Η φωτογραφία με την κραυγή της κυρίας Παναγιώτας στη φωτιά της Εύβοιας κέρδισε διεθνές βραβείο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 16:09 Η φωτογραφία με την κραυγή της κυρίας Παναγιώτας στη φωτιά της Εύβοιας κέρδισε διεθνές βραβείο (Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Το παγκοσμίου φήμης βραβείο του διαγωνισμού Φωτογραφίας στη Σιένα, κέρδισε η σπαρακτική φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη από τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ φωτογραφίας, που η χώρα μας είχε την τιμητική της. Ο λόγος, η μία από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που απαθανάτισαν τον πόνο και την οδύνη των κατοίκων στις πυρκαγιές που σάρωσαν την Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Μια εικόνα χίλες λέξεις

Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που έχει τη δύναμη να αποτυπώσει τον πολύπλοκο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου μόλις με μια εικόνα και πολλές φορές αρκεί μονάχα αυτή η εικόνα.

Όπως επισημαίνεται και στον διαγωνισμό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να τραβήξουν τα βλέμματα σε μια φωτογραφία αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η περιέργεια που κάνει τις εικόνες να αξίζουν να λάβουν ένα διάσημο βραβείο.

Φέτος, η κριτική επιτροπή του Siena International Photo Awards επέλεξε τις 34 καλύτερες εικόνες του 2022 και την πρώτη θέση ως φωτογραφία της χρονιάς κατέκτησε η φωτογραφία του Έλληνα φωτογράφου.

Η ηλικιωμένη από την Εύβοια

«Η Κριτσιόπη Παναγιώτα, 81 ετών, αντιδρά καθώς μια πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι της. Εν μέσω του θερμότερου και πιο μακροχρόνιου καύσωνα των τελευταίων 30 ετών, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 47°C, εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, πλήττοντας σοβαρά το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν με βάρκες», λέει η περιγραφή της φωτογραφίας.

«Η φωτιά, που μαίνονταν ανεξέλεγκτη για μια εβδομάδα στα πευκοδάση, σε περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης και γεωργικής γης, έκαψε δεκάδες σπίτια και σκότωσε πολλά ζώα», καταλήγει η επιγραφή της φωτογραφίας που κέρδισε τον διαγωνισμό, υπενθυμίζοντας τον πόνο και τη θλίψη που προκάλεσε η φυσική καταστροφή, στους ανθρώπους που έβλεπαν τον τόπο που μεγάλωσαν και τις περιουσίες που με κόπο έχτισαν να καταστρέφονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση