Κοτρωνιάς: «Ανάσα στους αγρότες μας με ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 20:28 Κοτρωνιάς: «Ανάσα στους αγρότες μας με ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος»

Τι είπε ο Βουλευτής Φθιώτιδας στη συζήτηση στη Βουλή για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

O Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην Κλιματκή ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προβλέψεις για κατάργηση χρήσης λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις 31.12.2028, στην απαγόρευση των καυστήρων πετρελαίου από το 2025, στην υποχρεωτική χρήση φωτοβολταϊκών στα κτίρια, στη σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης ταξί και ΙΧ αυτοκινήτων με ηλεκτρικά, στην εκπόνηση δεκαετούς σχεδίου από το κράτος και επταετούς από τις περιφέρειες, για παρακολούθηση της προσαρμογής της Ελλάδας στην πολιτική μηδενικών ρύπων, καθώς και στις τροπολογίες για μείωση των λογαριασμών ρεύματος και για φορολόγηση με ποσοστό 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αναφορά στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, στο πρώτο δημόσιο βιοκλιματικό κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας και στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στα δάση, τα οποία ως Δήμαρχος και ως Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ, είχε την τιμή να τα χειριστεί.

Η ομιλία του μάλιστα ολοκληρώθηκε με ένα αίτημα, να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η προτεραιότητα στη διάθεση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά στους αγρότες, στους ΤΟΕΒ και στις ενεργειακές κοινότητες. Αίτημα που έγινε δεκτό, καθώς ενημερώθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα  ότι, «στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σε 20 μέρες, θα συμπεριληφθεί ειδική διάταξη, με σχετική ρύθμιση, που θα δίνει προτεραιότητα βοηθώντας τους αγρότες και τους ΤΟΕΒ να ανασάνουν οικονομικά μειώνοντας το κόστος της ενέργειας», σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του κ. Κοτρωνιά:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση