Λαμία: Νέο ρεκόρ προσέλευσης στα rapid test

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 18:50 Λαμία: Νέο ρεκόρ προσέλευσης στα rapid test

Τρίτη και παραμονή Χριστουγέννων οι επόμενες δειγματοληψίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ Φθιώτιδας…

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συμμετοχή, η παρουσία των πολιτών της Λαμίας στα γρήγορα τεστ (rapid test) που έγιναν την Κυριακή (20/12) στην οδό Φιλίας δίπλα στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης, από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ Φθιώτιδας υπό το συντονισμό της 2ης ΤΟΜΥ Λαμίας και την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων.

Συνολικά 360 πολίτες πέρασαν με τη μέθοδο μέσα από το αυτοκίνητο (drive through testing) και έδωσαν δείγμα, με μόλις 3 από αυτά να επιστρέφουν θετικά (ποσοστό 0,83% ή ένας πολίτης θετικός στους 120).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τη λειτουργία και το συντονισμό των ΚΟΜΥ στη Φθιώτιδα Ιατρό - Παθολόγο Παύλο Μαμακή, «πρόκειται για συμπολίτες μας που είχαν συμπτώματα και θέλησαν να εξεταστούν, ενώ ειδοποιήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα αυτοί και οι οικογένειές τους». Ο κ. Μαμακής επιμένει μάλιστα σε αυτό το σημείο και κάνει έκκληση όσοι διαπιστώσουν το παραμικρό σύμπτωμα να σπεύσουν να κάνουν το τεστ τις επόμενες ημέρες ειδικά ενόψει γιορτών και κάποιων αναπόφευκτων επαφών. «Ας περάσουμε τις γιορτές μεταξύ μας και όχι με άλλες οικογένειες ώστε να διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε πετύχει», συμπληρώνει ο γιατρός της 2ης ΤΟΜΥ Λαμίας.

Πάντως η ελάχιστη μολυσματικότητα που ανιχνεύθηκε τόσο στα τελευταία τεστ, όσο και σε αυτά της προηγούμενης Κυριακής (0,87%), καθώς και στην ενδιάμεση εξέταση (1,07%), είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτη Στασινό που επίσης παραβρέθηκε στην τελευταία δειγματοληψία.

«Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει διασπορά στην Κοινότητα, ωστόσο ενόψει εορτών δε θα πρέπει να εφησυχάσουμε και να γκρεμίσουμε ότι έχουμε πετύχει», σημειώνει ο κ. Στασινός που προτρέπει τον κόσμο που σκοπεύει να περάσει τις γιορτές σε στενό οικογενειακό κύκλο αλλά με κάποιους συγγενείς του που θα έχουν αλλάξει περιβάλλον να εξεταστούν στις δύο επόμενες δειγματοληψίες που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 22 και την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων). «Ας προτρέψει και ο ένας τον άλλον να εξεταστούν αυτές τις ημέρες ώστε να γνωρίζουν και να προστατευθούν. Ειδικά οι επισκέπτες που είναι βέβαιο ότι θα έχουμε, παρά τις απαγορεύσεις, ας έρθουν να εξεταστούν ή όποιος πρόκειται να μεταβεί στο χωριό του ας έχει κάνει πρώτα το τεστ», συμπληρώνει ο Αντιδήμαρχος Υγείας.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τις 19 Νοεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί 2.740 τεστ έχοντας ανιχνεύσει 61 θετικούς πολίτες στον ιό (ποσοστό 2,23%).

Μέσα στο μήνα όμως η μολυσματικότητα ήταν μόλις στο 1,6% με μόλις 25 θετικά τεστ και τις τελευταίες 10 ημέρες κάτω από το 1% (11 θετικά σε 1.136 ελέγχους).

(Οι έξι από τις οκτώ ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που βρέθηκαν στην οδό Φιλίας με τον ιατρό της 2ης ΤΟΜΥ Παύλο Μαμακή)

Συγχρόνως με τα τεστ στο δρόμο, οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν στη Λαμία δεκάδες ακόμη ελέγχους σε δομές, ιδρύματα, το Δήμο Λαμιέων, τη ΔΕΥΑΛ, ακόμη και σε εργοστάσια. Σε γνωστό μάλιστα εργοστάσιο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Λαμίας, πραγματοποιήθηκαν 150 τεστ που ήταν όλα αρνητικά.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση