Νέο ρεκόρ εμβολιασμών στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 11:04 Νέο ρεκόρ εμβολιασμών στη Φθιώτιδα

Χρειάζονται ωστόσο περισσότεροι από τρεις μήνες για να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της 4η μεγαλύτερης σε έκταση Περιφερειακής Ενότητας της χώρας…

Με σαφώς πιο γρήγορους ρυθμούς προχωράνε οι εμβολιασμοί στη χώρα μας από την Τετάρτη 5 Μαΐου, όταν λειτούργησαν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές με τα σκευάσματα της Pfizer-BioNTech.

Μέσα σε δύο ημέρες το σύστημα κατέγραψε 223.256 εμβολιασμούς με συνεχή αύξηση.

Εντυπωσιακή αύξηση έχουν και οι εμβολιασμοί στη Φθιώτιδα, που την Πέμπτη 6 Μαΐου έφτασαν τους 1.556. Ωστόσο ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί κι άλλο, αν στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του νομού έστω και μία φορά μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 40.651 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί συνολικά 28.490 άτομα (κάποιοι εξ αυτών μία φορά). Αυτό μας κατατάσσει μόλις στην 56η θέση σε σύνολο 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Ο πληθυσμός της 4ης μεγαλύτερης σε έκταση Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 158.231 κάτοικοι. Για τους επιστήμονες χρειάζεται το «τείχος» ενός πληθυσμού που σε ποσοστό 70% να έχει αναπτύξει ανοσία κατά του επικίνδυνου ιού.

Αυτό μεταφράζεται σε 110.762 άτομα, πάντα σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που θέλουν 53 περίπου ημέρες για να εμβολιαστούν έστω μία φορά. Αυτό βέβαια δεν είναι εφικτό, καθώς ειδικά για τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech, πρέπει να γίνονται οι δεύτερες δόσεις μεταξύ 2-3 εβδομάδων, στοιχείο που σχεδόν διπλασιάζει υποχρεωτικά τις ημέρες.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να ανατραπούν αφενός από το άνοιγμα νέων εμβολιαστικών γραμμών, όπως επίσης και από το νέο μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson που ήδη ξεκίνησε να χορηγείται σε 220.000 συμπολίτες μας (έγιναν τα πρώτα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση της εμβολιαστικής διαδικασίας με ταυτόχρονη εξασφάλιση εμβολίων και φυσικά διάθεση του κόσμου που πρέπει να εμβολιαστεί. Ο Μάιος θα είναι από κάθε άποψη ο μήνας που θα κρίνει την πορεία της επιδημίας covid όχι μόνο στη Φθιώτιδα αλλά και στο σύνολο της χώρας μας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση