Εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που είχε «δαγκώσει» Λαμιώτες επιχειρηματίες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 08:00 Εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που είχε «δαγκώσει» Λαμιώτες επιχειρηματίες

Μεγάλη επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας που έφτασε στη σύλληψη εννέα ατόμων και την ταυτοποίηση άλλων 17 που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 41 απάτες με λεία σχεδόν το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας βρίσκονται από πρωινές ώρες της Τρίτης (24/5) εννέα (9) μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες με μαϊμού επενδύσεις (Investment fraud»).

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των αστυνομικών της Λαμίας που κατάφεραν μετά από πολύμηνη έρευνα να ξετυλίξουν το κουβάρι μιας υπόθεσης που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη (2021). Τότε και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τρεις γνωστοί επαγγελματίες - επιχειρηματίες της Λαμίας, είχαν καταγγείλει ότι είχαν πέσει θύματα απατεώνων που τους είχαν αποσπάσει το ποσό των 125.625 ευρώ!

Το πρωί της Τρίτης, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας πραγματοποίησαν απανωτούς εφόδους σε πέντε περιοχές της Αττικής (Χαϊδάρι, Αμπελόκηπους, Ρουφ, Καλλιθέα και Ψυρρή), όπου διέμεναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και σε μία καφετέρια όπου είναι ιδιοκτήτης ο ένας εκ των συλληφθέντων, Ρώσος υπήκοος 31 ετών.

Αυτός ήταν και ο μοναδικός αλλοδαπός εκ των συλληφθέντων, ανάμεσα στους οποίους είναι και τρεις Ελληνίδες. Η μία μάλιστα φέρεται να είναι και το πιο «υψηλόβαθμο» στέλεχος στη χώρα μας που είχε και τις απευθείας επαφές με 37χρονο Βούλγαρο που κινούσε τα νήματα από τη γειτονική χώρα και τα στοιχεία του οποίου είναι πλέον γνωστά.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη 17 άτομα (μαζί με το Βούλγαρο) εκ των οποίων οι 9 αλλοδαποί.

Η «επιχείρηση» ήταν πολύ καλά στημένη, καθώς οι απατεώνες είχαν φροντίσει να έχουν ακόμη και τηλεφωνικά κέντρα, ενώ αρχικά παρουσίαζαν υπαρκτές χρηματιστηριακές εταιρίες για τις οποίες δήθεν εργαζόντουσαν. Όταν τα θύματα έπεφταν στην παγίδα τους, είχαν ετοιμάσει ψεύτικες πλατφόρμες παρακολούθησης των προϊόντων που αγόραζαν, ενώ οι ίδιοι μέσω ανύπαρκτων εταιριών προχωρούσαν στην ιδιοποίηση των χρημάτων. Παράλληλα δε παρουσίαζαν στους ανυποψίαστους «πελάτες» τους πλαστά συμφωνητικά και παραστατικά αγορών για να υπάρχει νομιμοφάνεια σε όλες τις κινήσεις τους!

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε τουλάχιστον 41 περιπτώσεις απατών στη χώρα μας, με τη λεία που αποκόμισαν τα μέλη της να υπερβαίνει τα 930.000 ευρώ!

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό δελτίο της ΓΕΠΑΔ, με το έργο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, στην εξιχνίαση και την εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης:

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, εξαρθρώθηκε διεθνής Εγκληματική Οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες με την μέθοδο απατηλών επενδύσεων «Investment fraud».

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (24-05-2022) πρωινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και «αρχηγικά». Συγκεκριμένα συνελήφθησαν ένας (1) αλλοδαπός και οκτώ (8) ημεδαποί, εκ των οποίων έξι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι έρευνες για την αποδόμηση της Εγκληματικής Οργάνωσης, ξεκίνησαν όταν το χρονικό διάστημα από 26-02-2021 έως 26-03-2021, άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι εκπροσώπους δήθεν επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία, εξαπάτησαν τρεις (3) ημεδαπούς σε περιοχές της Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, με τη ψευδή προσφορά επενδύσεων χαμηλού ή μηδενικού κινδύνου με «εγγυημένες» δήθεν αποδόσεις και ακολούθως υποτιθέμενη αγορά διαφόρων χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων, κ.λ.π.), τους απέσπασαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (125.625) ευρώ, για την αγορά επενδυτικών προϊόντων, τα οποία ουδέποτε αγοράστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, σε συνεργασία που αναπτύχθηκε με Αρχές του εξωτερικού, συλλέχτηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα, βάση των οποίων διακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τον φθινόπωρο του 2019, στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, συγκροτήθηκε δομημένη εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυνε αλλοδαπός που ταυτοποιήθηκε.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε ως σκοπό την κατ’ εξακολούθηση τέλεση των κακουργημάτων της πλαστογραφίας, της απάτης, της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα.  

Στην εγκληματική οργάνωση, από τον ανωτέρω αλλοδαπό – ηγετικό της στέλεχος, εντάχθηκαν σταδιακά τουλάχιστον (25) ακόμη μέλη, εκ των οποίων (16) ημεδαποί και (9) αλλοδαποί.

Αναλυτικότερα, τα εν λόγω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργώντας από κοινού και υπό την καθοδήγηση είτε του ηγετικού της στελέχους, είτε των ιεραρχικά ανωτέρων μελών της, έχοντας ως σκοπό την τέλεση απατών σε βάρος πολιτών – επενδυτών, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

 • ίδρυση εταιριών, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν καμία νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα,
 • έκδοση φορολογικών στοιχείων – τιμολογίων για παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ουδέποτε παρασχέθηκαν,
 • άνοιγμα λογαριασμών σε Τραπεζικά Ιδρύματα, με τα στοιχεία των ανωτέρω ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την πίστωση των εγκληματικών προϊόντων, προερχομένων από απάτες, όσο και για την περαιτέρω διακίνησή τους, μέσω του χρηματιστικού τομέα, ώστε να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εγκληματικά αυτά προϊόντα,
 • δημιουργία με απατηλά ονόματα χώρων ιστότοπων στο διαδίκτυο τα οποία προσομοίαζαν σε υπαρκτές επενδυτικές εταιρείες, κατασκευή ιστοσελίδων με τη χρήση των ανωτέρω ονομάτων και δημιουργία «πλατφόρμων», στις οποίες συνδέονται τα θύματα - επενδυτές για την παρακολούθηση των υποτιθέμενων επενδυτικών κινήσεων,
 • δημιουργία θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων, για την επικοινωνία τους με τα θύματα – επενδυτές, η οποία διακόπτονταν όταν αποκαλύπτονταν ψεύτικη επένδυση και τέλος
 • μίσθωση χώρων στους οποίους εγκαθιστούσαν τηλεφωνικά κέντρα, από όπου διενεργούνταν οι πρώτες τηλεφωνικές κλήσεις προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων – επενδυτών.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση, από το Φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, τέλεσε τουλάχιστον (41) απάτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, αποκομίζοντας τουλάχιστον το συνολικό χρηματικό ποσό των (936.159) ευρώ.

Κατά τη διενέργεια της χθεσινής συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, κατέστη δυνατή η σύλληψη των  εννέα (9) μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη δέκα επτά (17) μέλη της, εκ των οποίων εννέα (9) αλλοδαποί και οκτώ (8) ημεδαποί.

Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε (6) οικίες και (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:             

 • το χρηματικό ποσό των (84.900) ευρώ,
 • (5) πολυτελή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσικλέτα,
 • πιστόλι 7.62 mm, προελεύσεως Ανατολικών χωρών, με γεμιστήρα και (20) φυσίγγια,
 • (5) φορητοί υπολογιστές και (3) tablet,
 • (20) κινητά τηλέφωνα,
 • (6) σκληροί δίσκοι υπολογιστών,
 • (8) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB),
 • (2) πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας,
 • (35) κάρτες τραπεζών, καθώς και
 • (26) κάρτες SIM - πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Γίνεται μνεία ότι ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης για την Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προέβη σε ενέργειες δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, των εμπλεκομένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Την προανακριτικό έργο διενεργεί με μεθοδικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την καταπολέμηση της οργανωμένης διάπραξης απατών, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.    

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση