Γ. Οικονόμου: Σημαντική απόφαση για τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας «Καλαμών»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 21:48 Γ. Οικονόμου: Σημαντική απόφαση για τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας «Καλαμών»

Σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας Καλαμών σηματοδοτεί η σχετική υπουργική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με την οποία δόθηκε λύση στο ζήτημα της καταχώρησης της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί θα μπορούσαν να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Αντίθετα, οι παραγωγοί ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Φθιώτιδα, μετά την ακύρωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο τα λοιπά συνώνυμα όπως τις λέξεις KALAMON,  Αetonychi, TSIGOLI κλπ.  Το γεγονός αυτό δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα στις εξαγωγές για εκατοντάδες παραγωγούς από τη Φθιώτιδα.

Πλέον, μετά και την υπουργική απόφαση, παραγωγοί από τη Φθιώτιδα θα μπορούν να εξάγουν ελιές «Καλαμών», με αποτέλεσμα να αποκτά προστιθέμενη αξία το προϊόν τους.

Η Κυβέρνηση στηρίζοντας σταθερά όλα τα εμβληματικά τοπικά προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών αντιμετωπίζοντας στην πράξη το θέμα που προέκυψε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση