Ράλι Ακρόπολις: Πως θα πάτε στις Ειδικές διαδρομές - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 08:30 Ράλι Ακρόπολις: Πως θα πάτε στις Ειδικές διαδρομές - ΒΙΝΤΕΟ

«Θα χρειαστείτε 4χ4 για να φτάσετε στις ορεινές διαδρομές....», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, ο οποίος κάλεσε τους θεατές που θα βρεθούν στα βουνά της Φθιώτιδας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των υπεύθυνων.

Το Ράλι Ακρόπολις μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε στον τόπο που έχει γράψει ιστορία και το επόμενο τριήμερο οι λάτρεις του αθλήματος θα απολαύσουν απίθανο θέαμα στις μοναδικές χωμάτινες ειδικές διαδρομές στα βουνά της Φθιώτιδας της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.

Όπως είπε στο LamiaReport ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας τους προηγούμενους μήνες έπεσε πολύ δουλειά για να γίνουν όπως πρέπει οι ειδικές διαδρομές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί.

Παράλληλα φρόντισαν να φτιάξουν και τους παράδρομους που οδηγούν σε αυτές και που χρησιμοποιούν οι θεατές για να έχουν πρόσβαση στα σημεία που θέλουν. Όμως οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους χωμάτινους παράδρομους και πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι κινηθούν με αυτοκίνητα (4χ4) που διαθέτουν τετρακίνηση.

Ο Θανάσης Καρακάντζας κάλεσε τους θεατές να μην ρισκάρουν να προσεγγίσουν χωρίς 4χ4 στις ορεινές διαδρομές γιατι θα μπλοκάρουν οι παράδρομοι και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

«Το Ράλι Ακρόπολις ήρθε για να μείνει στη Φθιώτιδα και τα επόμενα χρόνια...», λέει στο LamiaReport ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για τη διοργάνωση και φυσικά στο Δήμο Λαμιέων για την εξαιρετική δουλειά που έκανε στο χώρο της ΠΕΛ για να υποδεχτεί τα πληρώματα του "Ακρόπολις" .

Δείτε τι είπε στο LamiaReport:

Όσα πρέπει να ξέρετε για το "Ακρόπολις" που ξεκίνησε σήμερα

Το «Ράλι των Θεών» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είναι και πάλι εδώ. Το Ράλι Ακρόπολις επέστρεψε στη Λαμία και τη Φθιώτιδα και φυσικά στο αγωνιστικό καλεντάρι του WRC μετά από οκτώ χρόνια απουσίας.

Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο 9ος γύρος της φετινής σεζόν του WRC. Θα ολοκληρωθεί τρεις μέρες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Το επίκεντρο του αγώνα είναι η Λαμία και η Φθιώτιδα.

Συνολικά παίρνουν μέρος 55 πληρώματα από 24 χώρες, κυρίως από τη Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα. 

Στον αγώνα συμμετέχουν 11 εργοστασιακά πληρώματα με αυτοκίνητα RC1/WRC, 36 πληρώματα RC2/WRC/Rally 2, δύο πληρώματα RC3 και έξι πληρώματα με αυτοκίνητα της κατηγορίας RC4. Φέτος τρέχει και μία γυναίκα οδηγός, η Molly Taylor από την Αυστραλία, με Ford Fiesta ST Rally3. 

Κατηγορίες αυτοκινήτων

Για να πάρετε μια γεύση από το WRC, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες οχημάτων. Στην κορυφαία κατηγορία, αυτή δηλαδή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, υπάρχουν μόλις τρεις κατασκευαστές (Toyota, Hyundai και M-Sport Ford). Εκεί αγωνίζονται οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου.

Στο δεύτερο σκαλί της πυραμίδας είναι η κατηγορία WRC2, με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 και επαγγελματίες οδηγούς. Στην WRC3 συναντάμε κυρίως ιδιώτες με αυθεντικά Rally2, ενώ τρέχουν και κάποιοι ιδιώτες που δεν ανήκουν σε κατηγορία, ούτε λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας από τη FIA. Αυτοί κατατάσσονται μόνο σε επίπεδο γενικής κατάταξης.

Αναλυτικά οι κατηγορίες οχημάτων:

Rally1: WRC
Rally2: Αυτοκίνητα προδιαγραφών R5
Rally3: Τετρακίνητα με ισχύ μεταξύ 210 και 220 ίππων
Rally4: Αυτοκίνητα προδιαγραφών R2, με κίνηση στους εμπρός τροχούς και ισχύ μεταξύ 200 και 220 ίππων.

 

Δύο ειδικές κάνουν ξεχωριστό το φετινό EKO Rally Acropolis.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο αγώνας περνάει μέσα από το κέντρο της Αθήνας. Η ειδική αυτή που είναι η COSMOTE 5G Athens Stage θα μεταδοθεί ζωντανά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά των αγώνων, αμέσως μετά την εκκίνηση, που θα πραγματοποιηθεί κάτω από την Ακρόπολη, οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν μια χρονομετρημένη ειδική μήκους ενός χιλιομέτρου και θα περάσουν μπροστά από το Σύνταγμα. Η COSMOTE 5G Athens Stage αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά εγχειρήματα του αγώνα.

Το δεύτερο σημαντικό είναι η επιστροφή της ειδικής Ταρζάν, που θα είναι και η τελευταία ειδική του αγώνα, που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Οι αγωνιζόμενοι από την Παρασκευή έως και την Κυριακή θα κάνουν 15 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 302,62 χλμ. Θα υπάρχει βέβαια την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη) και το ένα χιλιόμετρο που θα γίνει στο Σύνταγμα και θα χρονομετρηθεί κανονικά.

Λίγες ώρες πριν, στη Λαμία, θα γίνει το Shakedown μήκους 4,25 χιλιομέτρων, που δεν μετράει αγωνιστικά, όμως είναι χρήσιμο γιατί εκεί θα γίνουν οι τελευταίες ρυθμίσεις στο αυτοκίνητο.

Το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 
17.30 Ιερός Βράχος στην Ακρόπολη - Επίσημη έναρξη του αγώνα
18.00 Σύνταγμα - Εκκίνηση του α΄ αυτοκινήτου

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 
Θα γίνουν πέντε ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 89,16 χλμ.
SS1  Λουτράκι               11,41 χλμ.
SS2  Άγιοι Θεόδωροι     17,54
SS3  Λουτράκι                19,40 
SS4  Άγιοι Θεόδωροι     17,54
SS5  Θήβα                      23,27

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 
Θα γίνουν έξι ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 144,21 χλμ.

SS6  Ελάτεια                  11,65 χλμ.
SS7  Παύλιανη               24,25        
SS8  Γραβιά                   24,81
SS9  Βωξίτες                   22,97
SS10 Ελευθεροχώρι       18,14
SS11 Παύλιανη               24,25        
SS12 Ελευθεροχώρι       18,14

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 
Θα γίνουν τρεις ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 69,25 χλμ.

SS 13  Ταρζάν              23,37 χλμ.      
SS 14  Πύργος             33,20
SS 15  Ταρζάν              12,68       

Η SS16 Ταρζάν είναι η τελευταία ειδική και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. 

Η ειδική αυτή επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στο Ράλι Ακρόπολις και ήταν η αγαπημένη ειδική των οδηγών γιατί γίνεται σε μια μαγευτική περιοχή μέσα στα έλατα.

Πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε στις ειδικές διαδρομές με ασφάλεια και χωρίς να ταλαιπωρηθείτε υπάρχουν στην ιστοσελίδα του «EKO RALLY ACROPOLIS 2021». Θα πρέπει να διαλέξετε με προσοχή τις «κοπάνες» που θα σας φτάσουν μπροστά στις ειδικές, γιατί σε πολλές από αυτές θα πρέπει να έχετε SUV ή αυτοκίνητα 4X4.

Παρακολουθήστε το Ακρόπολις με ασφάλεια

Το Ράλι Ακρόπολις δεν έγινε διάσημο σε κάθε γωνιά της γης μόνο για τις απαιτητικές, σκληρές και κακοτράχαλες ειδικές διαδρομές. Πληρώματα και ομάδες εκθείαζαν την οργάνωση αλλά και την πειθαρχία των θεατών.

Για να είναι επιτυχημένη μια τόσο σπουδαία διοργάνωση, πρέπει όλοι να επιδείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό και να υπακούσουμε στις εντολές. Η FIA και η οργανωτική επιτροπή δεν θα διστάσουν να ακυρώσουν ειδική διαδρομή αν διαπιστώσουν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Οπότε, είναι φρόνιμο άπαντες να τηρούμε τους κανόνες.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε τα επικίνδυνα σημεία (με πορτοκαλί χρώμα):

Συγκεκριμένα οι οδηγίες για την ασφαλή παρακολούθηση του Ακρόπολις:

Δρόμοι για τις ε.δ.

Οι ειδικές διαδρομές θα κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Φροντίστε να είστε εγκαίρως στην ειδική διαδρομή και παρκάρετε έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ).
Παρκάρετε στη μία πλευρά του δρόμου και με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή.

Σύστημα ελέγχου ασφαλείας

Με τα νέα συστήματα ελέγχου ασφαλείας της FIA, το κέντρο του αγώνα, εντός 5 δλ. από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας, αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι.

Αν κριθεί πως βρίσκεστε σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί ακόμα και η καθυστέρηση μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο ή η ακύρωση της ειδικής διαδρομής.

Σήμανση απαγορευμένων θέσεων (NO GO AREA)

Για κανέναν λόγο μην καθίσετε σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.
Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή σε θέσεις που συνδυάζουν και τα δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σε εσάς να μετακινηθείτε.

Δεν είναι επικίνδυνη μόνο η εξωτερική πλευρά μίας στροφής. Ακόμα και στην ευθεία ένα αυτοκίνητο με υψηλή ταχύτητα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Για να παρακολουθήσετε τον αγώνα, επιλέξτε ένα όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο, το οποίο σίγουρα θα βρίσκεται μακριά από τον δρόμο και έχετε κατά νου ότι πέτρες μπορεί εύκολα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση.

Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή. Να είστε πάντα έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

Καμία μετακίνηση στην ειδική διαδρομή

Όταν περνάει το αυτοκίνητο του Εκπροσώπου Ασφαλείας της FIA δεν πρέπει για κανένα λόγο να κινείστε μέσα στη διαδρομή. Ο σκοπός αυτής της διέλευσης είναι ο οριστικός έλεγχος των θέσεων των κριτών και των θεατών πριν το τελικό ΟΚ για να ξεκινήσει η ειδική διαδρομή.

Ο εκπρόσωπος της FIA συνεργάζεται με το ελικόπτερο ασφαλείας, από το οποίο επιβεβαιώνεται ότι όποιες ενδεχόμενες υποδείξεις ασφαλείας έγιναν από εκείνον έχουν τακτοποιηθεί και είναι όλα έτοιμα ώστε να εκκινήσει το πρώτο αυτοκίνητο.

Μετά το τελευταίο αγωνιστικό αυτοκίνητο

Μη φύγετε από τη θέση σας πριν περάσει και το τελευταίο όχημα με την καρό σημαία. Ακόμα και μετά το τελευταίο νούμερο στις συμμετοχές μπορεί να υπάρχει αγωνιστικό αυτοκίνητο που καθυστέρησε από μικρή έξοδο ή από μηχανική βλάβη και να συνεχίζει κανονικά τον αγώνα!

Σεβασμός στο περιβάλλον

Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο. Ακόμα και αν θελήσετε να ανάψετε ένα τσιγάρο, κάντε το με τη μέγιστη προσοχή, όπως και για το σβήσιμό του.

Σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν να έχετε η πάρτε τα μαζί σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος κοντά σας.
Τα δάση μας, η χλωρίδα και η πανίδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, αλλά και της χώρας μας. Σεβαστείτε και προστατεύστε τα! Δεν κινούμαστε με το αυτοκίνητο εκτός των ενδεδειγμένων διαδρομών πρόσβασης.

Ο αγώνας τελεί υπό διαδικασία ειδικής πιστοποίησης από τη FIA, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα γίνει συγκεκριμένος έλεγχος κατά τη διάρκειά του από εντεταλμένο στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Οι χάρτες και οι διαδρομές

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση