Η «Φωνή του Πολυτεχνείου» «συναντά» στο Δίστομο των άνθρωπο που έγραψε τα συνθήματα στην Πύλη του

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 22:24 Η «Φωνή του Πολυτεχνείου» «συναντά» στο Δίστομο των άνθρωπο που έγραψε τα συνθήματα στην Πύλη του

Στις 12:00’ το μεσημέρι της Κυριακής στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού…

Η γνωστή «φωνή του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου», Δημήτρης Παπαχρήστος και ο φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Καΐλης, που έγραψε τα συνθήματα στην Πύλη που γκρέμισε το τανκ, έχουν αύριο την τιμητική τους στο Δίστομο, στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρώτος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των συνδιοργανωτών (δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και νομαρχιακό τμήμα Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ) θα βρεθεί στην μαρτυρική και ιστορική κωμόπολη της Βοιωτίας για να μιλήσει σε εκδήλωση για την σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τις παρακαταθήκες της σήμερα. Ο δεύτερος, ο Διστομίτης φοιτητής της σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Καΐλης, που ο φάκελός του στην Ασφάλεια αναφέρει πως «καθ' όλην την διάρκεια των επεισοδίων ΕΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΝ εις την αναγραφήν συνθημάτων και εσχεδίασε το πανώ ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ», θα είναι εκεί μονάχα με την παρακαταθήκη του, καθώς όργανα της Χούντας τον δολοφόνησαν λίγους μηνες μετα το Πολυτεχνείο.

Ο Γιάννης Καΐλης έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως θύμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών και για τη δολοφονία του είχε ασκηθεί δίωξη κατ' αγνώστων.

Για τον Γιάννη θα μιλήσει η αρχαιολόγος και συντονίστρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, Αμαλία Παπαϊωάννου, σε μια εκδήλωση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.

Ο Γιάννης Καΐλης που τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Διστόμου, μπήκε το 1970 στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοεμβρίου του 1973 και μάλιστα από το πινέλο του γράφτηκαν τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ» στις κολώνες της πύλης του Πολυτεχνείου. Υπήρξε πρωτομάστορας στα σχέδια και στα πανό που είχαν αναρτηθεί στα κάγκελα του Πολυτεχνείου, με τα συνθήματα «Έξω οι Αμερικάνοι», όπως και σε πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.

Υπήρξε επίσης εξαιρετικός ζωγράφος. Έργα του υπάρχουν και στην Εθνική Πινακοθήκη, όπως επίσης και στο δημαρχείο στο Δίστομο. Εκθέσεις έργων του έχουν γίνει από την Σχολή του, από τον σύλλογο Διστομιτών Αθήνας, από την Αντιφασιστική Κίνηση Διστόμου - και το 2017, από τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου μαζί με τον σύλλογο Γυναικών Λιβαδειάς. Την τελευταία αυτή έκθεση που ήταν και η μεγαλύτερη, την επισκέφθηκαν πάνω από 700 μαθητές της Λιβαδειάς.

Στο Δίστομο έχει δοθεί το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944.

Πηγή:ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση