Γεγονός το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης της γραμμής Τιθορέας - Δομοκού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Μαΐου 2022 08:20 Γεγονός το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης της γραμμής Τιθορέας - Δομοκού (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραδόθηκε στον ΟΣΕ και θα ελέγχει πλήρως μια διαδρομή 105 χιλιομέτρων, αναβαθμίζοντάς τη σε επίπεδο ασφάλειας, αξιοπιστίας, ταχύτητας, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης περισσοτέρων μικρότερων σταθμών…

Ένα πολύ σημαντικό έργο παραδόθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου στο Λειανοκλάδι από την ΕΡΓΟΣΕ στη Διοίκηση του ΟΣΕ.

Πρόκειται για το νέο σύγχρονο σύστημα σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης της γραμμής Τιθορέας - Δομοκού, που θα διαχειρίζεται το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας (Κ.Ε.Κ.) στο ΣΣ Λειανοκλαδίου.

Το έργο παρέλαβε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα.

Με το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης θα ελέγχεται πλήρως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, μήκους 105 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις δύο μεγαλύτερες σήραγγες των Βαλκανίων, αυτές του Καλλίδρομου και της Όθρυος. Με αυτό αυξάνει το ποσοστό ασφάλειας χρήσης της γραμμής, εν δυνάμει και οι ταχύτητες, ενώ επιτέλους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον σταθμοί εξυπηρετώντας ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επιβατών.

Στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι σταθμοί Μώλου, Αγίου Στεφάνου Δομοκού, Αγγειών Δομοκού, αλλά και να υπάρξουν περισσότερες αμαξοστοιχίες για στάση στο Δομοκό.

Όπως τόνισε ο κ. Πατέρας μιλώντας στο LamiaReport, «αυτή είναι η απαρχή μιας σειράς ανάλογων έργων για την τηλεδιοίκηση ολόκληρου του άξονα, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό την αξιοπιστία, τη συνέπεια, την ασφάλεια και φυσικά την ταχύτητα που ζητάει από τον σύγχρονο σιδηρόδρομο». Επιπλέον σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΣΕ θα ανταποκριθούν περαιτέρω στην τεράστια ζήτηση των εμπορευματικών μεταφορών, που αυξάνεται συνεχώς, συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία.

Δείτε το βίντεο:

Σημειώνουμε ότι η ανακοίνωση των νέων σταθμών και δρομολογίων, ανήκει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ:

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από σήμερα το νέο ηλεκτροκινούμενο σιδηροδρομικό τμήμα ΣΣ Τιθορέας – Λειανοκλάδι- Δομοκός πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα Σιδηροδρομικά Συστήματα Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 6/5/2022, μετά την διεξαγωγή με επιτυχία των προβλεπόμενων δοκιμών, των υπόψιν συστημάτων, διενεργήθηκε η Διοικητική Παραλαβή προς Χρήση, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., του ΟΣΕ Α.Ε και της Αναδόχου Κ/Ξ «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – J & P ABAΞ ΑΕ – ΤΕΡΝΑ ΑΕ», του Συστήματος Σηματοδότησης και του Συστήματος Τηλεδιοίκησης για το σύνολο του σιδηροδρομικού Άξονα Τιθορέα –Δομοκός, ήτοι συνολικού μήκους περίπου 105,8 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι, με τη διενέργεια των ανωτέρω διοικητικών πράξεων, των έργων της Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης, δίδεται προς χρήση στον ΟΣΕ το συγκεκριμένο αυτοτελές τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια.

Αναλυτικότερα, το έργο αυτό αποτελεί τμήμα της Σύμβασης 635 της ΕΡΓΟΣΕ και περιλαμβάνει τα παρακάτω αντικείμενα:

Σηματοδότηση όλων των Σιδηροδρομικών Σταθμών (ΣΣ) του εν λόγω τμήματος και συγκεκριμένα των ΣΣ. Τιθορέας, Μώλου, Λειανοκλαδίου, Αγίου Στεφάνου, Αγγειών, Θαυμακού (Στάση) και Δομοκού επί συνολικού μήκους 105,8 χλμ.

Την σηματοδοτική κάλυψη των ενδιάμεσων διαγωνίων αλλαγών στις περιοχές Ρεγγίνικαι Αχάρρες.

Την σηματοδοτική επιτήρηση των 2 δίδυμωνσηράγγων Καλλιδρόμουκαι Όθρυος.

Την λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) ΣΣ Λειανοκλαδίου που περιλαμβάνει:

Την κεντρική επιτήρηση και έλεγχο της σηματοδότησης των ανωτέρω ΣΣ καθώς και των ενδιάμεσων τμημάτων σιδηροδρομικής γραμμής.

Την κεντρική επιτήρηση και έλεγχο της κίνησης των συρμών και όλων των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων περιβάλλοντος και ασφάλειας εντός των σηράγγων Καλλιδρόμου και Όθρυος.

Οι συρμοί θα κινούνται πλέον με τις μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες, όπως αυτές προβλέπονται από τις ανάλογες μελέτες σηματοδότησης.

Με την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΚ ΣΣ Λειανοκλαδίου επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση τόσο του εν λόγω σιδηροδρομικού δικτύου, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη Ευρωπαϊκή πρακτική σε ανάλογα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Ταυτόχρονα βελτιώνονται τα υπάρχοντα επίπεδα ασφαλείας και λειτουργίας του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δικτύου. Aξίζει να σημειωθεί ότι η όλη λειτουργία του ΚΕΚ ΣΣ Λειανοκλαδίου μπορεί να επιτηρείται παράλληλα και από το ΚΕΚ ΣΚΑ σε περίπτωση μερικής ή πλήρους βλάβης αυτού.

Δείτε φωτογραφίες από τα Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, και το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λειανοκλαδίου:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση