Τι "δώρο" έκανε ο Φάνης στο Θύμιο για τη γιορτή του (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 09:01 Τι "δώρο" έκανε ο Φάνης στο Θύμιο για τη γιορτή του (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Το πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο δίνει ζωντανή «εικόνα» για τη στάθμη του Σπερχειού, παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με Μπακογιάννη - Καραΐσκο και ολοκληρώθηκε σήμερα με Σπανό - Καρακάντζα

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στερεάς, παρουσιάζοντας το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα για την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων στο Σπερχειό «ελπίζω να το απολαμβάνει ο Θύμιος Καραΐσκος, εν είδει δώρου ανήμερα στη γιορτή του....», είπε ο Φάνης Σπανός.

Δείτε το βίντεο:

Ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η α΄ φάση του έργου: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ».  Το πιλοτικό σύστημα παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου Δρ. Γεώργιο Ζάρδα.

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που ξεκίνησε το 2018, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Γεώργιο Ζάρδα (Επιστημονικό Συνεργάτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και τα μέλη Δρα Ελπινίκη Παπαγεωργίου (Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας),  Δρα Παναγιώτη Παπάζογλου (Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών) και κ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου (Επιστήμονα Πληροφορικής), οδήγησε στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση του εν λόγω πιλοτικού ερευνητικού έργου, το οποίο:

1.  Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της στάθμης του ποταμού.

2.  Αναπτύσσει ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι συνδυάζουν τις μετρήσεις από τον ποταμό, αλλά και μετεωρολογικά δεδομένα, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων.

Με την έγκριση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, το πιλοτικό έργο μπήκε σε φάση υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν δύο σταθμοί μέτρησης υψηλής τεχνολογίας στα σημεία:

  • Γέφυρα «Φραντζή».
  • Γέφυρα «Κωσταλέξη».

Οι δύο αυτοί σταθμοί λειτουργούν αυτόνομα με μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες, ενώ μεταδίδουν ασύρματα, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση τα δεδομένα για τον ποταμό. Το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτυχθεί και εγκατασταθεί, δίνει ζωντανή «εικόνα» για τη στάθμη του ποταμού.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις στάθμης νερού και βροχόπτωσης, μέσω της ιστοσελίδας: microsensors.gr.

Μετά την παρουσίαση του συστήματος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε σχετικά: «Παραλαμβάνουμε τα αποτελέσματα μιας δράσης με μεγάλη σημασία και αξία, τόσο για την αντιπλημμυρική διαχείριση του Σπερχειού, όσο και για τον πιλοτικό της χαρακτήρα.

Μια δράση, που μπορεί να μας οδηγήσει στην επέκταση τέτοιων εφαρμογών σε όλα τα σημαντικά ρέματα της Στερεάς Ελλάδας. Καλωσορίζουμε τις νέες τεχνολογίες και τις θέτουμε στην υπηρεσία των πολιτών για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».

«Η επιστημονική μας ομάδα, σχεδιάζει, αναπτύσσει, δοκιμάζει και καινοτομεί σε μεθοδολογίες και λύσεις οι οποίες θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του ζωικού πληθυσμού και των περιουσιών», τόνισε ο Δρ. Γεώργιος Ζάρδας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση