν πλάθεις και σενάρια που έφτασαν έναν επικίνδυνο «εχθρό», μερίδα του κόσμου να τον έχει αναγάγει στη σφαίρα των ταινιών επιστημονικής φαντασίας ή ευφάνταστου σεναρίου πολιτικοοικονομικής ίντριγκας.

Βαρύ και μεγάλο το επιστημονικό έργο του ΕΟΔΥ, αλλά χρειάζεται πιο σοβαρή δουλειά και σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό της ενημέρωσης, της σωστής και λειτουργικής βάσης δεδομένων και κυρίως την ελαχιστοποίηση των χρόνων λήψης και βεβαίως της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση